20 12
發新話題

較槍(Zeroing)

較槍(Zeroing)

1.為什麽要較槍(Zeroing)?
2.如果支槍是Fix sight...怎樣較?
3.手槍前準星什麽原因較?
4.後照門又什麽理由才較?
網上談槍有如紙上談兵
吹水又無妨
尊重人格, 請勿抄習

引用:
原帖由 NCP013 於 27-5-2010 18:20 發表
機器有勞損, 用得耐TUNE TUNE佢~~~~????
咁都得
尊重人格, 請勿抄習

引用:
原帖由 桸藍 於 27-5-2010 18:43 發表
唔同射程既range要較?!
後準較左右,前準較上下?!
請ms兄教導,thx
一般如此,但有些全部較後照門
尊重人格, 請勿抄習

軍隊射擊訓練分 Form of Shooting
1.Grouping & Zeroing
2.elementary Application of fire(趴,跪,企,坐,踎.)
3.Advance Application of fire
4.Field Firing(個人)
5.Field Firing (集体)
尊重人格, 請勿抄習

引用:
原帖由 jerry67 於 27-5-2010 19:57 發表
想請教一下MS,係手槍射擊既時候,正確既瞄準方式應該係點?
如下圖我想射擊中心的"X"位,咁圖左面既方式正確定係圖右le?
手槍同長槍又有冇唔同?

打氣槍為清楚起見,方法是Aim 6 不是Aim center!你果張不是標準靶紙,個前準星遼啱啱fit正中所以照瞄都無問題
尊重人格, 請勿抄習

引用:
原帖由 yiuyiusiu 於 27-5-2010 20:00 發表
Fix sight好似冇得較喎MS大佬 !
叫做aiming off,中文叫執生,例如你打高咗,下次瞄低d囉
尊重人格, 請勿抄習

引用:
原帖由 jerry67 於 27-5-2010 23:10 發表
其實我玩過10M氣手槍...當時個教練教我aim 槍aim 係十環位既底部, 佢話因為咁先睇到同aim 到十環
氣槍可以咁做, 咁真槍又係咪咁le? 每一支槍正常係出廠既時候已經歸零, 不過歸零既方式又係以咩瞄準方式去做le?
aim 6比較清楚,aim正中黑墨墨好難瞄同一點 咁點打到十仔同時打氣槍一定是10M,所以須然瞄6點但支槍較到中心點

尊重人格, 請勿抄習

引用:
原帖由 Sacred 於 28-5-2010 01:20 發表

如果真槍呢?
瞄中心囉
尊重人格, 請勿抄習

Zeroing是將MPI放在CZP,
MPI= Mean point of impact
CZP= correct zeroing Position
Zeroing是對每個人....不可以一個人代表晒
尊重人格, 請勿抄習

引用:
原帖由 sschun88 於 29-5-2010 00:51 發表
好似話士兵領槍時已經歸零好晒,支支槍一樣?
錯, ms唔得閒住.....遲下再講
尊重人格, 請勿抄習

一支槍出厰一定有試槍紙....(出示張Target紙)你可以見到支槍打出的Grouping,因每個人視覺,判斷都不同,所以每個衰兵接收佢支槍後一定要Zeroing...
Zeroing是認真地打不少過三槍!軍隊是打五槍 一定要.....
1.同一個Firer
2.同一個姿勢....(Rifle一定趴射...有沙包支持支槍)
3.同一支槍
4.同一種子彈
5.同一距離
6.同一瞄準點(要有白Aim mark)如果SA80 Susat 1"白點鑽石型!
7.同一種Target
ms默書咋....有漏再補鑊

尊重人格, 請勿抄習

引用:
原帖由 sschun88 於 29-5-2010 00:51 發表
好似話士兵領槍時已經歸零好晒,支支槍一樣?
係咩
尊重人格, 請勿抄習

手槍使用者要知道那一隻眼是 master eye
尊重人格, 請勿抄習

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 29-5-2010 15:57 發表
3.手槍前準星什麽原因較

係咪因為條barrel有事,所以要較左,右
barrel神咗...就要換過支喇 點較都死
尊重人格, 請勿抄習

引用:
原帖由 Vindicator 於 29-5-2010 23:01 發表
3.手槍前準星什麽原因較

唔小心撞鬆左?
長時間用震鬆左?
一般前準星無得較,但有得較就換Tip

尊重人格, 請勿抄習

20 12
發新話題