發新話題

多問題的P90

最後,我集合多方的意見,買咗個吉打的M16密氣缸換咗原裝P90個有hole氣缸,換的原因是我已加長M16外管加精密內管,聽講原裝有hole的設計係for原裝短管only,所以唔換的話威力會大減,咁我今晚就將條M150換咗M130,加埋個氣缸再試一次,估唔到換咗密氣缸後M130同樣有爽底中力,證明之前M150只有爽低中力係因為個缸漏氣。
另外,發覺個射頻同之前差唔多,我估都係個Triple Torque齒影響得好多,本來我今日都買咗個G&P M120快摩打試吓,點知拆槍後先至知道自已買錯咗短頭的摩打,聽日又要出槍街換過,最好個M120摩打真係可以提高番個射頻就好。其實除咗G&P外,約$2xx的快摩打仲有乜介紹?Systema的Hi speed摩打對我實在太貴啦~~

回覆 #16 pat_lee_lee 的帖子

記住有個定律"改得越快, 掃得越快"
本來無一物, 何處惹塵埃

另外,咁我又想請問各位,小弟支P90用m130,已換吉打密氣缸+缸頭+天梯+拍頭,就咁用手遮住個缸頭測試個氣缸係冇漏氣的,但當我加埋個吉打密氣推彈咀加拉橋放係波箱時就發覺個天梯好容易就入到個氣缸到,咁係咪代表漏氣?係咪個吉打密氣推彈咀同吉打缸頭有漏氣情況?但照計2樣嘢都係吉打應該perfect fit鮁~~
但而家我用M130彈弓都有爽底中的力度,係咪都算合格?

任何推彈咀都係漏氣的,只是密氣推彈咀多個o-ring會漏少D, 天梯好容易就入到個氣缸到正常架~

引用:
原帖由 tam_sir 於 3-8-2007 19:40 發表
任何推彈咀都係漏氣的,只是密氣推彈咀多個o-ring會漏少D, 天梯好容易就入到個氣缸到正常架~
咦,我個吉打"密氣"推彈咀唔見有O-ring,俾人昆咗~~~,同埋我而家m130有底中力,咁算唔算冇漏氣?~~唔該晒

p90 唔係用短頭麼打既咩.....
你買錯咩野????

引用:
原帖由 華田 於 3-8-2007 23:31 發表
p90 唔係用短頭麼打既咩.....
你買錯咩野????
你記錯了,係 long type ga.

引用:
原帖由 pat_lee_lee 於 3-8-2007 22:38 發表

咦,我個吉打"密氣"推彈咀唔見有O-ring,俾人昆咗~~~,同埋我而家m130有底中力,咁算唔算冇漏氣?~~唔該晒
你加長管用 M130 都係得底中應該都唔夠密氣.

回覆 #21 華田 的帖子

p90好似係長架

係長頭,所以今日走咗去換,但發覺G&P的M130個位放入P90波箱冇咁Fit,整咗成半個鐘先至放得入,真係一分錢一分貨

回覆 #25 pat_lee_lee 的帖子

都係執少少啫

引用:
原帖由 pat_lee_lee 於 3-8-2007 05:29 發表
最後,我集合多方的意見,買咗個吉打的M16密氣缸換咗原裝P90個有hole氣缸,換的原因是我已加長M16外管加精密內管,聽講原裝有hole的設計係for原裝短管only,所以唔換的話威力會大減,咁我今晚就將條M150換咗M130,加埋個氣缸再試一次,估唔到換咗密氣缸後M130同樣有爽底中力,證明之前M150只有爽低中力係因為個缸漏氣。
另外,發覺個射頻同之前差唔多,我估都係個Triple Torque齒影響得好多,本來我今日都買咗個G&P M120快摩打試吓,點知拆槍後先至知道自已買錯咗短頭的摩打,聽日又要出槍街換過,最好個M120摩打真係可以提高番個射頻就好。其實除咗G&P外,約$2xx的快摩打仲有乜介紹?Systema的Hi speed摩打對我實在太貴啦~~
哦 ~~原來係你
我就係果晚同你講要換氣缸既人

Triple Torque 正常情況下用咩彈弓都會慢
想像一架車 , 你長用 2 波行 , 都要谷轉數先會快

對 M130 黎講 , 唔洗用 "Triple Torque" 用 "Double Torque Gear set " 就夠
其實 p-90 問題唔多 , 概念正確 , 選擇零件就唔會走冤枉路

另外 , 我都有用開 P-90
P-90 , Prometheus 原裝扭力齒 , KM 247mm 管 , 二代啤令尾針 , 深火P-90膠彈咀 , 深火天梯/膠拍頭 , 吉打 hop-up 膠 , 用M100 兩面(上機1.2J) , M120 底中(上機1.7J) , M130底邊斜出左(過左)

引用:
原帖由 pat_lee_lee 於 1-8-2007 03:23 發表
各位師兄,
小弟用緊P90同1500匣,因為唔想個條黑色延長線太礙眼,所以想自已整條銀線+T插令到佢幼身啲,想問問以下問題:

1)聽聞將大電變做T插會增加電流,而射頻亦有所增加,係唔係? >> 有 , 不過唔算多
2)應該用乜size的銀線比較好,深水埗的"華X"有冇得賣?  >>通常用 14~16 號車仔線已夠
3)叉機改做T插,有冇話放male/female頭好啲? >>你舊電一定要焊 Female 插 , 焊 male 插 會好容易 short
4)我而家用緊M150彈弓+吉打缸頭/bearing拍頭/天梯+Performance硬齒(Triple Torque)+綱杯士+密氣推彈咀,9.6V大電,有爽底中/凹底邊力,算唔算正常? >> 超唔正常
5)我發覺而家支P90的射頻慢過原裝力的好多,係咪因為條M150太大力,而令到個天梯回力慢咗,定係個硬齒係屬於高扭力而轉得冇咁快?? >>係套齒局限左 ROF
6)若果我想增加ROF,換番條M130會唔會有明顯改善?定係應該放番原裝齒有明顯改善ROF?而力度會減底至約乜力?
唔該各位的解答  

引用:
原帖由 tam_sir 於 3-8-2007 19:40 發表
當你玩過原裝 Marui 氣缸頭 配 深火氣咀
你就唔會再講 "任何推彈咀都係漏氣的"

發新話題