19 12
發新話題

Oxford Evening via 350D

Oxford Evening via 350D

70鎊收返黎嘅老古董Canon 350D + 18-55mm f3.5-5.6 IS II
今日帶出去試下RAW嘅動態寬容度...都算唔錯..

本帖最近評分記錄
  • louisli 威望 +20 相片分享 1-8-2013 23:48
  • louisli 金錢 +20 相片分享 1-8-2013 23:48

好有名信片feel... like

樓主你橫掂有心有力,
我覺得你應該收部 Sigma SD15 / SD1.....

好明顯你走緊既方向, 並唔係咩機皇鏡皇就輕易比到你.
反而 sigma 粒 Foveon X3, 會令你少左好多我感覺到既frustration...

影得好有feel, 有幾張完全捕捉到英國成日陰陰天的感覺  
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

Nice picture.
70磅好抵玩啦~

靚呀師兄!

回覆 3# 的帖子

師兄明眼!
小弟對Foveon X3嘅低ISO表現好有興趣~~不過佢高ISO表現又令人遲疑....
另一方面其實對Fuji嘅產品幾有興趣...原先玩過X100..對佢嘅畫質幾滿意....依家對X100S有興趣..(其實系懶得去諗換鏡頭)..
同埋X-E1或X-M1都不失為一部理想嘅backup...

good photo.....
有毛用腳架??

回覆 8# 的帖子

thanks ching!

係手持拍攝..ISO基本都用800或1600...
350D居然冇1/3漸進ISO設定...

引用:
原帖由 dkmaorusamuk 於 17-8-2013 20:18 發表
thanks ching!

係手持拍攝..ISO基本都用800或1600...
350D居然冇1/3漸進ISO設定...
正常的
我台650d都係無1/3 stop iso increment
但據聞set auto iso就會有1/3 iso increment

回覆 10# 的帖子

係啊係啊~auto ISO有1/3漸進...試過ISO 500...跟住我想手動設定先發覺冇..
部350D已經出咗....為咗入NEX3...依家超後悔...

引用:
原帖由 dkmaorusamuk 於 17-8-2013 20:39 發表
係啊係啊~auto ISO有1/3漸進...試過ISO 500...跟住我想手動設定先發覺冇..
部350D已經出咗....為咗入NEX3...依家超後悔...
如果係5d2果d機有magic lantern可以set iso speed

引用:
原帖由 dkmaorusamuk 於 31-7-2013 16:37 發表
師兄明眼!
小弟對Foveon X3嘅低ISO表現好有興趣~~不過佢高ISO表現又令人遲疑....
另一方面其實對Fuji嘅產品幾有興趣...原先玩過X100..對佢嘅畫質幾滿意....依家對X100S有興趣..(其實系 ...
只能說Sigma在可控光源同日光下係洪水猛獸,但高iso就
不過高iso嘅黑白個隻粒粒又唔錯
Sigma機,都係買塊sensor,其他野全部都係石器時代技術

回覆 13# 的帖子

嗯所以Sigma機始終冇買落手...對fuji有興趣...但依家冇米..
漫長嘅尋找back up機之路...

AIR SO CLEAN! Pics looks so clear!

19 12
發新話題