發新話題

[故仔] 地球人與火星人

那所有愛都建基於自私了

我不是火星人

又來了位發夢俱樂部榮譽會員...

什麼是愛?
人生各個階段如果仲係要問,
o甘答案就係一切你唔懂珍惜又唔識尊重所以忽略晒既事與情.

引用:
原帖由 Anonymous 於 8-8-2013 01:42 發表
那所有愛都建基於自私了

我不是火星人
那可不要想歪了, 就自己去好好體會吧!

引用:
原帖由 loveless 於 8-8-2013 02:07 發表
又來了位發夢俱樂部榮譽會員...

什麼是愛?
人生各個階段如果仲係要問,
o甘答案就係一切你唔懂珍惜又唔識尊重所以忽略晒既事與情.
師兄,可以具體一點嗎?
木星人上

引用:
原帖由 xyzchan 於 8-8-2013 02:10 發表

那可不要想歪了, 就自己去好好體會吧!
自私論是以前一位喜歡看張愛玲的金星人同我講的.當年的我也很疑惑
木星人上

引用:
原帖由 Anonymous 於 8-8-2013 11:24 發表

自私論是以前一位喜歡看張愛玲的金星人同我講的.當年的我也很疑惑
木星人上
那需要年月去自我領會,只要你出發點不是自私就可以, 只是當中也存在一定的自我滿足, 人類找另一半本來就是如此!

偶然會想起金星人同我講的話,的確需要年月去自我領會

現在我回到木星很愉快,不過每星期會去一次地球---廣華街

回覆 35# 的帖子

張愛玲的個人經歷, 好難說服人佢係會對愛有較為正面的了解或感受..

引用:
原帖由 Anonymous 於 8-8-2013 11:23 發表

師兄,可以具體一點嗎?
木星人上
Love is an emotion experienced by the many and enjoyed by the few.

其實上黎都係想比人插下
依幾個月真係咩都發生哂
家人有病 要負擔醫藥費
突然無啦啦收到信話公司頂唔順
搵工 搵到啦 又無啦啦因為間公司D野 惹埋官非
又失業 家人又話要換新藥
日日仲要同佢地講 我無野 頂得住呀
另一半 屋企人見到咁就一直話無將來無將來

而家要照顧家人為先 我都唔想理依D野
日日番兩份工 先岩岩夠負擔起
LUNCH唔敢食 要等下午茶

但我一個可以講依D說話既人都無
我亦明白 我無資格去自私 去固執

引用:
原帖由 loveless 於 8-8-2013 23:01 發表
張愛玲的個人經歷, 好難說服人佢係會對愛有較為正面的了解或感受..
試過迫自己睇張愛玲,了解下地球人喜歡佢D乜,不過頭兩頁婆媽到受不了

回想好笑得可以.你背熟不代表可牽手,她愛你的話文盲亦可以.

祝她一生平安快樂啦

引用:
原帖由 Anonymous 於 8-8-2013 23:32 發表
其實上黎都係想比人插下
依幾個月真係咩都發生哂
家人有病 要負擔醫藥費
突然無啦啦收到信話公司頂唔順
搵工 搵到啦 又無啦啦因為間公司D野 惹埋官非
又失業 家人又話要換新藥
日日仲要同佢地講 我無野 頂得住 ...
我都經歷過類似嘅事...努力捱過去啦, 捱過咗就咩事都冇, 捱過咗你又肯努力嘅, 你就有出頭天!

其實黃凱芹已經教咗你的。

”情濃情轉薄”, ”莫失亦莫忘”。兩句各有出處各有意思。

瀬過會轉好,過後就會一笑置之

家陣比條女你都無用ga la,無左咪仲好.少D野煩

反而你工作不久,先被炒後有官非...有古怪,提防他人警惕自己呀

回覆 41# 的帖子

個人唔受呢D什麼祝她一生快樂
即係緣份盡, 人別離, 佢的未來再關我鬼事o麻....
越記住以前如何, 就越對現任或/及下任唔公平, 因為人會自由創作記憶.

發新話題