19 12
發新話題

請問各師兄,有冇d醫生睇抑鬱症又唔貴既?

請問各師兄,有冇d醫生睇抑鬱症又唔貴既?

見到出面果d...野野過千,小弟真係比唔起

你係生理上腦分泌失調需要一個醫生,
還是心理上憂慮煩躁想要見一個醫生?

政府有無得睇架?

或者試吓揾區議員。。。。睇吓有乜幫忙&轉介x!!
亦可係哩度講吓。。。。舒緩吓先啦。。。。禾刀抑鬱左幾廿年。。。。

我聽講出面睇CP一個鐘$2K+
........好貴.......
可能社工轉介你去政府睇會平D掛.....

如果有讀中學/大專,可以搵左駐校社工/輔導員傾左先,如果係在職人士可以搵就近嘅綜合家庭服務中心,再唔係其實政府有精神科,不過要醫生轉介至有得睇

http://www.ha.org.hk/cph/index.html

引用:
原帖由 JBL 於 13-11-2012 18:09 發表

首先去睇政府普通醫生問佢攞封轉介信,之後就可直接去西區醫院睇精神科,每次幾+蚊連藥仲有跟進.......
咁筍 。。。聽日射波睇大夫再排期

想快D睇到政府精神科醫生可以試下衝急症室

有錢會搵psychologist,
無錢就去搵社工

其實一般家庭醫生都可以開到小小藥效比較低既anti depressant比你,
不過藥物其實副作用可以幾麻煩,
建議可以先去尋求非藥物療法/輔導
臨床心理學家可以叫普通科醫生轉介~
縮縮北行鳥 =口=

引用:
原帖由 Anonymous 於 13-11-2012 16:31 發表
見到出面果d...野野過千,小弟真係比唔起
後生仔,比d信心、樂觀 d.... 皈依佛法、盡力多持經咒、誠心懴悔.....吾駛錢的,配合一般性精神科治療,一定會有幫助.... 祝吉祥!

happy shooting!

超齡GAME友/適齡鎗人一個
工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

對信仰唔抗拒就去教會搵牧師,免費的,不過小心唔好去斜教

如果你係持續認六個月以上 有抑鬱症病徵  先算抑鬱嫁喎
情緒低落係香港好常見 試下去政府街証 睇下醫生點講先啦

人生總有起起跌跌, 真係吾好諗太多, 我會建議你番下教會, 不過樓上都講左, 小心吾好入左D邪教, 番D大間D, 好似浸信、循道果D

19 12
發新話題