發新話題

中日高鐵小比較

引用:
原帖由 48191 於 26-6-2017 17:44 發表
連萬戶飛天的故事也算是歷史?因為這只是傳說,不是嗎?
可以睇埋我最後o個句, 放鬆

1 個讚好! TOP

回覆 239# 的帖子

有可能係滿清當年借修四庫全書o個陣燒x佐本書,明朝乃至之前既科學類著作例如《天工開物》都o係當時被毀

引用:
原帖由 Hamlet 於 26-6-2017 18:25 發表
有可能係滿清當年借修四庫全書o個陣燒x佐本書,明朝乃至之前既科學類著作例如《天工開物》都o係當時被毀
核戰之後呢本有用過iPad...

引用:
原帖由 loveless 於 2017-6-26 18:37 發表

核戰之後呢本有用過iPad...
O尼方面就D美佬prepper好有研究

題外話,「天工開物」沒有被毀,但並沒有收入「四庫全書」。
引用:
原帖由 Hamlet 於 26-6-2017 18:25 發表
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 26-6-2017 20:01 發表
題外話,「天工開物」沒有被毀,但並沒有收入「四庫全書」。
《天工開物》後來喺外國搵返,乾隆當時借修《四庫全書》毀佐好多書,好彩既可以去海外搵得返,唔好彩就失傳佐

有個講法係話直到1914年喺日本搵返,另一個講法係話浙江一個家族將尼套書收收埋埋幾百年之後到清朝滅亡之後先敢攞出黎,係崇禎年印既初版

1 個讚好! TOP

《天工開物》 iPhone App, 下個月有.
http://www.beautyofscience.com/tiangong-kaiwu
唔細心睇細字, 真係未必會估到,
呢個o甘款既教育媒體,
背後係合肥市中國科大..
https://www.youtube.com/beautyofscience2016

中國, 有時真係吹佢唔脹..

附件

27-6-2017 00:54

幸好沒有在文革中被毀,算是造化。
引用:
原帖由 Hamlet 於 26-6-2017 20:37 發表

《天工開物》後來喺外國搵返,乾隆當時借修《四庫全書》毀佐好多書,好彩既可以去海外搵得返,唔好彩就失傳佐

有個講法係話直到1914年喺日本搵返,另一個講法係話浙江一個家族將尼套書收收埋埋 ...
究竟世界上還有神嗎?

日本的「高鐵」已經去到了603公里。
https://www.facebook.com/bbqky15/posts/1865599790429199
很懷疑乘客要不要著G-Suit。
究竟世界上還有神嗎?

回覆 249# 的帖子

603個好似係磁浮列車 成本好高

回覆 249# 的帖子

不用懷疑, 高速=/=高加速

A320飛>800km/h, 要著保護衣冇人會坐

回覆 251# 的帖子

做實驗咁話

究竟係乜感覺呢,好想試試。
引用:
原帖由 cccarlos 於 27-6-2017 12:14 發表
不用懷疑, 高速=/=高加速

A320飛>800km/h, 要著保護衣冇人會坐
究竟世界上還有神嗎?

發新話題