發新話題

攪番個二次大戰年會及二戰war game

我有我想玩!!!

我同 D朋友黎近7月1日都有一場 WW2 局 , 一齊來玩下,吹下水啦
二戰 , 越戰 玩家...你可以叫我做 黑騎士

引用:
原帖由 macross1911 於 26-6-2008 23:19 發表
我同 D朋友黎近7月1日都有一場 WW2 局 , 一齊來玩下,吹下水啦
多謝邀請, 唔知點聯絡師兄呢?

二戰 , 越戰 玩家...你可以叫我做 黑騎士

首先,要分清楚重演跟Wargame的分別,Wargame只是一場遊戲,重演可以說是拍戲。

Wargame你怎樣玩都行,但重演是有劇本,還要仿照當時的環境進行,歷史重演對重演者的裝備、服裝、行為等有嚴格規定:

例如:重演1939入侵波蘭,那麼兩軍的制服,裝備都要依足當年款式,德軍絕不可能在那時穿M42,用G43等,因為當時德國還未使用這些裝備,一些細節也要注意,例如髮型、眼鏡,手錶,甚至食糧也要仿照當年模樣。

至於裝備是否真品並不重要,因為有時有錢亦未必找到,找到也不一定合身,最緊要有一份熱誠,投入参與,買参考書,戰史看,對當時的概況有一定的認知,玩起來就得心應手。還有要謙虛請教,從錯誤中吸收智慧,他朝達一定水平也不要自私,盡量與其他人分享,自自然然就更多人加入。

所以師兄要考慮自己站於重演還是Wargame的一邊。

我覺得 Survival Game 或 Reenactment 都不應過份強調真品, 譬如說重演諾曼第登陸你還要那些七十多歲的皮靴泡鹹水嗎? 即使我們用錢把它們買下來, 但那些始終是文物, 應該要好好保存而不是親手毀滅.

WWII的攝影活動.....也着實做過不少....

引用:
原帖由 魔鬼使者 於 27-6-2008 00:07 發表
首先,要分清楚重演跟Wargame的分別,Wargame只是一場遊戲,重演可以說是拍戲。

Wargame你怎樣玩都行,但重演是有劇本,還要仿照當時的環境進行,歷史重演對重演者的裝備、服裝、行為等有嚴格規定:

例如:重演1 ...
師兄好Pro喎... ...有時間不如交流下...

玩repro都唔係問題,但係d gear,clothing點配就真係要認真d

引用:
原帖由 七點六二 於 26-6-2008 22:21 發表

老友你好似有人身攻擊喎...
攻擊咩? 攻擊咩個?!實話實說咋噃~

我講嘅都係實情同正面~
唔通你唔認同咩?

好似你入學,都有校規啦~ 每個層次都有指標,每種玩意都有生存法則。
我見你這topic表現重視和認真這方面,卻找不到門路,埋怨這種主題玩意在本地少之又少,我先說明出來,搞得成,搞唔成,半斤八兩,失敗主要係睇人本身,本身嘅素質準備,就係我當初講嘅野~

唔係見到d野覺得自己犯題,就話人家人身攻擊嗎?

Kurtzns

引用:
原帖由 macross1911 於 26-6-2008 23:49 發表
Check this out~~~

http://www.civiliangunner.com/cg ... &extra=page%3D1
有勞師兄...唔該晒

唔係完全反對d人玩repro,只係宜家老廣d repro真係唔多掂當,一時一樣,如果唔識就隨老細點,買完一件之後又出一件隻料d布夠真,之後哩件又拍過戲靠得住,再之後又話你知新哩件先真,之後又一件新嘅先係跟足數。
凈係套airborne嚮2000年到家下,出推過11套款,搞到你好似一日到刻俾人老點咁,但其實果期真嘅都係出過兩套款啫~ 試問,係咪真係咁掂~? 係掂就唔駛搞黎搞去,試咁多版啦。
與其買佢d copy野,等同貼錢做佢白老鼠試野,咁計落,買買埋埋,d錢都唔少啦~
而且,當佢出完一套又一套,玩家就跟一套又換一套, 有好多人玩到好似折磨自己咁,
~ 其實就係因為佢地當初以為有粥食粥同一炮過捨得嘅心態,長年累月一朝醒覺,接受唔到自己買買埋d垃圾,
到宜家都返唔到身,一怒就放棄唔再掂。

早四五年前老廣賣嘅二戰美軍野,有堅野,但主力係外國拍戲repro。(d質素梗係ok啦)

但自從有左條友copy 二戰野嚮e卑賣,之後再供貨俾大冰(德佬義大利佬衫褲,德佬皮革裝,彈袋,m35盔,手榴彈,假配刀,飯袋,防毒面具筒,鐵剷,美佬m43,m1頭盔,腰帶,bar匣袋,m1格蘭袋,1911橙皮槍套),宜家仲自己開埋檔~            

宜家仲有堅野嗎?
有嘅~不過人地收埋唔賣俾你啫~ 點解? 佢收埋d堅野同人攞貨放上架賣,再up幾句,未一樣賣得好價錢~ 成本平到嘔~
尢其係d美佬equipment,果期係用粗綿布(似麻包袋布)d料佢地宜家求9奇搵d劣麻布照車,
試買返黎去打game,濕雨水,已哂乾,用左唔夠6次,買返黎1年都冇,咁就霉到破布~ 手工唔好,車d線唔係實線,陣係裝外觀,車條明線做下樣,布料太多走砂,好易爛。
始終來老repro先靠得住。

係我嘅話,我就自己上網搵買返堅野好過。 平常野個價其實都唔係好貴~
Original Vietnam War US M1 Infantryman's Steel Helmet
http://cgi.ebay.com.hk/ws/eBayIS ... eName=WDVW&rd=1

D Day WWII M1 M1C four Helmet set 101st AB
http://cgi.ebay.com.hk/ws/eBayIS ... eName=WDVW&rd=1

WWII M-1 M1 Helmet 91st Inf. Div. LT and ID'ed Liner.

真正出血係玩越戰野~ 最平韓戰,二戰野都唔係咁難搵。

宜家d劣 repro野入侵左香港市場後,我就開始反感,更不喜歡玩二戰的新手無知咁買哩d劣品。
所以才強調唔好立亂買repro。

不過都係俾意見,唔好見怪。

Kurtzns

引用:
原帖由 tonyjaa 於 27-6-2008 18:42 發表
唔係完全反對d人玩repro,只係宜家老廣d repro真係唔多掂當,一時一樣,如果唔識就隨老細點,買完一件之後又出一件隻料d布夠真,之後哩件又拍過戲靠得住,再之後又話你知新哩件先真,之後又一件新嘅先係跟足數 ...
呢單野, 好似係某鋪聽過下喎...anyway 多謝分享

在下一直有幻想裝備國軍88D德式師裝備........不過好難齊件.........而且玩具槍都未有中正式...........

引用:
原帖由 tonyjaa 於 27-6-2008 18:42 發表
唔係完全反對d人玩repro,只係宜家老廣d repro真係唔多掂當,一時一樣,如果唔識就隨老細點,買完一件之後又出一件隻料d布夠真,之後哩件又拍過戲靠得住,再之後又話你知新哩件先真,之後又一件新嘅先係跟足數 ...
係~d大陸野美佬野係套衫買得過,d webbing真係好鬼雞

發新話題