發新話題

[KA] king arms gbb 彈匣問題

KA 睇個樣係跟足正廠SV版, 唔知係佢改左少少數唔啱出面既匣,定係出面跟左主流豬P數 ,
總之仿匣通用性係仿槍既惡夢,可以講KA修用PGZ匣,豬P用番就唔fit...(同埋有趣係豬P Pmag唔可以直上自己牌槍,應該聽過吧..)
KA/AGN/正廠防塵蓋好似係特規,唔可以換真數蓋關埋...

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 27-2-2013 00:20 發表
其實我諗緊,

鋁煲會唔會好過鋼煲

鋁煲既好處係輕, 對個bolt lock 負擔應該冇咁大, 同埋bb會快左(我諗)
鋁煲想輕快feel就啱但偏貴, 增加後座力用加重Buffer都得既,只係唔會有鋼既耐用度,
CNC鋼煲除左重啲同貴, 真係值得買支長久玩, 個bolt lock角蝕左一樣可以磨L角&重覆種鋼釘或焊接玩過世 ,
除非其它件既料信唔過用番亞鉛平玩算,
小弟應為最好係偷輕左既鋼Bolt, 又唔過重又耐用, 同埋用左鋼煲就唔洗擔心WA爆Bolt頭危機(槍膛硬過Bolt頭又強力回膛彈弓另計 )

講起WA匣真係又愛又恨  
愛佢係原廠GBB匣穩定度始終最有保証(至少把槍唔順或有問題唔大機會關隻匣事)
恨又佢係殼唔靚同埋好貴....小弟玩過一隻最尾都放左,  而家SV版匣仲貴左,個價好難再入手...  
至於仿製WA的匣, 材質唔同和尺吋QC有折,唔會有原廠100%既氣化穩定度,
要接近或超越正廠只有再設計隻匣, 但巿面新設計既匣只有豬P PMAG &PGZ係較為成功,其它如醫B,GHX, ??PMAG,
望望個設計對比馬記,KSZ等等氣化好既匣,已經知唔太得...

如果VVA系統有KSZ個隻一體成型大氣室匣, 有望可減少WA匣通病漏氣和氣化再可提升
(VVA匣最大失誤係載彈50飛+"倒著打"令成個設計複雜化, 50飛對於普通體型大小既GBBR匣,氣化係支持唔到...
佢增加載彈設計&倒著打裝置會佔用左一部分載氣空間, 而匣下方又要設計分體式去就番多載彈量,所以成個設計變得複雜左,
KSZ正是裝40發唔洗就載彈量又冇"倒著打"直接簡化設計,咁樣可減低漏氣機會又提升載氣空間,
至於載氣空間有冇用,望望GBB1911同hicapa就明 )

引用:
原帖由 4jai 於 7-3-2013 23:33 發表

換個角度諗我係天使
井成鋼bolt暗槍之前12水貨版個價先9xx有新飛機, 好過買R@軟bolt得個殼,
換個角度諗唔急買,等打爆合金bolt先買未遲

回覆 114# 的帖子

當初我都係為真數先入條R@, 點知要用番R@飛機先最Fit, R@飛機本身都係伏...
之後入條井成, 質感無敵,硬度&fit位度好過R@ ,而家收左條全尺吋正哂(如係11跟槍版見過有埋熱處理lock角 )

引用:
原帖由 怒人甲 於 9-3-2013 14:34 發表
呢個豬皮bolt 殻$250都好硬淨,
就算用原裝bolt都可以好耐用我兩支打左兩年多,放bolt 只要吾好玩網球拍的話
豬P 亞鉛bolt,只要唔用金屬飛機&金屬擋片,唔比bolt頭完全受力都好耐玩 (除左個lock角),
無留意就好快爆唔理CNC鋁bolt定亞鉛

改左鋼bolt只係更長久耐用安心 , 所以其實蛇牌條加厚鋼bolt冇乜意思( 如圖2,受力連接位都係咁薄…)
反而用金屬飛機&擋片會加快收檔速度,官方講5萬飛就爆鋼bolt,豬P&VVA亞鉛bolt都頂到一兩萬飛…

回覆 120# 的帖子

有埋熱處理係更好, 冇都耐玩, 設計上比個掣緊係要禁, 要就住就住玩就唔爽

講開鋼bolt最近發現派米有新版, 導氣管口終於有開洞, 個bolt頭設計睇落比舊版硬正 ,
睇番上面鋁bolt爆左既相,會發現係後面偷位太多而爛, 豬P只係撞斷最前面, 下次有機會我都會試下

附件

15-3-2013 13:35

回覆 124# 的帖子

井成bolt 裝左加重件會太重, 派呢隻會比之前偷輕版重左都夠feel

另外其實VVA系統想增大後座力,用加重Buffer 例如HHR,會好過太過加重條bolt,
因為HHR 加重Buffer 可以順便解決槍機反彈問題

回覆 127# 的帖子

對井成唔過份 對豬P就...

發新話題