發新話題

AK 木頭一碌

師兄用天然物料!一定無毒!

我都有好多珍品新舊木頭!

玩了幾年!發覺買新木裝新槍係最靚!

但玩舊化手工係其中一樣最好玩的東西!

http://www.shopec.com.hk/company ... _cat_id=52&fm=9

用德國仔(其實大6仔造)! 呢隻牌子啲色得唔得有冇c hings用過!

真木有好大松節水味!

引用:
原帖由 loveless 於 22-1-2013 13:00 發表

咦我成日以為蘇制真木外層會係真正shellac..
對!外皮係人造樹脂!啲味由內邊夾板木處發出來!

用咖啡粉!墨汁!鮮奶!羊血來溝白英泥造鬼佬批蕩就真係見過山頂啲屋有造!

用高跟鞋尖打木地板!用單車鍊碌廚櫃門!呢類玩cottage舊化裝修都見過!

用老抽呢隻料都算係新idea!

引用:
原帖由 loveless 於 22-1-2013 21:43 發表
又稍離題介紹一樣DIY:
整塊薄多士, 塗上熟透的牛油果, 倒上小許豉油, 加點磨碎黑胡椒.
用法: 放入口中.

非常好味, 這是英國人N年前教我的
英佬都有教我用豬油塗多士加胡椒粉!一樣有風味!

其實自己點woodstain啲木都做唔到俄仔AK木色 我試過幾次!

引用:
原帖由 Dave 於 23-1-2013 11:33 發表

元朗老鋪大榮華酒樓仲有乞E 兜白飯+ 豬油任唧!係好食!不過食過一次唔敢食,
我唔想後生雷雷玩血管閉塞
講時講! 又想去食! 之前冬到乜就去大榮話到食膶腸豬油勞飯! 正到.......

引用:
原帖由 loveless 於 23-1-2013 15:30 發表
有冇發覺越來越多要炒臘腸的菜式, 臘腸出來係一pat pat, 一篤篤, 而唔係一塊塊
冇計! 現在要成八+幾元一斤豬肉! 聽人講一篤篤過啲係"澳周"肉(即係袋鼠X馬)

發新話題