發新話題

[認真] 問師兄嘅愛情觀

引用:
原帖由 tango1997 於 26-7-2012 19:05 發表

因緣天注定,
施主莫強求
+1

任何人也at least有一次大運,姻緣(結婚)就會泥.莫強求.
一般ge叫桃花,睇人ge,又係莫強求.

人生三大悲:怨憎會,愛別離,求不得。
怨憎會、愛別離和求不得,是精神上的痛苦。怨憎會,就是和怨恨、憎惡的人或事物在一起,無法擺脫,是一種痛苦;愛別離,和自己親愛的人分離,是一種痛苦;求不得,想得到的東西卻總是得不到,又是一種痛苦。

愛別離,求不得團聚;怨憎會,求不得解脫。求,就是欲。求不得,便是苦惱。 原本渴求的東西,卻遠遠的只可觀,而不能走近,甚至觀而不得,只可放在心底。欲罷不能,欲求不得。情緒裡不免傷心,焦灼和懊悔。

看穿規律,就會happy D 平常心,溝唔到就走,來留去送

你入得泥問,就多數人揀你拉...尤其是香港女人,隻眼高過蝸牛.你D問題咁瓊瑤.....去外地揾囉.

本來我和那名女孩是死對頭
但是因為是死對頭
每天也在洽來洽去
但慢慢由洽來洽去變成了打情罵悄
再演變成為每晚sms
再過一陣子就變成了每晚煮粥
從而變成縫星期六日上來我家
最後變成情侶
但是升學問題上我們有個人的理想
兩人選擇了兩間不同的學校
而學校不同,趣事也不同
令到我們的話題變少
感情變淡

現在過了兩年,雖然我們還有聯絡
但是已變成知己,
但近幾個月,我們的話題又慢慢回來了
關係進一步提升

我覺得 日久生情 的愛情是比較經得起考驗
因為 一見鍾情 只是見到外表,而不是內在
當 一見鍾情 的情侶慢慢了解對方,知道對方的缺點
可能會因為他的缺點而放棄他

但是 日久生情 的情侶,因為相處較久
了解了對方才做情侶
自己已經習慣了對方的習慣
比較不會厭倦

個人價值觀:日久生情

Cause everything starts from something
But something would be nothing
Nothing if your heart didn't dream with me
Where would I be, if you didn't believe

自封為: 女(鋁;aluminum)神

回覆 18# 的帖子

+六年後再講

講下經歷同感受姐
Cause everything starts from something
But something would be nothing
Nothing if your heart didn't dream with me
Where would I be, if you didn't believe

引用:
原帖由 6638 於 27-7-2012 00:50 發表
講下經歷同感受姐
我唔係串你
長久係同時間掛釣
+六年後再講

引用:
原帖由 6638 於 27-7-2012 00:50 發表
講下經歷同感受姐
咁你先搞掂個CNC鋼身先啦。。。。。我真係等住用架大佬
。。。

引用:
原帖由 tango1997 於 27-7-2012 00:59 發表

咁你先搞掂個CNC鋼身先啦。。。。。我真係等住用架大佬
。。。
本帖最近評分記錄
  • louisli 威望 -5 icon post 27-7-2012 14:51
  • louisli 金錢 -5 icon post 27-7-2012 14:51

Icon post wo

本帖最近評分記錄
  • gtoray 威望 -10 惡意灌水 27-7-2012 20:25
  • gtoray 金錢 -10 惡意灌水 27-7-2012 20:25

引用:
原帖由 6638 於 27-7-2012 00:25 發表
本來我和那名女孩是死對頭
但是因為是死對頭
每天也在洽來洽去
但慢慢由洽來洽去變成了打情罵悄
再演變成為每晚sms
再過一陣子就變成了每晚煮粥
從而變成縫星期六日上來我家
最後變成情侶
但是升學問題上我們 ...
條女唔係剛身唔考慮

引用:
原帖由 6638 於 27-7-2012 09:11 發表
Icon post wo
唔好掛住溝女唔記得左我地個鋼身

我比版主扣左分拉,鋼身兄

引用:
原帖由 Anonymous 於 26-7-2012 17:35 發表
各位師兄對愛情係信"一見鍾情"定係"日久生情"嫁?
Thx
我信前者多d,
我第一次拍拖係半年前,係個party識左個女仔,一晚就feel到自己鐘意左佢,其實第一眼已經比佢吸引左
平時買槍都三心兩意,今次會一心一意lol,
其實我都知佢都對我有好感,用左五日同佢一齊左,
果時諗唔一世都有排ga la...
點知得果三日就比佢飛,個理由都幾唔合理,明顯係佢d八婆姊妹搞事,
都幾sad,諗住來多次,都係失手,friend都冇得做,
半年後既今日,重好掛全佢,夜闌人靜果時就諗起佢,
開whatsapp睇佢訓左未,好想好想遇到佢

相反,再之前用左兩個月去追一個女仔,食左檸檬,
都係做朋友,半年來,都睇到佢係鍾意我,
開心唔開心都有佢係身邊,
我就成日忽略佢,唔知係我唔想食回頭草,定重掛住前者,真係冇feel
同朋友傾左陣,想同佢一齊,但仍然冇feel
都唔知自己想點,自從上次比人飛之後就搵唔番果隻feel,更唔信愛情
Sosad

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 27-7-2012 18:19 發表
我比版主扣左分拉,鋼身兄
我報串咖icon兄
本帖最近評分記錄
  • gtoray 威望 -30 挑釁 27-7-2012 20:47
  • gtoray 金錢 -30 挑釁 27-7-2012 20:47

引用:
原帖由 6638 於 2012-7-27 20:36 發表

我報串咖icon兄
睇你幾時歸零.

UNDER DEVELOPING

發新話題