發新話題

鋰電 跟 車仔電的全滿電壓

鋰電 跟 車仔電的全滿電壓

本來想用迷思來做題目,不過又好似太俗,所以打番編開場白,各位看官齊來讀一讀 ( RAP ?  )

「你支槍未改唔好用11.1鋰電,用車仔電啦!」想信呢句野大家聽過冇一千都幾百次,
但究竟係唔係車仔電就一定安全?點解大家會有咁既「迷思」呢?

先來說說鋰電,一粒鋰電係3.7V ,7.4 V ,11.1 V 大家都很了解,
但其實一CELL( 粒 ) 鋰電叉到上限壓時係可以高達 4.2 V ,即呢3 種電叉滿將會係:4.2V , 8.4V,12.6V,

反觀車仔電,一粒車仔電通常寫 1.2V 一CELL,6,7,8 連的車仔電係分別係 7.2V ,8.4V ,9.6V ,是常用的。
大家就話:哇!11.1V 同 9.6 V 比!字頭都爭2 啦!11.1V ,用9.6V 低「咁多」!包生仔啦!

但有幾多人研究過車仔電滿左係有幾多V ?先唔開估,講一講小弟情況,
小弟手上有支 TAR 21 是 ares 出品,原裝1.6 j ,後來改到1.2j ,再後期改到 1 j ,就一路咁玩,就用9.6v 的,
就一直相安無事,但某日我知道左原來 「低 A 數叉電係可以叉滿D 」呢個新大陸之後,我用 1 A來叉滿左粒 9.6,就開開心心拎去玩...
就掃了...

事後上網搵,原來車仔電雖然個別存在差異,但NIMH 大概係1.5V 滿一粒,
換算番,6 ~ 8 CELL 的車仔電就係 :9 V ,10.5 V ,12 V ,雖然鋰電同車仔電一樣,係一路用,個電壓就一路低,
但當你幾乎叉滿時,其實 9.6 V 車仔電同 11.1 V 鋰電既電壓係相差甚少,所以唔好以為車仔電就安安全全,
如果你玩11.1 V 鋰電係即掃,整番好,知錯啦我用車仔電啦.. 9.6 V 叉滿.. 分分鐘再黎多次

至於點先可以冇咁易掃,好粗略咁講,用大力D 彈弓,又或者用齒比低D 的齒,又或者用個轉數慢D 的魔打。當然各樣選擇都有相對要執的地方,唔係話換一件件就有病醫病無病強身也。
想長命百歲,打蚊咬力 + 慢頻 +  低 V 電吧。當然你肯唔肯又係一回事了。

very good post!!
after seeing your post i better use 7.4v batterty!

i never use 7.4v ~~~~~

引用:
原帖由 Dave 於 23-1-2013 21:50 發表
本來想用迷思來做題目,不過又好似太俗,所以打番編開場白,各位看官齊來讀一讀 ( RAP ?  )

「你支槍未改唔好用11.1鋰電,用車仔電啦!」想信呢句野大家聽過冇一千都幾百次,
但究竟係唔係車仔電就一定安 ...
真係有用, 謝謝ching.
呢隻又點睇呢?

附件

27-2-2013 19:17

27-2-2013 19:18

膠人不滅! 膠貼長存!
討論M14 點少得我?
http://www.youtube.com/watch?v=1AjqN-5rBM0
http://www.youtube.com/watch?v=F4CowGhcl8g&NR=1

引用:
原帖由 Dave 於 23-1-2013 21:50 發表

但究竟係唔係車仔電就一定安 ...
非常有用好文! 必讚!

不過好多人都只會以訛傳訛, 一個人/ 所謂既老手一句話就咩都唔諗當寶典, 根本無考慮過掃/ LOCK槍係咩原因, 就咁睇一睇就當係咁既原因.  GBB如事, AEG如事...

而事實上, 我好鬼懶, 唔會點買唔同V數電去試, 國9只係換左天梯就都用11.1V去試又係咩事都無.

不過都要先聲明, 國9齒我都係有試過掃, 但係都係用過一輪先掃... 只係個支唔係我既... 係隊友...

引用:
原帖由 faihk 於 27-2-2013 22:23 發表

非常有用好文! 必讚!

不過好多人都只會以訛傳訛, 一個人/ 所謂既老手一句話就咩都唔諗當寶典, 根本無考慮過掃/ LOCK槍係咩原因, 就咁睇一睇就當係咁既原因.  GBB如事, AEG如事...

而事實上, 我好鬼懶 ...
上排用唔同電係同一支槍,即掃,我果陣用緊9.6v 電,心諗:車仔電都掃? <-- 好多人會這樣想吧...

但一查之下,發覺車仔電全滿之下電壓提升幅度不比里電小,故有此文。

有時國狗槍一開即可用 11.1 v ,小弟覺得有幾個可能性,一係佢波箱本身唔太順,拖慢了,加上彈弓例牌大大力,回得到天梯就安全大吉。
不過可能已經不停在鬼門關前了

國狗11.1 v 直上好多時只係2x rof,其實唔算特別快。猛下車邊照玩可也。

而小弟之前車仔電多數用 8.4,而家里電用7.4 v 而已。安全至上,冇咩事唔多想爆波箱

充電電池剛充飽的時候電壓雖然比較高,
但是一經使用,電壓很快就會降到額定值,然後維持穩定直到沒電。

鋰鐵電池充飽電壓是3.6v,額定電壓是3.2v,三串就是9.6v,
m120彈簧使用三串鋰鐵,射速可維持在900RPM左右,
這是我目前最喜歡的組態。

體積可接受,電池倉特別侷促的像 p90、aug這種都可使用,
但是重量比鎳氫、鎳鎘電池輕多了,
不過容量大約只有1100mah左右,要多備幾組才夠玩。

我比較想知係有幾多人係新叉既 9.6V 電一上槍,開槍即掃?
好似通常係打打下掃比較多喎。

引用:
原帖由 mkmonkey 於 7-3-2013 12:59 發表
我比較想知係有幾多人係新叉既 9.6V 電一上槍,開槍即掃?
好似通常係打打下掃比較多喎。
我果支就係一開即掃

發新話題