發新話題

[VFC] VFZ KSZ W@ M4 GBB 系統邊個好

引用:
原帖由 RCman 於 9-1-2013 17:14 發表

氣化好唔好,都要睇下個GBB系統本身,不是單單看隻匣
GBB氣化補求mode:
合金Bolt+減短行程, 輕Buffer或WA SV樣式配偏軟彈弓, 改行大啤零擊鎚+合適力度擊鎚彈弓
磨合增加順暢度減力再配合好出氣膠同飛機口密氣度, 低溫用暖包包暖匣再打,新設定新效能體驗
隻匣氣化好更

引用:
原帖由 wongmanhong2 於 9-1-2013 19:04 發表
ksc匣價錢都可以接受,wa匣就真係癲野
對我黎講, ksz匣仲有一個問題

你有幾多錢都冇用

冇貨
我生得聰明得罪你咩!!!

多謝咁多位gainax兄
但有最後2個問題就是 今晚去了旺角 拿過ksz vfz 井勝 覺得ksz重過 vfz及井勝好多
及日版飛機可否安在台版度 有否獨立買 thx

本身井成M4都唔重,紅朗資料2,630 g VFZ鑄件輕唔奇, 話說原來KSZ有近3.5KG重

同埋提一提, Ksz其實仲有一個問題, 就係市面既貨唔知係真正新版hopup定舊hopup, 新版hopup評價好不少,
友台師兄問過買後都中左招要留意一下, 新同舊個hopup分別同盒既包裝我就唔清楚了,最好估狗搵搵圖對照 ,
或最後方法散買新hopupset自己裝(最好就免咁搞)

引用:
原帖由 gainax 於 10-1-2013 00:25 發表
本身井成M4都唔重,紅朗資料2,630 g VFZ鑄件輕唔奇, 話說原來KSZ有近3.5KG重

同埋提一提, Ksz其實仲有一個問題, 就係市面既貨唔知係真 ...
嘩3.5KG重
我想知佢重係邊 外管定內件重是用亞原嗎???

引用:
原帖由 garysiu 於 10-1-2013 01:08 發表

嘩3.5KG重
甩匣先磅啦

引用:
原帖由 garysiu 於 10-1-2013 01:08 發表

嘩3.5KG重
真鐵都差不多3Kg, 連30發子彈
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

回覆 22# 的帖子

KSZ M4是跟真槍一樣重, 落場有點吃力. 所以我支KSZ 更換吉打鈻外管, 原裝外管等於2支半吉打鈻外管,重量輕了許多.

回覆 22# 的帖子

KSZ M4是跟真槍一樣重, 落場有點吃力. 所以我支KSZ 更換吉打鈻外管, 原裝外管等於2支半吉打鈻外管,重量輕了許多.

引用:
原帖由 fig822 於 10-1-2013 13:14 發表
吉打鈻外管幾錢??

回覆 25# 的帖子

前節加後節約六舊水左右, 不過現在槍街唔知仲有冇得賣, 我支前節係台彎訂番來.
後節是EXHobby買.

引用:
原帖由 fig822 於 10-1-2013 14:47 發表
前節加後節約六舊水左右, 不過現在槍街唔知仲有冇得賣, 我支前節係台彎訂番來.
後節是EXHobby買.
後節是尾通? 有冇查過換左之後幾重 thx

回覆 28# 的帖子

後節不是尾通? 是9" 外管, 前節是吉打M16-02(B)
之前有磅過但唔得左幾多, 淨記得一支原裝14.5"等於二支半14.5"鋁外管

有時很奇怪, 玩GBB又說是因為像真, 但又要偷輕.
有時重量只係一組數字, 重量的分佈與重心才會真正響"輕"與"重"的感覺.
玩具槍因用料、設計或成本各種問題, 有時會生產一支槍, 純粹在整體重量看起來正確, 但實際不是那回事.
以AGM為例,  淨上身接近500g, 比正常重一倍, 但整體重量依然是正確的. 當你拿走那輕飄飄的手揪, 重量分佈就出事了.
又以WE為例, 尾通重量是正常的2倍多. 於是當你換上真品尾通, 重量分佈就又出事了.

下面是真槍各組件的大約重量, 可參考一下:
M4 14.5"淨管應重700g
三角準星是130g
A2火帽是60g

淨上身是250g
Bolt/撞針是250g
太陽環組是70g
後準星手揪是250g
charging handle加回氣管是60g

淨下身包括火控是400g
A2手柄是80g
尾通是150g