發新話題

[認真] 其實Glock, 係咪唔適合做警槍 ?

其實Glock, 係咪唔適合做警槍 ?

成日都出事

有時覺得Glock呢類槍懶係簡潔, 無decocker, 無safety, 無indicator, 係唔適合做警槍.

話就話無safety開槍快, 但袋住支load左上膛又無得lock既槍, 點會安心?
唔load定, 咪仲慢過load and lock ?

我懷疑好多時收工交槍出事, 個人一放鬆/放空,
本來要退匣, 拉slide退彈, 空擊decock.
變咗退匣 --> fire

係人既問題

抺槍走火,唔清槍就抺,抵打羅友啦

使用者也有責任, 唔排除手勢有問題

唔小心 畀咩槍你都一樣啦
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/ ... 1017_00822_001.html

旺角太子道142號旺角警署,早上7時35分發生警槍走火事件,幸無人受傷,警方正對事件展開深入調查。現場消息指,該名女警隸屬西九龍衝鋒隊,在槍房領取一支雷明登長槍準備當值,到上彈及退彈區上彈時警槍突然走火,子彈射向牆身。而涉事女警入職3年多,派駐衝鋒隊約半年。

引用:
原帖由 pbay 於 22-2-2017 15:09 發表
成日都出事

有時覺得Glock呢類槍懶係簡潔, 無decocker, 無safety, 無indicator, 係唔適合做警槍.

話就話無safety開槍快, 但袋 ...
又或者係咪個腰度有野揈揈下, 所以唔小心鈎到? (例如條褲上面D 腰帶扣, 揪架生D 角位). GLOCK 美國好多執法機構都有試過意外走火 (非疏忽走火), 例如 http://www.defensivecarry.com/fo ... ntal-discharge.html 有提呢個俾D 腰間雜物掂到扳機走火既可能性.

美國首都即係華盛頓哥倫比亞特區, 人口接近70萬, 警力4000人,
從比例看, 人均比率較香港稍多但都算相近.

10年間華盛頓警隊淨計Glock走火個案, 有120次.
平均每年12單.

理論上, 數字唔講大話.
所以結論係.....香港既Glock 17 比美國既 Glock 17安全好多倍

引用:
原帖由 loveless 於 22-2-2017 16:02 發表
美國首都即係華盛頓哥倫比亞特區, 人口接近70萬, 警力4000人,
從比例看, 人均比率較香港稍多但都算相近.

10年間華盛頓警隊淨計Glock走火個案, 有120次.
平均每年12單.

理論上, 數字唔講大話.
所以結論係... ...
但係唔係個個香港警察都係用glock wor

當一個人唔小心支槍有多少保險都冇用
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 ++朗++ 於 22-2-2017 16:27 發表

但係唔係個個香港警察都係用glock wor
又係o波, 你o岩

既然理論上數字唔講大話.
o甘調整後結論係.....美國既Glock 17 比香港既 Glock 17安全好多倍

Glock 無manual safety,  揀holster同練習要留意d

引用:
原帖由 loveless 於 22-2-2017 16:30 發表

又係o波, 你o岩

既然理論上數字唔講大話.
o甘調整後結論係.....美國既Glock 17 比香港既 Glock 17安全好多倍
你計漏咗icac 海關 果啲喎

引用:
成日都出事

"懶係簡潔"
打得呢句野就知樓主好打極有限

不妨上網先搵下資料
1. GLOCK係點誕生?設計理念係咩野?點解冇external safety?

記住唔好同人講glock冇safety
會比人笑
glock係有三層safety而且係逐層開
逐層開既safety亦都係glock既特點之一
亦都係點解glock其實係一支非常之安全既手槍
因為一日你冇禁到trigger一日都唔會開槍

2. GLOCK 真係冇indicator? 真係冇任何方法睇到支槍係load左?

最後再問一個問題
如果支槍真係咁唔安全
點解咁多執法部門用佢?

最後再提一樣野
Treat all guns as if they are loaded.
呢個係人既問題而唔係槍既問題

people kill by GLOCKs kills people kill by GLOCKs kills people kill by GLOCKs .......

GLOCK always GLOCK GLOCK GLOCK .......

Me carry GLOCK carry me carry GLOCK carry me carry GLOCK .......

Is a GLOCK so what is a GLOCK so what is a GLOCK .......

Finally!

GLOCK fuck up people fuck up GLOCK fuck up people fuck up GLOCK .......

The answers is the only people behind any GLOCKs !

引用:
成日都出事
http:// fs.mingpao.com/pns/20151102/s00007/a9b33794cfeabd66272103134441ca18.gif

其實港警 係咪唔適合用glock?
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

發新話題