19 12
發新話題

Helios 44M 八羽怪 試鏡

Helios 44M 八羽怪 試鏡

Helios 44系列版本很多,昨天到手一個44M版..拿出去試試...
對焦行程長...不著急的時候慢慢拍..方便精確對焦..
前半部份F2拍試焦外
後半F5.6或以上試大景深銳度..
1Ds Mark II + Helios 44M 58mm F/2

對於20鎊收返黎嘅鏡頭...好滿意!

本帖最近評分記錄
  • louisli 威望 +20 相片分享 1-8-2013 23:49
  • louisli 金錢 +20 相片分享 1-8-2013 23:49

師兄呢支係第幾代??

回覆 4# 的帖子

係44M

依家諗住入多隻44-2黎比較下..

引用:
原帖由 dkmaorusamuk 於 2-8-2013 00:06 發表
係44M

依家諗住入多隻44-2黎比較下..
M 是否第一代??
我有44-2, 影花不錯
但只可以放中間, 則邊太旋了

APSC機

回覆 7# 的帖子

多謝師兄!

據我所知44M應該系44-2之後嘅版本...
最早嘅版本係44,用M39 mount...44-2係M42 mount版本..
跟住應該系44M 44M-3 一直到 44M-7...coating不同..

似乎仲有其他版本44K之類應該系指唔同mount..

網上講就話M42 mount版本中..44-2嘅漩焦效果係最明顯嘅...尤其係FF機上..
小弟手頭嘅44M據說旋焦效果稍微弱D...待我嘅44-2到手之後可以再做比較..

師兄你就好啦, 用CANON可以玩M42
之前用NIKON想玩都玩吾到..

師兄你D想都好夠旋啦喎

回覆 9# 的帖子

Canon用M42的確方便...不過canon用返FD鏡反而要矯正鏡片...sigh..

系唔系M42 to Nikon adapter都需要矯正鏡片先可以對焦到無限遠?
咁請問師兄一般用M42鏡頭配咩相機啊?Mirrorless?

引用:
原帖由 dkmaorusamuk 於 3-8-2013 00:19 發表
Canon用M42的確方便...不過canon用返FD鏡反而要矯正鏡片...sigh..

系唔系M42 to Nikon adapter都需要矯正鏡片先可以對焦到無限遠?
咁請問師兄一般用M42鏡頭配咩相機啊?Mirrorless?
NIKON 用M42 要用矯正鏡片, 但感覺冇左意義
但其實我未試個, 因為已經轉左機
反而如果NIKON用M42 就試個, 沒有無限遠只可近拍..感覺得酸的

現在用NEX7, 希望第時NEX FF 定價不要太高就好了

但係看了很多相, 同一枝鏡一般FF出黎效果都可以很立体..大多數FF都係咁
反而好似失真咁...個人感覺..比菲林仲要利害
朋友話果D叫假抽離感, 我層次未夠看不懂

不個最後都係, 影相最緊要開心

回覆 11# 的帖子

我試過將呢隻Helios裝上Canon 1D.. APSH sensor...感覺同1Ds II差別不算好大..不過佢嘅CCD sensor嘅畫質本身幾唔同...
我都想等NEX FF機....
話說師兄有冇諗過試試Metabones出果隻Speed Booster?

引用:
原帖由 dkmaorusamuk 於 3-8-2013 00:42 發表
我試過將呢隻Helios裝上Canon 1D.. APSH sensor...感覺同1Ds II差別不算好大..不過佢嘅CCD sensor嘅畫質本身幾唔同...
我都想等NEX FF機....
話說師兄有冇諗過試試Metabones出果隻Speed Booster?
冇諗個呀...之前買左個METABONES M轉NEX
入M MOUNT個位可以係有虛位...裝左支鏡可以小幅度上下移動
個MOUNT本身吾平..我覺得

而佢AF果種睇片好吸引, 用埋CONTAX G鏡亦都好正...好快好準咁
但NEX AF對焦真係麻麻..吾知會吾會得物冇所用
如果有AF果隻LECIA既鏡要拆虎爪下來上佢條對焦棍..
好讓AF圏帶動對焦環..

好少買呢D, 都係就咁用鏡多
師兄你會吾會買?? 如果買寫個用後感來啦

回覆 13# 的帖子

我考慮緊入一隻Speed Booster接手頭D Canon EF鏡上NEX...貪佢可以最大限度接近FF效果..又可控光圈...不過好貴...3000+銀
瀋陽中一都有一款減距鏡...基本抄metabones果款~但系衰在冇AF..接EF鏡控制唔到光圈.....

其實依家猶豫緊係Speed Booster定 Techart出嘅果隻adapter...呢隻感覺都ok....1000+銀.....
對我黎講AF其實不重要因為都系用MF多..況且NEX已有focus peaking...最重要係可以控制光圈....
有視頻 link:
http://www.youtube.com/watch?v=wKi4nxxYVbc

引用:
原帖由 dkmaorusamuk 於 3-8-2013 01:06 發表
我考慮緊入一隻Speed Booster接手頭D Canon EF鏡上NEX...貪佢可以最大限度接近FF效果..又可控光圈...不過好貴...3000+銀
瀋陽中一都有一款減距鏡...基本抄metabones果款~但系衰在冇AF..接EF鏡控制唔到光圈. ...
成條片都冇測試>.<
佢控制光圏係行電子??

19 12
發新話題