30 12
發新話題

今曰改革開放三十周年

冇文革中國會無禁多社會問題
09" Giant TCR2

JN8:12 I am the light of the world; he who comes with me will not be walking in the dark but will have the light of life.

引用:
原帖由 側衛 於 19-12-2008 23:28 發表
冇文革中國會無禁多社會問題
兩睇
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 19-12-2008 22:02 發表

佢地搵人管香港方面問題係出o係兩地意識形態的問題,香港都重好停留o係文革,64 o個d 冷戰思維,睇番吹水版同親中國有關的多少都見得到呢d野
呢句有人明白GE請舉手

唔明GE請回一回
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 20-12-2008 01:45 發表

呢句有人明白GE請舉手

唔明GE請回一回

以下純屬吹水:
不喜勿插.......

我估莊家的意思係---->
香港人過度崇洋及西化......盲目信奉西方一套.....
只著眼於西方對中國及共產黨負面的批評......
因此,香港人咁抗拒回歸
才令中央提出讓港人治港.....以減低香港人對回歸的抗拒感......

總結三十年...
"有錢冇品"

學神 born to sleep...

引用:
原帖由 peter195 於 20-12-2008 02:08 發表

以下純屬吹水:
不喜勿插.......

我估莊家的意思係---->
香港人過度崇洋及西化......盲目信奉西方一套.....
只著眼於西方對中國及共產黨負面的批評......
因此,香港人咁抗拒回歸
才令中央提出讓港人治港.....以減低香港人對回歸的抗拒感......
我的睇法係
香港唔可以話過度崇洋,只係習慣左西方o個套去睇中國,而無去留意太多新的變化

中國上個世紀的政治影響左行實際的法制,中國的法制其實係好完善,問題只係出o係人的執行問題

一國兩制我諗係一個好包容的政體,要去接收一批唔同意識的人,其實唔係易事,特別係呢批人因為之前國內權力鬥爭影響到社會的時候,本身呢d人都對中共略有敵意

港人治港,本來係中央唔想理太多香港的事先搞出o黎,點知自己管唔掂自己

普選問題,之前有文件講過係不斷增加投票選特首的人數同年期,但睇下而家香港的政黨左中右三派都係咁,係唔係都叫政府嘔錢出o黎,基建野又話官商勾結,不如叫d 商人唔收錢同你做工程

香港社會,愈搞愈共產
[img=156,234][/img] [img=156,234][/img][img=176,234][/img]

引用:
原帖由 learngod86 於 20-12-2008 02:17 發表
總結三十年...
"有錢冇品"
暴發戶,發財立品都要時間的

但我地只用十年....己退化到和大陸人d品行差無幾.....

同化了....

學神 born to sleep...

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 20-12-2008 02:50 發表

我的睇法係
香港唔可以話過度崇洋,只係習慣左西方o個套去睇中國,而無去留意太多新的變化

中國上個世紀的政治影響左行實際的法制,中國的法制其實係好完善,問題只係出o係人的執行問題
我睇得出ge變化係中國政府不斷做動作改善國際間對中國睇法, 亦最頂ge領導層亦做左好多功夫去令中國甚至外國認為中國係一個開放國家

好喇, 但係內部問題跟本解決唔到, 好似四川咁丫, 錢就上晒去喇, 四川災民有屋住未?

如果中國係掂的話, 就唔洗仲有咁多什麼希望工程!

點解又會有陳良宇坐18年, 深圳有條友見atm出問題係咁出錢, 拎左十幾萬就要坐終身監禁

同埋中國司法機構並唔不獨立, 呢d一切一切都係法制ge不健全引至, 咁當然執行者亦有問題

與其話香港人用西方思想去睇中國係唔o岩或者有問題, 咁中國不如退步返去袁世凱/君主政體仲好!
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 20-12-2008 16:45 發表

我睇得出ge變化係中國政府不斷做動作改善國際間對中國睇法, 亦最頂ge領導層亦做左好多功夫去令中國甚至外國認為中國係一個開放國家

好喇, 但係內部問題跟本解決唔到, 好似四川咁丫, 錢就上晒去喇, 四川災民有 ...
其實深入少少以第二個角度看民初歷史, 孫中山可以係漢奷, 袁生先係民族英雄

北洋政府有能力把東北及蒙古KEEP在國土國界內, 但孫中山差D把東北送比日本以收買日本人資助其革命(東北是滿人的,當年孫中山初期目的是"解放"漢人), 老蔣老毛也保不了外蒙o

大陸結果都係要行返"資本主義"
當年有大陸句說話:
"辛辛苦苦數十年,一朝回到解放前"

引用:
原帖由 rolex 於 20-12-2008 21:18 發表
大陸結果都係要行返"資本主義"
當年有大陸句說話:
"辛辛苦苦數十年,一朝回到解放前"
中國特色社會主意

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 20-12-2008 16:45 發表

好喇, 但係內部問題跟本解決唔到, 好似四川咁丫, 錢就上晒去喇, 四川災民有 ...
錢送左上去就即刻有屋的,變魔術咩,而家唔係十個八個人要,係幾萬人的需要,我同你買棺材一個半個你都可以即刻有,我即時同你買幾百個,你係咪即刻比到我先??

中國法制有高度的指令性質,仔細到可以每一個行為都受到法律約束

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 20-12-2008 22:05 發表

錢送左上去就即刻有屋的,變魔術咩,而家唔係十個八個人要,係幾萬人的需要,我同你買棺材一個半個你都可以即刻有,我即時同你買幾百個,你係咪即刻比到我先??

中國法制有高度的指令性質,仔細到可以每一個行為都受到法 ...
我即時同你買幾百個,你係咪即刻比到我先 my answer is "absolutely sure i can"

咁多個月, 我睇相同聽義工講都仲係廢墟, 如果俾著香港, 有無可能發生?我諗就算有都只係極小部份
鵰。豹。狸。獅。狒

個人認為十年文革將中國從古到今所有好既同衰既野(包括文化傳承)都一一斷開左.......
以前有人話中國係禮儀之邦,今日中國人出國旅行要比外國人話無禮貌...............
古時中國人係重道德既民族,今日中國人係滿身銅臭,為錢不擇手段(大頭奶粉,"三六")..........
無可否認改革三十年係令中國人既生活水平有所提高,但似乎人們道德就沒有提高,仲有下滑之感........

30 12
發新話題