發新話題

玩開Gundam嘅師兄請救命!

引用:
原帖由 MANKF 於 6-8-2013 22:57 發表

不愧為Gundam達人!請受小弟一拜
才不是,只是自己有興趣,才了解多了GUNDAM的背景設定

上面其實都是網上有既資料;
引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 7-8-2013 08:17 發表

反而沙薩比果d浮遊炮我會記錯係炸彈定核彈,所以都係消耗品
浮遊炮攔截核彈一幕?其實我對這幕有疑問,為什麼被攔截的核彈會核爆(又是"演出效果"?  )
核彈本身不是要有一串反應才會產生核爆嗎?  

要說浮遊炮係消耗品都不冇道理,就算設計上能自力回收,但實際戰鬥後是否有足夠動及推進劑返回機體也是一個問題(Bit令計)

講到有無力返回機體真係不得不提AGE
一出戰就全數放出黎,一直打到完場都唔使收返,場場都係咁,無限動力

回覆 1# 的帖子

終於砌埋3個渲古嗰套,印象中呢三個渣古係唔係最早期嗰款,又要請教資深高達師兄們

附件

7-8-2013 22:45

引用:
原帖由 MANKF 於 7-8-2013 22:45 發表
終於砌埋3個渲古嗰套,印象中呢三個渣古係唔係最早期嗰款,又要請教資深高達師兄們
呢三部都係渣古II黎
再早期有渣古I
http://gundam.wikia.com/wiki/MS-05B_Zaku_I

你既印象都唔算錯,渣古II係最早期既0079動畫一開始就有既機體
計出場次序佢算最早
渣古I印象中無係動畫出現(咁多年前真係唔記得),主要係響設定同模型同見到,部份漫畫中都有登場

引用:
原帖由 亞爾多 於 7-8-2013 19:42 發表
講到有無力返回機體真係不得不提AGE
一出戰就全數放出黎,一直打到完場都唔使收返,場場都係咁,無限動力
AGE就無視吧
引用:
原帖由 seamoncheng 於 7-8-2013 23:33 發表

呢三部都係渣古II黎
再早期有渣古I
http://gundam.wikia.com/wiki/MS-05B_Zaku_I
我諗MANKF 兄係指同MS-06F(即動畫常見型號)有別
咁我做下補充啦
上面3部為 MS-06R-1A 高機動型渣古II(黑色三連星專用機)
MS-06R系是以MS-06F為基本模組開發出來的宇宙專用機
而MS-06R-1A是由MS-06R-1(先行量產型)修改而來
主要把燃料槽修改成可立即更換的彈匣式,背包跟腿部有作一定的改進
為了解決06R-1推進器高故障率的問題
開發此機的ZEONIC採用了敵對公司ZIMMAD所開發的新型推進器

成為了R型首個正式量產型號,生產數量更是R型之冠
在MS-09(大魔)系,MS-14(格魯古古)系正式實用前也是不少王牌駕駛員駕駛過的機種
引用:
原帖由 亞爾多 於 8-8-2013 10:04 發表
你既印象都唔算錯,渣古II係最早期既0079動畫一開始就有既機體
計出場次序佢算最早
渣古I印象中無係動畫出現(咁多年前真係唔記得),主要係響設定同模型同見到,部份漫畫中都有登場
渣古I TV版有出過場的,當然最後在主角威能白色惡魔下被虐殺
在劇場版被鬼隱了

又~Turn A 的算不算

引用:
原帖由 GHST 於 8-8-2013 12:07 發表

AGE就無視吧

我諗MANKF 兄係指同MS-06F(即動畫常見型號)有別
咁我做下補充啦
上面3部為 MS-06R-1A 高機動型渣古II(黑色三連星專用機)
MS-06R系是以MS-06F為基本模組開發出來的宇宙專用機
而MS-06 ...
好勁! 超詳細

黑之三連星又真係好經典...
鵰。豹。狸。獅。狒

黑之三連星當年我的至愛
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

渣古I向補給艦同馬莎隻船補給時
補給艦艦長有開過出黎自殺

尋晚見寧蝕勿語特價$150, 會員再有8折

不過都無買到....
鵰。豹。狸。獅。狒

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 9-8-2013 17:12 發表

不過都無買到....
阿公去九龍灣間睇吓!前日重有

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 9-8-2013 17:12 發表

不過都無買到....
以食玩尼講,總覺得有D貴
買盒模型起碼可以砌呀......

引用:
原帖由 0o0p 於 5-8-2013 20:52 發表
其實就算強如好似new gundam由阿姆羅
似乎飛翔砲/浮游砲無正式片段指出可以放出後收回來
比較接近消耗品 搖控會飛既槍
New gundam翼形浮游炮的確無回收設計
聯邦軍精神感應武器嘅技術一向唔及自護成熟
亞古捷斯派/新自護系嘅機體就多數收得返

仲有一種好早期嘅叫Bit
雖然收唔返
但裡面有小型reactor
愛美號就係用呢種

引用:
原帖由 sunny2014 於 10-8-2013 20:37 發表

New gundam翼形浮游炮的確無回收設計
聯邦軍精神感應武器嘅技術一向唔及自護成熟
亞古捷斯派/新自護系嘅機體就多數收得返

仲有一種好早期嘅叫Bit
雖然收唔返
但裡面有小型reactor
愛美號 ...
其實唔關聯邦事, Nu 同其他新自護機體都係AE社整, 不過係個精神框架係新自技術不外傳
FIN FUNNEL係阿寶自行設計, 雖然話NU係無回收, 但事實係無咩需要回收, 因為FIN FUNNEL一樣係內藏GENERATOR, 所以先會咁大部, 出力比Funnel大
而hi nu雖然話係可以回收"充電", 但其實同設定fin funnel有generator呢個設定有D矛盾, 所以一說係主要充填推進劑

發新話題