27 12
發新話題

美軍APECS Parka

引用:
原帖由 Pvt.King 於 11-11-2013 01:47 PM 發表

本來隔山買牛就係膽搏膽 自己睇埋Seller既rating同feedback來judge搏唔搏得過啦

btw, 如果指定想要marpat花既話除左APECS之外可以試下SEARCH埋Light weight Exposure Suit, 呢件都唔係貴, 但比一般goretex輕 ...
不要對我放毒吧
我都知E灣可以望下rating, 只是如果買左件used, 之後先發現有個小小圓洞在某地位置... (妄想, 應不會有人賣古衣吧?)

我見有d APECS 的會有一組這樣的字串: SPM1C1-09-D-0035
那是什麼來的?

引用:
原帖由 kl122002 於 13-11-2013 06:45 發表

不要對我放毒吧
我都知E灣可以望下rating, 只是如果買左件used, 之後先發現有個小小圓洞在某地位置... (妄想, 應不會有人賣古衣吧?)

我見有d APECS 的會有一組這樣的字串: SPM1C1-09-D-0035
那 ...
解決方法好簡單, 唔好買二手, 買寫明New with tag既 ,
先唔講衛生問題, Goretex咁易收皮, 一陣買番來就算無穿無爛都分分鐘漏水, 仲衰過雜牌。

個number我唔識, 但google話係contract number wor

昨日又落雨又凍又吹風, 借左某人件ECWCS gen- II著 (large - regular),
成件野好暖, 但都是發覺自己的胸基差少少, 肩位 (就是差一寸半寸)不夠橫.  Overall 還是很好看,
似乎medium-long 應會適合我.

唔好估估下,參考下size chart
http://www.armystudyguide.com/co ... uniform-acu-s.shtml

引用:
原帖由 kl122002 於 13-11-2013 13:48 發表
昨日又落雨又凍又吹風, 借左某人件ECWCS gen- II著 (large - regular),
成件野好暖, 但都是發覺自己的胸基差少少, 肩位 (就是差一寸半寸)不夠橫.  Overall 還是很好看,
但留意, 照計只要係Regular就應該無論Medium定Large都係一樣長,

但... 尋日廿幾度著ECWCS... 唔覺熱咩

引用:
原帖由 kl122002 於 13-11-2013 13:48 發表
其實你想買果件野香港有無?如果有試一試先或者索性香港買

同埋著唔同既衫係會有唔同size,不能一個size打天下,因為件件cutting同用途都有唔同

引用:
原帖由 Pvt.King 於 13-11-2013 03:49 PM 發表

但留意, 照計只要係Regular就應該無論Medium定Large都係一樣長,

但... 尋日廿幾度著ECWCS... 唔覺熱咩
我穿的只是短袖衫, 單一件, 因為返工又要換衫好鬼麻煩, 所以只會好簡單甘著.
昨日落雨+上吹大風, 所以唔多覺熱.
引用:
原帖由 里安 於 13-11-2013 06:37 PM 發表

其實你想買果件野香港有無?如果有試一試先或者索性香港買

同埋著唔同既衫係會有唔同size,不能一個size打天下,因為件件cutting同用途都有唔同
MK老廣, 18樓, 老莫都去望過, 我想買的APECS都好似未見過有貨.
除左裝上店之外, 仲有無其他地方賣軍著? 可以我話,  我真的想去親身試而不是上網買.

Size chart 我都望過好多次, 自己都度過.chest 的話medium是最適合, 問題是long, 還是regular.

引用:
原帖由 kl122002 於 13-11-2013 20:24 發表

我穿的只是短袖衫, 單一件, 因為返工又要換衫好鬼麻煩, 所以只會好簡單甘著.
昨日落雨+上吹大風, 所以唔多覺熱.

MK老廣, 18樓, 老莫都去望過, 我想買的APECS都好似未見過有貨.
除左裝上店之外, 仲有無其 ...
老莫我印象中見過海軍果件,但我無買

呢幾日屎__痕想搵件三沙既 ECWCS gen2來儲, 我先發覺原來仲難搵過其他花   搵到既都係truspec之類既非goretex料雜牌

ECWCS Gen2 應該無出三沙

GEN I = 三沙/WOODLAND
GEN II = WOODLAND/MARPAT/UCP
APECS = DT(AF)/MARPAT/NWU)
LIGHTWEIGHT = MARPAT
GEN III = UCP/OCP

引用:
原帖由 bem911 於 3-12-2013 22:32 發表
ECWCS Gen2 應該無出三沙

GEN I = 三沙/WOODLAND
GEN II = WOODLAND/MARPAT/UCP
APECS = DT(AF)/MARPAT/NWU)
LIGHTWEIGHT = MARPAT
GEN III = UCP/OCP
手殘, 我指gen 1, 斜腰袋果隻

引用:
原帖由 Pvt.King 於 3-12-2013 23:04 發表

手殘, 我指gen 1, 斜腰袋果隻
我有件.....

27 12
發新話題