發新話題

細細地,叫做玩下120(Updated on #52)

引用:
原帖由 khkenny2 於 3-1-2013 02:29 發表

我無論weekday定weekend成日都得閒的
今日又心思思入左支Schneider Xenar 50/3.5 (M42頭)
有米...

btw~ 星期五會入支中古董~ 要唔要攞去同佢影返次...

引用:
原帖由 faihk 於 3-1-2013 02:31 AM 發表

有米...

btw~ 星期五會入支中古董~ 要唔要攞去同佢影返次...
星期4(聽日)/6就得....星期5應該有約
聽朝我要去北角死馬CS

支schneider 1K都唔洗
(然後上一上ebay就死了....睇緊支tomioka 55/1.2 )

引用:
原帖由 faihk 於 3-1-2013 02:22 發表

我用緊ED係Kodak professional portra 400黎! (唔知係唔係咁叫? ) 不過e批相係用i風去check, 但係唔係張張ok! 有d直頭係under左好多吓 我諗唔止係個錶仔要睇低返一級, 電話個個數都係!

不過我 ...
IP APPS 係OK的
可能你UNDER左, SCAN時幫你推返光所以咁

引用:
原帖由 cato 於 3-1-2013 02:07 PM 發表

咁簡單D講,即係測光測得唔好啦

今日小弟支relleigon 50mm終於到了!!
有wide用

引用:
原帖由 cato 於 3-1-2013 14:07 發表

唔知啦! 不過我搵過部機d資料個陣, 見都係有師兄有同樣要計低佢一級左右先可以啱心水, 唔知係唔係機既問題? 定係而家d film個數同以前有出入??

引用:
原帖由 khkenny2 於 3-1-2013 18:16 發表

咁簡單D講,即係測光測得唔好啦
無記錯, i風個測光同我個部古董測光出黎個數係一樣.

引用:
原帖由 faihk 於 4-1-2013 02:39 AM 發表

你可能測錯位....
測光位死硬

引用:
原帖由 faihk 於 4-1-2013 02:39 發表

C兄, 我都有用i風測, 又唔覺有事, 會唔會係環境問題? (陰位多的地方我自已會畀多少少曝光的)

好耐冇用120了, 呢幾張已係兩年前...(RDP III)

http://www.civiliangunner.com/cgf/viewthread.php?tid=71734&highlight=%2Bmike-mike
眼光光~

引用:
原帖由 mike-mike 於 4-1-2013 09:53 AM 發表

C兄, 我都有用i風測, 又唔覺有事, 會唔會係環境問題? (陰位多的地方我自已會畀多少少曝光的)

好耐冇用120了, 呢幾張已係兩年前...(RDP III)

http://www.civiliangunner.com/cgf/viewthread.php?tid=71734& ...
原來我阿爺都有部rolleiflex不過我未見過

引用:
原帖由 faihk 於 4-1-2013 02:38 發表

唔知啦! 不過我搵過部機d資料個陣, 見都係有師兄有同樣要計低佢一級左右先可以啱心水, 唔知係唔係機既問題? 定係而家d film個數同以前有出入??
計抵一級, 即係如ISO400 當ISO200黎影咁
因為而家係用中央黎測光, 邊位會暗左
如果計低一級邊位會出D, 張相多D DETAIL

我都係UNDER 一級黎影, 用ISO200 FILM, 部機SET去ISO100

引用:
原帖由 cato 於 4-1-2013 08:19 PM 發表

計抵一級, 即係如ISO400 當ISO200黎影咁
因為而家係用中央黎測光, 邊位會暗左
如果計低一級邊位會出D, 張相多D DETAIL

我都係UNDER 一級黎影, 用ISO200 FILM, 部機SET去ISO100
都係果句啦。要學識測光先

引用:
原帖由 khkenny2 於 5-1-2013 08:19 發表

都係果句啦。要學識測光先
師兄你指, 用肉眼測光??

引用:
原帖由 cato 於 5-1-2013 10:08 AM 發表

師兄你指, 用肉眼測光??
又未有咁威,講緊就算有測光錶,都要測個位arm先有用
你測光位,under
測暗位,over
一般我會測兩三野攞個平均
另外又分入射同反射測光....
你無限遠當然就用唔到入射測光,要用反射,所以一反射果野如果大大個太陽射住咪影響左個測光囉,係咪先?
依家好多人比單反縱壞左,一般中幅都唔會有平均測光,頂多有center average,但你件subject如果系黑色/白色,咪就呃左個測光,可能唔準囉
我手機都有light meter,但同過自己隻sekonic比,系差半級左右,一般都係參考作用

引用:
原帖由 khkenny2 於 5-1-2013 10:19 發表

又未有咁威,講緊就算有測光錶,都要測個位arm先有用
你測光位,under
測暗位,over
一般我會測兩三野攞個平均
另外又分入射同反射測光....
你無限遠當然就用唔到入射測光,要用反射,所以一反射果野如果大大 ...
啱, 所以我用IP APPS都係再跟自己經驗OVER返少少
我都想買 sekonic 不個捨得用錢買正片, 就吾捨得買SEKONIC啦

發新話題