74 12345
發新話題

請問呢兩部相機

請問呢兩部相機

請問呢兩部相機乜家伙?二手價幾銀?支鏡幾銀?

附件

abcd (1).JPG (117.85 KB)

22-9-2013 14:43

abcd (1).JPG

abcd (2).JPG (120.05 KB)

abcd (2).JPG

abcd (3).JPG (102.28 KB)

abcd (3).JPG

abcd (4).JPG (105.06 KB)

abcd (4).JPG

abcd (5).JPG (159.47 KB)

abcd (5).JPG

abcd (6).JPG (114.23 KB)

abcd (6).JPG

abcd (7).JPG (143.25 KB)

abcd (7).JPG

abcd (8).JPG (148.11 KB)

abcd (8).JPG

第一部東德野係Praktica系列七十幾個型號內最基礎o個部. M42接口, 金屬快門簾, 機身大概HK$300-700, 呢D機要等有心人
支鏡係仿Tessar 50mm, 二手價大概HK$400-700, 鏡好易賣, D人用落數碼機.

下面FE2, 有光圈先決, 可以換對焦屏, 有1/250秒同步閃光, FE2都幾多鑊氣, 不過你呢台保存良好, 粉絲大概肯出HK$1000-$1500.
支50-135 係AI-s鏡, 因為有恆定光圈, 粉絲大概肯出到HK$2000
第2支應該係28mm AI-s, 係得你至會遮住支鏡去問鏡...呢碌值HK$2K, 有價亦都算有市...

鏡片有花有霉另許耶, 相機o個邊世界通街都係驗屍官...

我以為堆野好貴tim

鏡貴過機?!

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 22-9-2013 15:57 發表

鏡貴過機?!
當然啦~~~
槍貴定鏡貴?

FE2 and 50~135mm Zoom !

I used to borrow it from friend for University Project works!

keep佢又吾知做乜賣又吾太好

我幾喜歡菲林機,以前又兩部都影過兩三筒....當係相機咁影....

成日行過陳烘,佢D野豈不是值幾千萬?!

話時話既然大師睇唔出小弟溫文儒雅既串串貢,
我唯有細細聲講多次:

係得你至會遮住支鏡去問鏡

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 22-9-2013 15:57 發表
我以為堆野好貴tim

鏡貴過機?!
定律

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 22-9-2013 16:13 發表
keep佢又吾知做乜賣又吾太好

我幾喜歡菲林機,以前又兩部都影過兩三筒....當係相機咁影....

成日行過陳烘,佢D野豈不是值幾千萬?!
陳紅....相機界博士

引用:
原帖由 loveless 於 22-9-2013 16:13 發表
話時話既然大師睇唔出小弟溫文儒雅既串串貢,
我唯有細細聲講多次:

係得你至會遮住支鏡去問鏡

我Q知相機平過鏡咩.無意識去影,以為支鏡係跟機...

我知大佬你處處譏諷...不過又吾係傾康德,我可以點

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 22-9-2013 16:31 發表

我Q知相機平過鏡咩.無意識去影,以為支鏡係跟機...

我知大佬你處處譏諷...不過又吾係傾康德,我可以點
其實係我人品唔好, 切莫介懷

嬲久你

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 22-9-2013 18:38 發表
嬲久你

嘩毛管都戙 呢樣你真係要改

Praktica L我都有一部.....

引用:
原帖由 loveless 於 22-9-2013 16:01 發表

當然啦~~~
槍貴定鏡貴?
不嬲都係咁.
的 DSLR 不斷跌價.
但鏡頭就不斷加價.
城大教職員對梁振英之評分
無私: 0.81/10, 正直: 0.82/10, 客觀: 0.78/10, 責任: 1.00/10
寬大: 0.53/10, 誠實: 0.76/10, 領導力: 1.25/10, 整體: 接近 0/10

74 12345
發新話題