發新話題

玩開Gundam嘅師兄請救命!

其實就算強如好似new gundam由阿姆羅
似乎飛翔砲/浮游砲無正式片段指出可以放出後收回來
比較接近消耗品 搖控會飛既槍

引用:
原帖由 0o0p 於 5-8-2013 20:52 發表
我印象中卡碧尼係有回收的...
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
殺帝利既浮游砲係有收番既, 睇番UC第一集啦

引用:
Gundam vs Gundam算唔算正式片段?

印象中卡碧尼有回收+1
seed的龍騎兵及00的fung動畫中應該都有回收到

引用:
原帖由 亞爾多 於 5-8-2013 09:13 PM 發表

Gundam vs Gundam算唔算正式片段?

印象中卡碧尼有回收+1
seed的龍騎兵及00的fung動畫中應該都有回收到
卡碧尼向z同zz都好過場boss性質 有無回收到浮游砲真係無乜印像
到於seed同00中仲算唔算浮游砲值得研究
因為00鋼中頂多有一個人算nt吧 經常開裸聊果位

回覆 16# 的帖子

Seed嘅providence gundam, seed destiny嘅strike freedom同legend gundam都肯定有回收

引用:
原帖由 0o0p 於 5-8-2013 21:38 發表

卡碧尼向z同zz都好過場boss性質 有無回收到浮游砲真係無乜印像
呢D算浮游砲吧

引用:
原帖由 0o0p 於 5-8-2013 21:38 發表

seed同00中唔係叫浮游砲,並不要求有特殊能力,不過武器性質一樣

卡碧尼響zz係過場boss?

SEED個D的確唔係浮游砲,叫龍騎兵
兩者看似相似,但其實係完全不同既系統
簡單尼講,
浮游砲(FANNEL):直接由NT機師腦波控制,電腦只係把腦波數字化執行命令
龍騎兵系統(Dragoon System):由電腦計算.控制,機師只是輔助
PS:00的GN FIELD又是不同的東西

而浮游砲可唔可以自力回收充電,沒太多設定,但以模型說明書的說法沙煞比的浮游砲可回收充電再用

令外00同SEED沒有NT的設定

回覆 24# 的帖子

Seed無新人類架咩

引用:
原帖由 chris1 於 6-8-2013 02:19 發表
Seed無新人類架咩
coordinator同newtype係唔同既

回覆 24# 的帖子

very detail answer

補充
有部分精神感應兵器的確為消耗品
如NU GUNDAM的飛翔砲,雖然可收納,但無法充電(HI-NU的可以)
還有有一種"精神感應導彈"兵器,出處為閃光的不肖子凱撒衛的RX-104FF PENELOPE,RX-105 Ξ GUNDAM....但注意不是正史
引用:
原帖由 chris1 於 6-8-2013 02:19 發表
Seed無新人類架咩
SEED既新人類一詞係TBB誤譯   

原詞為"調整者/協調者(Coordinator)"
指"尚在胚胎時期或受精卵時期就進行人為基因操作的人類"及其後代
智能,體能,免疫系統比自然人(即普通人)好,學習速度比自然人快
PS:原計畫有NT設定,但最後取消了...不過角色"穆·拉·布拉加"中有保留相關設定

而U.C的Newtype係指
自然進化的人類
感知能力,精神力量,反應比一般人強,但身體機能只和一般人相同

令外U.C中有強化人(Artificial Newtype)
為人工手段做出來的NT,同時會強化身體機能
由於強化方法,大多數強化人都出現精神不穩定,嚴重頭疼,有的更有人格分裂問題
而強化人本身就是為戰爭而生,所以絕大部分強化人都以悲剧收場
PS:GUNDAM X中都有Newtype,但是是不同定義
引用:
原帖由 kai_matt 於 6-8-2013 03:05 發表
very detail answer
已經簡化好多...再深入我自己都有可能講到亂

引用:
原帖由 GHST 於 6-8-2013 05:51 發表
補充
有部分精神感應兵器的確為消耗品
如NU GUNDAM的飛翔砲,雖然可收納,但無法充電(HI-NU的可以)
還有有一種"精神感應導彈"兵器,出處為閃光的不肖子凱撒衛的RX-104FF PENELOPE,RX-105 Ξ GUNDAM....但注意不是正史 ...
不愧為Gundam達人!請受小弟一拜

引用:
原帖由 GHST 於 6-8-2013 01:17 發表
SEED個D的確唔係浮游砲,叫龍騎兵
兩者看似相似,但其實係完全不同既系統
簡單尼講,
浮游砲(FANNEL):直接由NT機師腦波控制,電腦只係把腦波數字化執行命令
龍騎兵系統(Dragoon System):由電腦計算.控制,機師只是輔助 ...
反而沙薩比果d浮遊炮我會記錯係炸彈定核彈,所以都係消耗品
鵰。豹。狸。獅。狒

發新話題