發新話題

[完成] DIY 真木.摺托.M1卡賓 制作實錄

[完成] DIY 真木.摺托.M1卡賓 制作實錄

係一個風雨交加既下午,兩個好朋友交低一盒野仲有兩支槍,真係鬼死咁重。

事原就個零月之前行開老廣,見到支co2 M1有貨,就口多通知左佢地。
一直佢地都唸住搞返支傘兵版卡賓,我就同佢地講,槍就有啦,你入左條托我就幫你改。
跟住佢地就好快手咁返左條托返黎。

*低技術業餘製作,純為幫下好朋友,各位大佬手下留情

主角 - 摺托

仲有兩支槍

咩都唔理,拆開先

經過幾個鐘既努力

終於裝到個trigger box入去

再對比一下
紅色位就係cut左既地方

引用:
原帖由 tango1997 於 8-7-2013 00:05 發表
細佬等睇野

堅爺好野

卒之等到你出手
e D小手作姐
邊夠你同蘇兄黎呀~

經過超過兩小時同條木既戰鬥終於裝到個槍身入去

基本上紅色既位置係完全頂住條 slide

兩小時之後終於比我cut走曬

之後仲要切左原本槍管附近既一個固定位,先可以裝到上去

下一步當然就係裝埋個托同其他配件啦

由於槍尾既固定位比真槍長,所以又係cut

cut 啱位之後就按次序砌返條托

由於氣槍既槍管有別真槍

所以上護木也要修改

而前面都要cut短 (右面係未短cut既)

後面亦因為機匣形狀問題,要cut過D位

暫時完成左第一支,不過唔好走開住,因為仲有第二支

而第二支係做早期版,所以有少少分別

大家睇住第一支既相先

經過幾個鐘既工程,終於fit好曬位,可以開始改做早期版

而早期版最主要既分別就係後準星同無刺刀座

早期版

後期版

所以首先切左個刀座

之後上槍

而準星方面,首先要準備一粒早期版既摺疊準星(右面為槍上之後期版準星)

然後鑽孔,開M3牙

再磨平槍上既準星座,同開返孔

最後染返色,Done!

早期+後期

引用:
原帖由 Lolanto 於 10-7-2013 02:24 發表
黎多個早期槍帶扣特寫
我有同佢提過
但槍主表示未有錢買

引用:
原帖由 rYaN 於 15-7-2013 12:51 發表
真柄黎既??
係,不過就係新造既
而唔係二戰野
引用:
原帖由 dnc1872333 於 17-7-2013 11:29 發表
睇住Marushin 由 8mm 版出到 6mm Gas, 到早前出 CO2 6mm 版, 日本仔都好似無心出M1A1 Carbine...
雖然有好多次都想自己改成M1A1 但係身邊無咩成功例子而卻步...
宜家見到師兄既傑作我對M1A1 既雄心又番番泥....
...
木托係邊到返我就唔知啦,因為係朋友直接帶黎

但今日就見KA 個FB話會出M1A1.......

引用:
原帖由 seamoncheng 於 23-7-2013 23:39 發表

有咩感想?
錢又唔係我比,你問槍主好D  lol

引用:
原帖由 Ang123456 於 8-1-2014 20:45 發表
超正! 流哂口水!
有冇師兄可以告之馬佬仙既8mm non blowback 嗰支個身同有blowback 呢支有幾大差異?
一直都怕買咗個托后係完全裝吾到,執都無得執就陰公咯!
thanks
無整過8mm無blowback版,所以唔知

發新話題