發新話題

槍托式長焦鏡頭TAIR 3S

槍托式長焦鏡頭TAIR 3S

行跳蚤市場見到呢枝嘢...收返黎玩下...
TAIR 3S 300mm f4.5  Made in USSR。。。
M42 mount...
trigger 用黎觸發光圈葉閉合同埋快門...

鏡頭膠用泥貼住玻璃影?!

回覆 2# 的帖子

That's a very good idea!!

可能係咁用…

回覆 4# 的帖子

嗯塊膠都幾硬下...感覺好似入邊有金屬骨架咁...
今日駁上部數碼相機影下...發覺槍托式嘅穩定性都不錯~

暫時上唔到tripod...因為個螺絲口位係3/8吋....要等1/4 to 3/8 adapter到貨先可以上一般tripod試試~

換個TT33 grip la

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 11-10-2013 22:27 發表
換個TT33 grip la
咦?睇樣都唔系完全冇可能bor....
不過都系先諗辦法整到上一般腳架先...

仲用腳架???

回覆 8# 的帖子

係啊...枪托式只係同Zenit特定果款相机先work...如果要接数码相机就唯有用脚架....谂住接俾部canon用...
同埋...如果就咁攞出去对住人影....一定俾人唔会

仲爭左少少野..

城大教職員對梁振英之評分
無私: 0.81/10, 正直: 0.82/10, 客觀: 0.78/10, 責任: 1.00/10
寬大: 0.53/10, 誠實: 0.76/10, 領導力: 1.25/10, 整體: 接近 0/10

回覆 10# 的帖子

haha~nice!  This is probably quite useful for wide-angle shots~~~

引用:
原帖由 magichour 於 12-10-2013 22:24 發表
仲爭左少少野..

咁都得?點解咁裝?

下面支紅點係咪正版,我有支老翻,想知正版叫乜名

ZENIT 122S,最初號稱係開發俾KGB用,蘇聯解體之後做成商業版通處賣。以前上網睇過有人用一部350D 一個國產直度(拆佐入面塊電路板) 一個EOS轉M42既轉接環改裝成數碼版。

引用:
原帖由 dkmaorusamuk 於 11-10-2013 22:13 發表
嗯塊膠都幾硬下...感覺好似入邊有金屬骨架咁...
今日駁上部數碼相機影下...發覺槍托式嘅穩定性都不錯~

暫時上唔到tripod...因為個螺絲口位係3/8吋....要等1/4 to 3/8 adapter到貨先可以上一般tripod試試~; ...
係唔係太舊而硬化?抹d silicone上去睇下會唔會軟返

幾時有實拍圖?

發新話題