33 123
發新話題

單反入門求指路

單反入門求指路

各位師兄
小弟忍左部powershot a60好耐了
對焦要幾秒鐘...都對唔到
noise又大
較setting又慢到爆炸
影相又慢, 黑d就要等幾秒比佢"處理"
又要無得換鏡頭, 近d/遠d就影唔到
仲要影幾十幅就無電
所以呢期想升上去玩部入門級ge單反影下d靚少少ge相

主要要求為對焦快,抗雜訊好(因為有時會影下黃昏)
個人偏好c記但n/c不拘
本來想要650d但唔清楚佢同600d分別在哪...大大話話6k唔係一筆細數目...
求師兄們解救

係唔係一定要單反?

650D同600D最大分別應該係個touch LCD
有九點十字對焦
最高ISO可以上到25600
拍片有持續對焦(不過好似要配STM鏡先用到)

個人認為,入門初玩單反寧等舊MODEL跌價入蕭MODEL好過買最新的.入門機BODY更新得太快,而且好多功能初玩未必用得著.
寧願玩一年半載上晒手到時再UPGRADE去新機好過

650d 9點 f2.8,touch screen touch shutter都有d用的
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 2-7-2012 14:40 發表
650d 9點 f2.8,touch screen touch shutter都有d用的
只不過搭kit要成6k幾...比600d貴成1k都唔知值唔值...

引用:
原帖由 zeta 於 2-7-2012 17:52 發表

只不過搭kit要成6k幾...比600d貴成1k都唔知值唔值...
緊係唔kit 淨body,之後入支a16都係1900左右,佢支stm鏡kit 7k幾就唔考慮而且未有咁快有貨
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 2-7-2012 22:25 發表

緊係唔kit 淨body,之後入支a16都係1900左右,佢支stm鏡kit 7k幾就唔考慮而且未有咁快有貨
之不過kit都係加500左右
起碼都叫有支頂住丫....

我有個frd買左部水600,連鏡6k有找。。。
鵰。豹。狸。獅。狒

好似話有D鏡頭降價喎
要唔要觀望一下先?

引用:
原帖由 zeta 於 2-7-2012 22:39 發表

之不過kit都係加500左右
起碼都叫有支頂住丫....
無恆定你就知影室內推iso 1600都唔夠的時候有幾頭痕

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 5-7-2012 12:38 發表

有build in flash ma。。。

你估佢果部係5d2

其實新手我建議買齊窮人3寶先,試晒咁多個range,睇下自己要既係咩,再放返晒出去換自己想要既鏡都未遲

講真我一櫃都係L鏡又咪係窮人3寶起家。。
鵰。豹。狸。獅。狒

if you like posting photo on fb, you should think about D3200.
add a few hundred bucks for a Wu-1a wireless mobile adapter, you can upload your photo right after you take it
besides, the camera's spec is decent as well and kit is also around 6k

how Wu-1a works:
http://www.youtube.com/watch?v=w ... ure=player_embedded

我都係600d大kit加定焦咁玩

引用:
原帖由 sunny2014 於 5-7-2012 11:02 發表
好似話有D鏡頭降價喎
要唔要觀望一下先?
當然要...
引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 5-7-2012 12:38 發表

自己暫時無室內黑景會拍...所以其實高iso對小弟作用不大...
引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 5-7-2012 12:42 發表

有build in flash ma。。。

你估佢果部係5d2

其實新手我建議買齊窮人3寶先,試晒咁多個range,睇下自己要既係咩,再放返晒出去換自己想要既鏡都未遲

講真我一櫃都係L鏡又咪係窮人3寶起家。。
請問咩係窮人3寶?

回覆 14# 的帖子

即係EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS、EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS同EF 50mm f/1.8 II

33 123
發新話題