43 123
發新話題

[認真] 非走不可,點解要咁趕我走?!

非走不可,點解要咁趕我走?!

呢件事係一個家庭問題,我都唔知誰對誰錯....

話說我屋企有5個人,父母、阿哥、家姐
我就同阿哥同一間房、似酒店房design,兩張床都fix左位
我阿哥為人霸道,我相反唔鍾意同人嘈

阿哥前兩年問我老豆遲下結左婚可唔可以搬返來住
咁老豆就話細佬同阿哥一間房,結左婚點住啊?
我緊係反對啦,咁既係趕我走!

前兩年都冇野,阿哥舊女朋友怕我阿媽,好少上黎
阿哥個半月前換左女朋友,
咁本來逢星期一阿哥都帶佢番來,
都係夜晚11點幾,入房,當然唔係搞野啦
我今年考大學
呢個時候差唔多溫完書,諗住就訓,佢先上來

大佬啊!三個人一間房,你唔監尬我都監尬ga...
咁既係唔比我訓,
阿哥就叫我好似平時咁入來訓,
我阿媽一來覺得佢阻住我,二來覺得佢唔可以係到過夜
都叫佢走,阿哥都會好不滿

呢個星期,問題升溫,阿哥晚晚都帶佢上來
阿媽晚晚趕佢走
唔知係我阿哥問題定個女仔問題,
趕極都唔走,最後都走

岩岩又係咁,咁岩我同家姐有野傾,
阿媽見我未訓,覺得佢地阻住我
又趕佢走,真係趕極都唔走,
阿媽就罵佢啦,自己有屋企唔應該係人地屋企過夜
之後我阿哥就同佢嘈,岩岩都係要走

我心諗你有冇搞錯,間房大家有份,
你咁做同趕我走有咩分別先
阿媽早兩年叫你申請公屋你連填都唔填!
依家想點先!點解你可以咁樣拎埋我份權利先?
點解可以面皮咁厚?
我唔出聲唔等於認同,只係容忍!
我入到大學一定搬!我冇眼睇啊!我唔想再做夾心人!
我可以點?!

我唔理您以上問題對與錯
不過我勸您唔好一時衝動搬出去
因為您好快會發覺自己無咁既本事
而且您搬走左,間房永遠都唔再有您份

呢吓你蠢啦, 佢帶條女入房你咪由得佢囉, 仲要唔好瞓開晒燈, 等佢哋摷又無得摷,  連咀都無得咀, 你阿哥無引就自然寧願落公園坐都唔上嚟啦......

刁個阿哥:
要搞去爆房啦xx,無錢學乜人溝女結婚,一係比細路我食埋一份!

你又帶返個上去嘛

唔好衝動
留番喺度
從長計議
呢啲年頭 你一夠十八歲就報公屋
到你大學畢業就差唔多架喇總之呢刻千祈唔好玩離家出走
蝕底嘅一定係你

引用:
原帖由 kai_matt 於 12-11-2012 07:48 發表
唔好衝動
留番喺度
從長計議
呢啲年頭 你一夠十八歲就報公屋
到你大學畢業就差唔多架喇總之呢刻千祈唔好玩離家出走
蝕底嘅一定係你
單身人仕起碼10年先上到樓.....
引用:
我可以點?!
大學D hall其實無想像中咁好.....其實就係一間拎正牌既"湯"房...
9個人用2個廁所,水電費又要自己俾,食飯又要自己俾....起碼3千一個月.....如果對正你個同房係好似你呀哥咁就.......出外面住就仲貴...
不過點都好...依家離開出走對你無好處...努力D讀好D書考完個試先再諗啦

引用:
原帖由 Anonymous 於 12-11-2012 03:02 發表
我心諗你有冇搞錯,間房大家有份,
你咁做同趕我走有咩分別先
阿媽早兩年叫你申請公屋你連填都唔填!
依家想點先!點解你可以咁樣拎埋我份權利先?
點解可以面皮咁厚?
我唔出聲唔等於認同,只係容忍!
我可以點?!
權利?

回覆 7# 的帖子

要成十年架?
我啲親朋好友個個都話6-8搞掂嘅

引用:
原帖由 kai_matt 於 12-11-2012 12:09 發表
要成十年架?
我啲親朋好友個個都話6-8搞掂嘅
輪侯冊等1個月可以加一分
大一歲又可以拎一分
即係一年可以拎到13分
無記錯依家單身人仕好似要132分先有得上樓.....即係10年左右.....
PS.如果登記地址係公屋既話好似要先扣30分......

引用:
原帖由 Anonymous 於 12-11-2012 03:02 發表
呢件事係一個家庭問題,我都唔知誰對誰錯....

話說我屋企有5個人,父母、阿哥、家姐
我就同阿哥同一間房、似酒店房design,兩張床都fix左位
我阿哥為人霸道,我相反唔鍾意同人嘈

阿哥前兩年問我老豆遲下結左婚 ...
你阿哥想條女留過夜。。。大家麻佬 會理解。。。除非你解決到你呀哥既性慾問題啦 。。。你呀哥會同新個條囡短期內結婚咩?。。。有排等呀。。。。。你個公屋單位有無梗房?。。。。夜晚床板郁就成家醒哂。。。。結左緍就搬開住啦。。。。公一份婆一份。。。。六什月租刀交唔起就唔好結婚。。。。一陣床頭金盡。。。。條女走埋。。。。棧搞!

引用:
原帖由 tango1997 於 12-11-2012 12:40 發表

你阿哥想條女留過夜。。。大家麻佬 會理解。。。除非你解決到你呀哥既性慾問題啦 。。。你呀哥會同新個條囡短期內結婚咩?。。。有排等呀。。。。。你個公屋單位有無梗房?。。。。夜晚床板郁就成家醒哂。。 ...
寧教人打仔, 莫教人分妻

其實我覺得呢件事係可以理性d去解決

首先輸人唔好輸陣,唔好下下諗住你走,間屋大家都有份既,
總之老虎蟹都霸住間房先,得閒播下四仔,得閒玩下webcam,睇下邊個死先~
鵰。豹。狸。獅。狒

最好笑佢又唔係爆房

佢唔申請公屋同問老豆婚後番來住,問題係出係動機方面
長大左應該要成家立室,佢完全冇呢個意圖
我怕過左幾年連老豆老母都夠膽趕走!

我想搬出去住hall,一來避開下,二來體驗下獨立生活
如果入到hku or poly我都可以兩頭住

師兄們覺得盡量入到大學都唔搬,定係住hall都要霸住間房
如擺槍擺雜物?

回覆 14# 的帖子

poly hall C

43 123
發新話題