發新話題

舊鏡頭要點處理?

回覆 15# 的帖子

窮學生,算係錦啦.....
有枝鏡系手的話,救到有野玩,救唔到都多個經驗
IPSC AA Shooter
WA Magna R-Type lover

引用:
原帖由 oliver1997 於 15-6-2013 01:34 發表
不過AF鏡發咗毛真係RIP 同埋拆咗好難切得返

引用:
原帖由 oliver1997 於 15-6-2013 01:34 發表
你真係要嘅我下星期帶埋返香港

師兄真好人

回覆 18# 的帖子

Yes,I want it !!!~
Thank you so much~ PM me when you're ok....

其實如果只鏡發左霉, 除非處理得好好, 否則係會有機會野埋其他攝影器材....一陣野埋第二支鏡就真係大鑊....唔好貪
鵰。豹。狸。獅。狒

回覆 21# 的帖子

我明白呢個問題所以我現時打算:
直接放另外一個Box,.到手後打散清潔先再算...
就算成功清理都唔會即用

引用:
原帖由 oliver1997 於 19-6-2013 18:33 發表
我明白呢個問題所以我現時打算:
直接放另外一個Box,.到手後打散清潔先再算...
就算成功清理都唔會即用
電子鏡仲要變焦你真係有信心拆完砌得返?

回覆 23# 的帖子

我其實都怕怕,但我諗睇完文章,再一路拆一路用手機影低記住....都應該得掛
終需一試.......

引用:
原帖由 oliver1997 於 19-6-2013 19:45 發表
我其實都怕怕,但我諗睇完文章,再一路拆一路用手機影低記住....都應該得掛
終需一試.......
佢有好多特別螺絲,你最好有唔同款嘅鑼絲批
同埋小心光圈葉,散咗你就大鑊

回覆 25# 的帖子

鑼絲批,我真係大X把
光圈葉散左,其實會點?

引用:
原帖由 oliver1997 於 19-6-2013 20:10 發表
鑼絲批,我真係大X把
光圈葉散左,其實會點?
有排你砌

回覆 27# 的帖子

砌姐...時間問題
等我以為會有咩好勁既後果@@

不過on居問下,如果我抽走光圈葉會點? 恆定f/0 ?

引用:
原帖由 oliver1997 於 19-6-2013 21:25 發表
砌姐...時間問題
等我以為會有咩好勁既後果@@

不過on居問下,如果我抽走光圈葉會點? 恆定f/0 ?
散咗五一定砌得返

抽走光圈葉應該係會function唔到,因為支鏡係AF鏡,靠電子接觸點

回覆 29# 的帖子

最好佢唔散....

發新話題