19 12
發新話題

[認真] 交稅

交稅

其實年年交稅......
有咩方法可以令到自己覺得交出去既稅唔係等如潑出去既水????
我己經有捐錢做慈善活動......

我最近呢幾年先開始交稅......但係一報佢就追番我幾年黎既稅, 蕭都俾佢吹爆, 雖然分開交....
但係交完上年一張, 佢就黎今年既一張, 仲要俾埋下年預繳......
望到個銀碼, 再睇下自己個銀行戶口.....我邊有咁多錢........
唉.........

你大可以走一次稅!等收全票上庭!試一次後就永遠準時交稅!

奇實你有能力交稅係一件好幸福既事情!

引用:
原帖由 rho837 於 3-12-2012 19:23 發表
你大可以走一次稅!等收全票上庭!試一次後就永遠準時交稅!

奇實你有能力交稅係一件好幸福既事情!
上完庭我諗第一樣野做既係做自動轉賬.....

師兄其實有手有腳有份工有得交稅係幸福架,起碼你行出條街腰骨都直d! 靠自己嘛!
強伯話:"生命不是 用來更正別人的錯、或證明自己的對----生命是用來生活的。"
佢又話:"要說話說得流利.自然和有真感情, 唯有直言"

但係一報佢就追番我幾年黎既稅----之前過左額做乜無報/無人同你報?

老豆成日叫我買野食飯盡量叫人寫手寫單比佢,唔知會唔會關用支出扣收入額事?

引用:
原帖由 ner 於 3-12-2012 22:00 發表
老豆成日叫我四野食飯盡量叫人寫手寫單比佢,唔知會唔會關用支出扣收入額事?
呢個通常用在商業報稅

引用:
原帖由 ner 於 3-12-2012 22:00 發表
老豆成日叫我買野食飯盡量叫人寫手寫單比佢,唔知會唔會關用支出扣收入額事?
因為做老板想扣稅, 寫單當公司支出再叫會計篤靚條數

引用:
原帖由 潛陣水 於 4-12-2012 00:15 發表

因為做老板想扣稅, 寫單當公司支出再叫會計篤靚條數
食飯單就一定報爆佢?因為有定額! 有啲人搛得多咪買跑車扣稅!如果唔咪點解周街都係牛!易手牛多到冇朋友!

引用:
原帖由 rho837 於 4-12-2012 00:46 發表

食飯單就一定報爆佢?因為有定額! 有啲人搛得多咪買跑車扣稅!如果唔咪點解周街都係牛!易手牛多到冇朋友!
買車,下下都大公司咩
中小企就要錦架啦, 無單,連quota都掂唔到

如果話政府做返D野比中產, 交稅都交得甘心
公屋無你份, 睇醫生無你份, 津貼無你份, 乜Q都無你份

依家政府一日到黑淨係掛住幫班基層, 而基層係乜, 心照
成Q日接收D大陸廢物落黎食阿公, 正pk

難為果班真正有需要既土生港人要面唔要錢
面皮厚過牆既蟲蟲大軍就一路食

我都唔L想交稅呀.......

引用:
原帖由 kimkileo 於 4-12-2012 01:13 發表
我都唔L想交稅呀.......
你食得多嘛
我先交百幾蚊稅,當買裝備都去左囉

最慘係交稅俾d狗官出糧果下氣頂……
鵰。豹。狸。獅。狒

其實可以正面少少想,當你有張稅單在手,有時想申請D 0野 都方便好多!!

19 12
發新話題