59 1234
發新話題

新手求教.....點上鏡橋...

新手求教.....點上鏡橋...

我前日買左枝馬記HI-CAPA 5.1
但係發現左如果要上鏡就要鑽孔.........但係小弟唔知點搞.........
有冇CHING教下路......同埋點解人地枝槍個槍頭好似加長左咁既??
咩黎嫁?
唔該哂!

回覆 1# 的帖子

鑽洞俾槍鋪搞,∼$200
建議去QxF (x=R)搞
槍前端嗰個叫compensator

如果唔想上鑽洞既, 可以用扣住槍管下面RAIL果類橋
槍管下面果塊RAIL片好易裝, 唔洗鑽洞的, 你睇番本說明書佢會有教你點扑開佢, 五分鐘搞掂

搵到說明書了
大約係叫你拆左條slide之後,拎d書本墊高個下身,
之後用佢比你果支棍仔dup落果兩個凹位度,
dup完之後上塊rail落去

附件

29-9-2013 12:26

縮縮北行鳥 =口=

真係唔該哂啊~~
小弟太窮了.......加埋枝鏡就冇錢....所以想自己學埋鑽孔...
我聽朋友講過有D可以扣下邊既鏡橋...但未搵到....
同埋做過下功課..有D冇鑽孔鏡橋係借左個手握位果到1粒螺絲位..果D實淨嗎??
我見人地話冇鑽孔果D....玩玩下會郁....跟住轉大粒D螺絲HOLD住....玩玩下又郁又要轉....

同埋下邊果個位....我拎到枝棍咁雞...好怕扑斷枝棍都未出到個孔....不過都試下先!!

同埋有冇CHING有手槍既鏡介紹下??
BUDGET300
唔該哂咁多位!!

引用:
原帖由 jimmyay121 於 29-9-2013 13:48 發表
真係唔該哂啊~~
小弟太窮了.......加埋枝鏡就冇錢....所以想自己學埋鑽孔...
我聽朋友講過有D可以扣下邊既鏡橋...但未搵到....
同埋做過下功課..有D冇鑽孔鏡橋係借左個手握位果到1粒螺絲位..果D實淨嗎??
我見人地 ...
想穩陣就一定要搵人鑽中身, 其他上螺絲的方法係唔隱陣, 成日要轉番緊的螺絲.

如果係 copy 鏡就無乜所謂, 隻隻差唔多.

用黎打 IPSC?
城大教職員對梁振英之評分
無私: 0.81/10, 正直: 0.82/10, 客觀: 0.78/10, 責任: 1.00/10
寬大: 0.53/10, 誠實: 0.76/10, 領導力: 1.25/10, 整體: 接近 0/10

係呀~~朋友話落左鏡苗得快D嘛~
(...同埋型仔D.....)

我未改金屬槍身WO......咁鑽法有冇問題嫁??

引用:
原帖由 jimmyay121 於 29-9-2013 16:54 發表

Hi Capa原裝中身係亞铅, Slide先係膠.

打IPSC的話, 唔想洗太多又唔想煩開洞, 可以考慮用免鑽鏡橋喎! 一鑽左就返唔到轉頭, 唔對洞就更煩, 而且原裝的話中身係亞铅, 上左螺絲就唔好又裝又拆, 好易滑牙.

姐係E種類:-

而上左鏡, 有可能會頂住左尾西, 咁就最好轉用虎尾.

唔怪之得多數見人用紅點鏡都會換埋個COCK HANDLE啦~

同埋我想問下呢??
如果用免鑽鏡橋會唔會玩一排就鬆識郁嫁??

引用:
原帖由 jimmyay121 於 29-9-2013 16:54 發表

遠靶就係, 但香港 AA IPSC 的靶多數係近靶.
你比較下 HKAPSC open 賽 std 同 open 最 top 的 hit factor 就知.

同埋中身係亞鉛, 上螺絲無問題.
無私: 0.81/10, 正直: 0.82/10, 客觀: 0.78/10, 責任: 1.00/10
寬大: 0.53/10, 誠實: 0.76/10, 領導力: 1.25/10, 整體: 接近 0/10

引用:
原帖由 jimmyay121 於 30-9-2013 00:47 發表
唔怪之得多數見人用紅點鏡都會換埋個COCK HANDLE啦~

同埋我想問下呢??
你係咪咁想要免鑽鏡橋?
我有一個二手係度, 你有無興趣?

引用:
原帖由 jimmyay121 於 30-9-2013 00:47 發表

同埋我想問下呢??
用 cocking handle 係因為加左 red dot sight 同鏡橋會令 cock 槍無咁方便, 所以先用 cocking handle.

真係唔該哂咁多位啊
我上鏡其實會cqb都用埋(少打) 朋友叫到嘛

同埋個免鑽/普通鏡橋大約幾錢嫁?

引用:
原帖由 jimmyay121 於 30-9-2013 19:33 發表
真係唔該哂咁多位啊
我上鏡其實會cqb都用埋(少打) 朋友叫到嘛

同埋個免鑽/普通鏡橋大約幾錢嫁?
唔 suggest 用 IPSC 槍作其他用途.
IPSC 槍係 precise race gun.  用咁多錢改佢都係因為想提高準確度同可靠度, 呢個改良可能俾一次撞擊就抵消左.
要打 wargame 就買另一枝槍打.

免鑽鏡橋約 $300 (你有興趣的, 我個二手免鑽鏡橋可以平的賣俾你 )
IMM 型 carbon fibre 個的鏡橋預 $5XX, 但用得呢的橋就用真品鏡.

唔掛……咁唔打wargame住先喇
同埋想問下有d鏡有唔同準星教岩唔岩手槍用嫁呢?
同埋我想問下要改邊d位先可以提升枝槍既準繩度?
暫時改左cp既綠色hop up膠
同埋想問下pdi既6.01管好用嗎?
新手太多問題了 thx!

同埋想問多樣呀~~
我見到依HOBBY果到有D FOR馬記HI-CAPA 5。1 既管呢,有分7INCH同6INCH.....其實個分別係邊呢?

仲有野問啊...如果我轉左PDI果隻6INCH管呢~ 咁用咩彈好D呀??
我用緊KSC既0.25G彈

59 1234
發新話題