發新話題

[認真] 查實掟求職信

引用:
原帖由 ZaMaR 於 17-9-2008 00:42 發表
我全雞腸 信+ CV (attach word file)
冇cover letter

我都係搵Graphic Designer (2年相關exp.)
以前搵工,send 10封有9封叫你去見,見親8成都請...
過去2個月send 30封有1封叫你去見,見左6-7份先有人請...

今 ...
個聯絡電話應該o係份履歷,定係o係封信度
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

回復 31# 的帖子

我兩樣都有寫 冒求要佢見到就手打俾我打俾我打俾我....
人怕出名 芝怕肥/_\
▄︻┴┬?一 ..........☼ \>口</痛!

回復 30# 的帖子

恭喜哂!!!
人怕出名 芝怕肥/_\

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 17-9-2008 00:49 發表

個聯絡電話應該o係份履歷,定係o係封信度
我就cv度,佢都係睇左你個cv先會諗住打比你架啦...

話說早兩個月都係水靜河飛,今日電話狂響,除左見過份叫我返之外,有4間公司同1間人事call我去見...

引用:
原帖由 ZaMaR 於 17-9-2008 00:55 發表

我就cv度,佢都係睇左你個cv先會諗住打比你架啦...

話說早兩個月都係水靜河飛,今日電話狂響,除左見過份叫我返之外,有4間公司同1間人事call我去見...
等左幾耐先叫你去in
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

回復 34# 的帖子

大家喜歡響中秋佳節唔撈?!
人怕出名 芝怕肥/_\

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 17-9-2008 00:58 發表

等左幾耐先叫你去in
全部係上星期尾send的
之前果d真係落晒海...

引用:
原帖由 阿芝 於 17-9-2008 01:00 發表
大家喜歡響中秋佳節唔撈?!
比人地中秋節人月兩團圓唔洗返工

原來我之前真係咁好彩 send幾封都有得in.....
人怕出名 芝怕肥/_\

回復 38# 的帖子

不過我有朋友又真係遞左信 做到月尾唔做...
咁岩?
人怕出名 芝怕肥/_\

引用:
原帖由 阿芝 於 17-9-2008 01:06 發表
不過我有朋友又真係遞左信 做到月尾唔做...
咁岩?
佢趕住放十一黃金週

回復 41# 的帖子

之後佢想放幾耐都得啦~~
人怕出名 芝怕肥/_\

其實各位試過等一間公司比消息你最長同最短係幾多日

兄弟係做HR&Admin的, 希望自己的經驗可以幫到大家, 雖然final stage 份application letter 唔係我睇, 但可以話我會Buy 英文AL多D, 重點睇有冇跟要求寫, 例如attention to 呀水, 公司 , post有冇錯. 依家唔興用 hard copy, 俾我都唔收(雖然好似有誠意) 但份份AL都差不多(重點係可以網上抄!), 忙人一定唔想睇太多. Email 一定冇問題! 但有時見到D email 的名真係火都黎, 什麼"fuxking x" 都見過, 個D一定唔睇. 然後我會睇CV/ Resume, 吸引容易睇到我要搵的資料就印象就好好多! 當然, 自己的履歷才是重點!!

回復 43# 的帖子

9日~
9日之後叫我interview
人怕出名 芝怕肥/_\

發新話題