發新話題

有無HKAC嘅師兄們入黎

引用:
原帖由 Rager 於 22-4-2012 20:19 發表

呀Sir, 你講呢個情況係一d 收prefect嘅校隊仲常見呀... 多女prefect 自然多女cadet, 又自然多女NCO, 結果變左女兒國!!
又及我個Saber 有和尚寺頂住, 所以無呢個問題
如果學飛機仔拉大個range 到2 ...
其實我覺得升到21歲係work架!!

起碼幫DSE升左上大學,重有得玩cdt先呀!好過升大人

引用:
原帖由 1233 於 22-4-2012 21:39 發表

我覺得燕梳同歷史係一大問題... 以前都有得攝少少時間, 但而家燕梳個policy 講到明唔保超齡cadet 後果自負, 加上歷史係18就做大兵... 所以呢
講到自己幾威幾威, 咪又係要踎低, 坐低同埋訓低...

今日見佢地著套新制服出來, 隻色感覺上唔起眼, 而且勁似聖記咁!
君 不 須 防 人 不 肖 , 眼 前 鬼 卒 皆 為 妖 ;
秦 王 徒 把 長 城 築 , 禍 去 禍 來 因 自 招.
何為邪鬼何為神, 神鬼如何兩不分!
但管信邪修正外, 何愁天地不知聞!
駟馬高車出遠途,今朝赤腳返回廬,
莫非不第人還井,亦似經營乏本歸。

引用:
原帖由 1233 於 22-4-2012 21:39 發表

經驗話我知 靠OLE入U發夢都唔洗諗
除非你真係好大個朵
傑青,聯校學生會會長,國際獎項,大型公開賽等等

唔係踩hkac,但派頭真係唔夠大,上面d活動人少,有代表性,hkac一次可以放幾多個出㴝,係咪先
不過就叫做有返三分釘,jupas報上去多d靚d
唔好太大期望一個Hkac就入U

引用:
原帖由 一舊水 於 22-4-2012 22:29 發表

經驗話我知 靠OLE入U發夢都唔洗諗
除非你真係好大個朵
傑青,聯校學生會會長,國際獎項,大型公開賽等等

唔係踩hkac,但派頭真係唔夠大,上面d活動人少,有代表性,hkac一次可以放幾多個出㴝,係咪先 ...
AR....其實我以意係比班DSE班多1,2年!唔係"幫"佢地上大學!

引用:
原帖由 Rager 於 22-4-2012 21:58 發表

我覺得燕梳同歷史係一大問題... 以前都有得攝少少時間, 但而家燕梳個policy 講到明唔保超齡cadet 後果自負, 加上歷史係18就做大兵... 所以呢
係喎,根本佢地反得黎,想玩都無得玩...

引用:
原帖由 tango10 於 22-4-2012 22:21 發表
今日見佢地著套新制服出來, 隻色感覺上唔起眼, 而且勁似聖記咁!
指果套NO.2?????

佢地著維記??

引用:
原帖由 Rager 於 22-4-2012 21:58 發表

佢地肯既 最多唔玩船河行山游繩

引用:
原帖由 tango10 於 22-4-2012 22:21 發表
因為聖記抄Number 4 造出黎嘅, 我地嘅RSM 又揀左FAD Number 2, 舊Number 2 就綠好多

引用:
原帖由 一舊水 於 22-4-2012 23:05 發表

佢地肯既 最多唔玩船河行山游繩
man you are kidding me...
佢地嘅insurance 唔係5日4夜就ok果d
係saber squadron 嘅weekend training, insurance 保障範圍係以membership card 作記認,
有證就有無證就無, 但小朋友嘅證一過18就expire, 即係自動無insurance

btw師兄, 你去training 最大果個係咪區少校?

引用:
原帖由 Rager 於 22-4-2012 23:13 發表

man you are kidding me...
佢地嘅insurance 唔係5日4夜就ok果d
係saber squadron 嘅weekend training, insurance 保障範圍係以membership card 作記認,
有證就有無證就無, 但小朋友嘅證一 ...
果次camp passing out企得係度最高級既人係鮑Sir(我都唔認得, 淨係知個姓)

引用:
原帖由 一舊水 於 22-4-2012 23:22 發表

果次camp passing out企得係度最高級既人係鮑Sir(我都唔認得, 淨係知個姓)
我都知包大人係老頂, 你係咪多元camp呀?

引用:
原帖由 Rager 於 22-4-2012 23:23 發表

我都知包大人係老頂, 你係咪多元camp呀?
點樣先叫多元camp?
淨係學校包左5日4夜上山下水錦
札下營行行山,之後學步操之類

重有幾個人名
xx,xx,xx
呢幾個有份做長官

引用:
原帖由 一舊水 於 22-4-2012 23:26 發表
重有幾個人名
J,C,H
呢幾個有份做長官
得啦唔洗響佢地朵... 我只係想同你講...
你只係去緊公司特約(chartered) training...
而唔係Sabre squadron training... 好大分別...
如果你用係呢5日4夜斷定公司係咩地方, 咁你實在諗得太簡單

發新話題