30 12
發新話題

[認真] 剛剛警察打比我

剛剛警察打比我

我今年22歲,剛剛上大學,有兩個細妹(12歲&14歲)
大個果個好乖‘讀書又好好、
但細果個自從今年上左中一就出左好多事、
群埋哂D咩野大家姐、又偷屋企錢、書包又有煙、講野冇句真、
琴晚已經冇返屋企(5月3日)話開生日會通宵.....

今日下午警察打比我(5月4日)(話社工帶我個細妹去警處、話啊媽用衣架過佢°(5月2日星期二)
同時通知啊嗎去警處)

頭先11:00 PM 便衣上門、影左一些相片、拿走一隻衣架做證據,可能控告虐兒
同時通知我明天(5月5日)準備洛口供......
==============================================================
但係我知道果日啊媽感冒......連身都起吾到

聽日準備洛口供......
我真係唔知點說出來......

咁你咪將事實講出黎
唔通你想睇住你呀媽賴野?

警方落案與否唔會單靠一份口供咁片面。
(同監警會唔同,警方唔會單靠hearsay就可以作出「事實(?)判斷」)

至於唔知點講...
好簡單,講你所知及真誠相信既事實。

唔知答唔知
唔清楚黎唔清楚
唔肯定答唔肯定
唔係事實唔好講

其他請問律師

你應該乜都冇印象, 唔知發生過咩事
只知道細妹群埋哂D咩野大家姐、又偷屋企錢、書包又有煙、講野冇句真、
琴晚已經冇返屋企(5月3日)話開生日會通宵

以上都係選擇性事實

如果無記錯,你係可以要求一齊錄口供

叫你呀媽照事實講 佢問咩就答咩.唔洗其他野都同佢一次過講哂  千奇唔好亂認罪 認左罪就好麻煩
照事實講實無死 俾人知你講大話仲麻煩
進一步:如果落左charge
如果經濟能力許可就去搵律師
唔係咁好就搵議員幫手轉介義務律師

擇性失憶
明白吧?

樓主一唔係被捕人;
二唔係未成年;
三唔係「心智無行為能力者」;
做咩要搵律師 / 搵人陪比口供?
引用:
原帖由 Andy 於 5-5-2012 01:01 發表
如果無記錯,你係可以要求一齊錄口供

引用:
原帖由 gd1893 於 5-5-2012 01:07 發表
樓主一唔係被捕人;
二唔係未成年;

就算唔係被捕都有權咁做...
不過律師費都好貴...唔係有101%的需要就算啦

有權,不過無意義同無作用囉。
引用:
原帖由 enochtam2 於 5-5-2012 01:09 發表

就算唔係被捕都有權咁做...
不過律師費都好貴...唔係有101%的需要就算啦

謝謝各位師兄回應、
而家啊媽坐通宵小巴返緊屋企、
而細妹係醫院留院驗傷、

佢唔小心講錯一句野,
果句野可能係令人誤解的/非反映事實的
就會累到佢阿媽,你話需唔需要一個專業人士清楚同佢指出佢的權益?
引用:
原帖由 gd1893 於 5-5-2012 01:07 發表
樓主一唔係被捕人;
二唔係未成年;

引用:
原帖由 Andy 於 5-5-2012 01:12 發表
佢唔小心講錯一句野,
果句野可能係令人誤解的/非反映事實的
就會累到佢阿媽,你話需唔需要一個專業人士清楚同佢指出佢的權益?
通常D專業人士都係咁講~我當時人有權唔回應你呢個問題

講事實
[永遠不忘 R.I.P 13-12-10 ]

30 12
發新話題