發新話題

有無HKAC嘅師兄們入黎

引用:
原帖由 Rager 於 22-4-2012 23:30 發表

得啦唔洗響佢地朵... 我只係想同你講...
你只係去緊公司特約(chartered) training...
而唔係Sabre squadron training... 好大分別...
如果你用係呢5日4夜斷定公司係咩地方, 咁你實在諗得太簡單
其實我都想知咩叫Sabre squadron training
不如簡單講解下

引用:
原帖由 一舊水 於 22-4-2012 23:32 發表

其實我都想知咩叫Sabre squadron training
不如簡單講解下
簡單黎講, 即係公司對小朋友嘅長期訓練, 要填form 入伍, 至少一個月入一次camp, etc
而成個公司唔係得J, C 同 H 呢d 導師, 其實有唔同嘅中隊, 稱作Sabre squadron (十足SAS )
而d 小朋友係會分發去唔同嘅Sabre squadron受訓的
你呢d 5日4夜就係由一個小組負責, 成員由各Sabre squadron 抽調, 但d 課程內容就同5日4夜唔同, 會教多好多野
所以你見到前面係咁講promotion 嘅問題, 睇到1舊雲係唔出奇
(利申: saber squadron 一份子, 幫過手帶chartered training)

講到自己幾威幾威, 咪又係要踎低, 坐低同埋訓低...

明白了 多謝指教

引用:
原帖由 一舊水 於 22-4-2012 23:48 發表
明白了 多謝指教
唔洗, 其實我都係向公司4-5年, 有d 開隊幾耐就玩幾耐, 由cadet 玩上大人, 知多過我好多

引用:
原帖由 Rager 於 22-4-2012 23:05 發表

因為聖記抄Number 4 造出黎嘅, 我地嘅RSM 又揀左FAD Number 2, 舊Number 2 就綠好多
其實都唔係話抄既! 套NO.4官服基本上當時所有部隊都是呢個款同色! 只是套NO. 2 無咗件外褸就怪怪咁!
君 不 須 防 人 不 肖 , 眼 前 鬼 卒 皆 為 妖 ;
秦 王 徒 把 長 城 築 , 禍 去 禍 來 因 自 招.
何為邪鬼何為神, 神鬼如何兩不分!
但管信邪修正外, 何愁天地不知聞!
駟馬高車出遠途,今朝赤腳返回廬,
莫非不第人還井,亦似經營乏本歸。

引用:
原帖由 一舊水 於 22-4-2012 23:32 發表

不如簡單講解下
因為以前老防是屬騎兵部隊, 編制亦為騎兵編制, 所以用Section, Troop, Squardon, Regiment為單位(步兵是Section, Platoon, Company, Battlion). Sabre是以前騎兵用的砍刀, Sabre Squardon即係馬刀中隊, 隨擔任偵察, 收集情報亦需擔任攻擊, 衝鋒等任務. 但HKAC並非軍隊只是沿用舊名稱.
君 不 須 防 人 不 肖 , 眼 前 鬼 卒 皆 為 妖 ;
秦 王 徒 把 長 城 築 , 禍 去 禍 來 因 自 招.

引用:
原帖由 tango10 於 23-4-2012 11:34 發表

其實都唔係話抄既! 套NO.4官服基本上當時所有部隊都是呢個款同色! 只是套NO. 2 無咗件外褸就怪怪咁!
Oh, you mean the new barrack dress! We can't help actually, as they try to align with British Army...
The new barrack dress in Britain is going to look alike as the one in A Company...

引用:
原帖由 Rager 於 23-4-2012 16:33 發表

Oh, you mean the new barrack dress! We can't help actually, as they try to align with British Army...
The new barrack dress in Britain is going to look alike as the one in A Company...
英軍全面卡其化! 唔知遲吓會唔會唔用DPM跟埋用MTP?

引用:
原帖由 Rager 於 23-4-2012 16:33 發表

好似佢地咁!http://www.youtube.com/watch?v=HeoYayWRtkI
不過我都覺得卡其配綠褲好睇啲

引用:
原帖由 tango10 於 23-4-2012 17:48 發表

英軍全面卡其化! 唔知遲吓會唔會唔用DPM跟埋用MTP?
到時轉埋心口rank, 滿足晒d 兵痴嘅願望~~

引用:
原帖由 Rager 於 23-4-2012 19:44 發表

到時轉埋心口rank, 滿足晒d 兵痴嘅願望~~
我就咁睇啦! 個條RANK放在那裡都唔係問題, 最緊要是咩意義囉!
英軍放在心口是因為肩意被WEBBING阻住睇唔到.
但係作為導師, 個Rank的意義是否就只是比人見到定係提醒導師們要肩負陪育青少年的責任呢?

姐係拎張好市民獎係為威威定係為服務社會既道理

引用:
原帖由 tango10 於 23-4-2012 19:51 發表

我就咁睇啦! 個條RANK放在那裡都唔係問題, 最緊要是咩意義囉!
英軍放在心口是因為肩意被WEBBING阻住睇唔到.
但係作為導師, 個Rank的意義是否就只是比人見到定係提醒導師們要肩負陪育青少年的責任呢?
呀Sir, 可惜唔係個個Instr 都識咁諗呢, 入去好似玩cosplay 咁, 我都唔知佢地究竟係教仔定係自己玩埋一份囉....

引用:
原帖由 Rager 於 23-4-2012 20:20 發表

呀Sir, 可惜唔係個個Instr 都識咁諗呢, 入去好似玩cosplay 咁, 我都唔知佢地究竟係教仔定係自己玩埋一份囉....
我同意呀!!大家都係做義工姐!!
又無話邊個rank大d唔洗做..而且rank大d,又唔會人工收!
所以以cdt為本係最好的!!

btw,,ranking改心口,都只是就反d 大人,大人用軍品,要改黎改去,好煩!

青少年制服團隊變成青少年軍服團體?

發新話題