40 123
發新話題

貓對你的真實想法

引用:
原帖由 jacko 於 25-10-2016 10:09 發表

本來我都唔多想搭嘴,但實在睇唔過眼.今次唔幫啊So兄⋯⋯⋯⋯⋯當初大家啱傾啱玩問人意見就唔該前唔該後,而家反面就話當初唔應該問佢?反轉豬肚咁,如果一開始你覺得啊笠講 ...
當時我俾面佢,因為係我請教佢先。你可能睇見只係一件事,往後仲有好多好多事。。。!事情都吾係昨天開始。後悔的是交心詢問了一個麻煩人(我認為咋〉

你們如何看我,覺得我不忠不義,或者幫不幫我都無所謂,你buy吾buy佢我都不過問。你吾會咁對佢,當然佢都未必咁對你先。
。。。。。。。。。。。
我的貓最近好奇心爆發,乜都玩一餐,有見及此我都取消買搖控老鼠的打算。

人養動物本質是工具,不過產生了感情。捉不了老鼠究竟我仲養吾養?視乎感情,視乎一隻貓的存在有沒有阻嚇作用。至於棄養後如何,可能退回給雜貨店吧。如果你説捕捉是天性,棄不棄養就是個偽命題了。
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

引用:
原帖由 Dave 於 25-10-2016 14:07 發表

你要找理由去正當化自己的殘忍,請自便,或者我幫你搵個理由,
反正貓又好鼠又好在野外也是很短命又有天敵,據統計,家貓起碼可養十年,野貓大概3~ 4 年就死得,鼠則最多養三年家鼠,野鼠一年半載就多數死於獵食 ...
好一篇討賊檄文!

你為你所謂的後輩講話,然後説扣你對我分,我説你隨便扣你老母的分。這就是過節的起源了,約一個星期後你在群組説我在一個帖子上期望有人編個wargame的wiki不行,我就解釋給你知,你説不接收錄音,我説我手寫慢不及你打字叻,又吵架。。。你喜歡吵我陪你吵,給你吵個夠,吵了半天,你敢不敢貼文,然又扯去説那後輩,又說給我一個電話去找人教訓他,你究竟想點呀?然後過了一兩星期,群組內照常風花雪月,我私下問你左輪的事,問的過程又不貼。

第一幅圖是我看畢你重新貼圖的帖後,改了槍後貼圖發給你。你不説一話,我就以為你芥蒂未除,那好吧,我就不在多言了,你的鴻篇大論證明,我沒有估計錯誤。

你説我小氣我承認,否則睬你都傻。

之於之前請教你左輪一事,你重新貼圖後我亦有道謝,把那個也貼出來方顯你公道。

養貓捉鼠本來是一件平常不過的事,你把事情上升至我殘忍,我也沒有方法。至於我養貓

發訊息給你是避免雙方帖子留言引起誤會,貼結果不妨貼原因。

另外,我跟L嘈交的話不等於會"賴"向你到,別以為我會甚麽甚麽去迫害你,我現實中只是個小人物,不想亦不值得與你有任何過節。

氣味驅鼠最初是一位愛貓之人教我的,錯便錯咯。網貓論貓的我都有看不少,你説的我可以参考,反正你信誓旦旦,又人蠢又人懶,又不擺出處。翻歷史又倒賣力。至於質疑你就等於不學習,你太有

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

我小佢因為佢之前無禮過,我解䆁過你不聽罷了。我要面你又要面吾關你事的你偏要管,收回什麽?恰當得很。

叫我打佢你又做乜,我咁衰咁壞,你是愛護"後輩"嗎?不像。嬲我口賤要匡扶正義?群內吵架時又不見得你生得一排象牙,你不為氣為乜?

吾worK咪吾worK咯,期願又不行了,我一個小人物發白日夢你又不滿,我解釋我的想法你又覺空泛,你覺得吾work,我講乜都空泛啦!咁我只懂用手寫,係吾夠你長篇大論叻,你又跳掣?!吾係撩事又做乜。

你話人地對貓不了解,自己又不講出處,我當人地所言係有道理好正常。我認識的一個人養左十幾廿年又去做義工又去餵流浪貓,自己屋企搬屋前養了六七年,七隻貓,你個頭像得兩隻貓,擺一付不要問只要信,你話我吾睬你???我本帖留言話參考你意見,我都省卻搞乜訓練,你都嬲,咁係咪搞事。真正如你慈悲為懷的,茹素了,,,,我朋友捉到床蚤都吾襟死,扔出門口,你係咪文明到咁。

"和平討論"係你發明架,去睇下自己PM啦。

《河湟有感》司空圖

我真係少打game,很多知識都是空白,我亦無擺你上台叫你寫,你做乜姐!

"偽求真"係你認為,正如阿L話我一定無考慮天台,裝置都未見過就點點點一様,成見在先,埋論補上。你真係輕䯼自在呀。

《河湟有感》司空圖

引用:
原帖由 loveless 於 25-10-2016 18:52 發表

我遵從網上禮儀, 主人家開o左聲我就停口. D兄係D兄, 我還我, 請你自重.
抱歉,我現在應該聲明"順道答你天台的事".

主人家都有你份,我遵從你的網上禮儀,他搵我回你d野泥講我就不覺提及左你.抱歉

至於自重我不及你的重,如果你的屁股不貼我的面,我督你做乜?

《河湟有感》司空圖

引用:
原帖由 Dave 於 25-10-2016 19:05 發表

貓小便習性,傾向隱氣味而非到處小便宣示地盤,
除了雄貓交配期及區內貓首領才例外。

https://book.douban.com/review/4006729/

說完,此post 不再回。
感謝你的和平回應,我學習了.
上次左輪詢問一事,也給你添麻煩了.
感謝指導.

《河湟有感》司空圖

引用:
原帖由 loveless 於 25-10-2016 20:00 發表

希望你可以抽空睇下。
饑餓既貓,捉鼠效率係不及已餵飽既貓,希望你可重新考慮點對待隻貓:
http://cattime.com/cat-facts/lif ... about-cats-and-mice
即係咁講,也許彼此成見甚深不宜作交流免生口角。我不懷疑你的閱讀理解能力,強烈懷疑你旳發言動機。但請你再睇多一次,訓練從未開始,我多番講過接收D兄意見不做訓練,小貓各方面良好成長,糧水供應充足,定期杜蟲,最近甚至過度活躍,係欣喜之事。如果你仍覺得在下虐畜,我視為你的敵意網絡語言策略。

如果你只對小貓前途堪憂,請聯系相關愛護動物組織。

《河湟有感》司空圖

引用:
原帖由 gainax 於 25-10-2016 23:59 發表
朋友間,有陣時互相鬧下交都正常既無話邊個啱哂,所謂無仇不成父子 ,
但當連鬧交既意慾都冇既時候,往往就係咁失去一位好友了, 請互相珍惜 ,
男人老狗大家吹下女經好過啦咁認真做咩姐
最多今 ...
感謝各師兄關心,但我不想與L有任何瓜葛,至於D兄,祝他夢想能完。

別人的成見評價是改不了,我的腦袋性格也改不了。

至於因此事離去的其他人,專重其意向。

悲歡離合是常事,肉酸漂亮也是觀感,不是珍惜便可擁走,強求不如放手。

《河湟有感》司空圖

引用:
原帖由 Tango1997 於 29-10-2016 20:29 發表

其實係好很嘔心既計劃
感謝關心

現在小貓很好動很頑皮,繩頭同空盆都抓半天,甚感恩慰。。。乜都吾駛搞

《河湟有感》司空圖

咁傷法送愛護動物協會最好,大陸另計

《河湟有感》司空圖

40 123
發新話題