發新話題

七月十四,真係好猛...

引用:
原帖由 高!高!高! 於 30-8-2011 16:08 發表
一個民主開明社會,唔一定要親自接信,但一定要比機會示威人示表達訴求!!
示威區遠得不合情不合理(經常係),根本唔可能直接或間接表達訴求(即直接遞交請願信給收信人 或 在政要視線範圍內大叫口號舉牌)
但在保安理由下 ...
完全同意!

http://news.now.com/home/local/player?newsId=11330
黑影!(其實係咪火影d friend?)

引用:
原帖由 adrianyahk 於 30-8-2011 19:58 發表
http://news.now.com/home/local/player?newsId=11330
黑影!(其實係咪火影d friend?)
記協秘術“多重黑影分身”之術    

引用:
原帖由 Paul 於 30-8-2011 20:05 發表

記協秘術“多重黑影分身”之術    
又關記協事!?唔通阻住果個唔係警察,唔係大陸公安,唔係保安,係記協人員?做新聞?好黑暗呀!!!!

回覆 205# 的帖子

燒信以示抗議又真係可以開得到縱火罪??
當然唔會開縱火啦,不過.......我又真係說不出是那一次,只記得未有社民連,
仲係五四行動的時候,開咩唔記得,不是大罪,有上court,罰錢ok果d。

人地當然可以唔收信啦!!
但先反轉頭跟返事實發生次序,
保安理由要求示威者去到一個根本唔可能直接或間接表達訴求的地方,示威者無奈但都配合左警方行動.
人地唔收,冇計,咁咪比兩三個代表去返一個可以直接或間接表達訴求的地方囉??
一貫做法呀!!保安理由/示威自由,平衡到,合理吖!
但點解有d時間(有時,不是經常),警方說安排中,多等十分鐘.....(十分鐘後)安排中,多等十分鐘..........(十分鐘後)安排中.........
之後人地個相標收信人就喺遠處上車...........
乖嘅示威者咪企喺到等佢個十分鐘囉!!
這情況當日同在太古橋上另一邊乖嘅示威者咪係到等囉,李克強走左,之後咪話安排好行得囉!!
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

引用:
原帖由 seals 於 30-8-2011 19:14 發表

我只引用過「東週網」作討論,不要亂扣帽子!

我從來都認為上CGF吹水,是一件快事,你覺得無意義!你又....

我都覺得煩架,討論卻說成了洗版!
我吾知乜週網D資科係邊到黎!我只係見到第一任黑人總統就職當日,夠老危LA
市民可以夾道歡迎或咀咒,馬仔仲可以走出車揮揮手,而確保冇事發生,厘D先致係保安!
或者厘D係官方發放既新聞片段,又或者跟本真正既市民已被趕走清場,果D羣眾全部係臨記!

引用:
原帖由 hang2 於 30-8-2011 21:02 發表

我吾知乜週網D資科係邊到黎!我只係見到第一任黑人總統就職當日,夠老危LA
市民可以夾道歡迎或咀咒,馬仔仲可以走出車揮揮手,而確保冇事發生,厘D先致係保安!
或者厘D係官方發放既新聞片段,又或者跟本真正既市民已被趕走清場,果D羣眾全部係臨記!
大陸好興o架啦 , 香港就學緊....

引用:
原帖由 SPARTAN002 於 30-8-2011 18:04 發表
有某幾幾位師兄真係似洗板多過討論...連續幾日日以繼夜係咁追住呢兩個post, 十足十警方發言人, 不過講埋d野就似足大x報, 文x報d所謂社論
講真, 咁得閒不如做d有意義d嘅野, 唔好係度得個up
你唔煩人地都覺得煩 ...
煩!真係好煩咖!!
這種問題永遠都在磨合狀態咖啦~~!!
示威自由被削弱,採訪被阻撓,執法上有問題唔提交修法??
三方唔爭取,唔磨合,冇爭論,一邊獨大,河蟹左佢就最好??
世界唔會完美,但唔磨合,就不會出現更美~!!
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

引用:
原帖由 SPARTAN002 於 30-8-2011 18:04 發表
有某幾幾位師兄真係似洗板多過討論...連續幾日日以繼夜係咁追住呢兩個post, 十足十警方發言人, 不過講埋d野就似足大x報, 文x報d所謂社論
講真, 咁得閒不如做d有意義d嘅野, 唔好係度得個up
你唔煩人地都覺得煩 ...
你話我人生攻擊都好啦 , "忠肝義膽" 到咁o既程度 , 以新一代被洗腦o既走向 , 我真係驚有一日會出現香港版o既 64.....

然後有份參與o既警員都會得到個類似以下o既勳章(留意下個年月啦)

""李成康斥曾偉雄說謊責任卸港大當日被困學生李成康亦激動回應曾偉雄的說法﹕「本來並無打算到立法會旁聽,得悉曾偉雄竟然講大話後即時趕來!」他指出,當日從無警員或保安說過他們可從後樓梯的防煙門離開他與其餘兩名同伴既無出言辱罵警方,更無如曾偉雄所言「多次出入後樓梯」。他又稱,當日由始至終都是被警員阻撓,「睇唔到有任何保安參與其中」,批評曾偉雄將所有責任推給港大。他慨嘆,由警方禁錮他們一刻,已對他們失去信心,「但冇諗過佢(曾偉雄)會講埋啲同事實相違嘅嘢,仲指控番我哋!」""

http://cablenews.i-cable.com/web ... .php?news_id=366661
警 務 處 處 長 曾 偉 雄 昨 日 表 示 , 港 大 學 生 以 粗 口 辱 罵 警 員 , 又 可 以 進 出 後 樓 梯 , 沒 有 被 非 法 禁 錮 。 學 生 承 認 有 人 講 過 粗 口 , 但 就 肯 定 無 法 在 後 樓 梯 出 入 自 如 。
李 成 康 表 示 , 當 日 警 察 離 開 , 由 保 安 接 管 之 後 , 才 有 其 他 學 生 由 後 樓 梯 出 入 。 消 息 指 , 當 時 在 場 的 五 名 保 安 員 事 後 向 校 方 表 示 , 警 察 圍 住 學 生 不 足 十 分 鐘 之 後 , 就 交 給 保 安 接 管 。 期 間 有 女 同 學 送 過 茶 點 來 , 又 有 校 園 記 者 到 場 拍 照 。 李 成 康 等 三 名 學 生 一 直 都 在 後 樓 梯 同 一 位 置 , 保 安 有 叫 過 他 們 由 原 路 離 開 , 但 學 生 拒 絕 , 並 無 多 次 進 出 。

我對你講粗口係指責你,並唔係辱罵你!港大學生好野!!!

我真係越嚟越期待佢快d告上法庭呀!!!

引用:
原帖由 wing383 於 30-8-2011 23:19 發表
我真係越嚟越期待佢快d告上法庭呀!!!
緊係啦!香港既法庭遲早好似內地一樣。

最高既法律跟據吾系基本法,吾係普通法。

係領導人既睇法!

引用:
原帖由 hang2 於 30-8-2011 23:25 發表

緊係啦!香港既法庭遲早好似內地一樣。

最高既法律跟據吾系基本法,吾係普通法。

係領導人既睇法!
師兄果然係有學識之人.....知道可以唔跟普通法, 又特登賣關子唔講香港法律仲有衡平法,成文法同中國習慣法可以跟!

發新話題