24 12
發新話題

係學校搞氣槍學會感言

係學校搞氣槍學會感言

話說係開學初,我鼓起勇氣,一個f.3仔同阿sir講我想搞學會
起初阿sir以為我講笑,同我挽下,但係我每個小息都去煩佢,佢最終都比我“感動左“
佢話香港冇學校有氣槍學會(或類近),我唔信,我當晚即刻上網搵料,第二日交比佢睇
跟住佢又話安全問題,我二話不說,自己買網等等既器材
跟住佢話冇場地,我話一個普通課室就ok,射下靶,整下槍已經好開心
跟住我同佢傾會員問題,佢話安全問題唔可以收人,我如何請求都冇用
有一日lunch我碰到佢,我問佢其實學會應該有經費~咁~...佢一句“其實我包庇你架炸,“唔合化架!““
我當堂灰曬......真係好心up
每個月都有一日叫e-day(即是半天上課半天學會活動),我就只係一個人係課室孤獨咁等到放學
總括而言,想airsoft走進校園,困難!

好似曾幾何時已經見過呢段野
比著我係阿sir都會玩boardgame好過玩wargame,出事邊個揹飛!

引用:
原帖由 chris1 於 31-12-2013 02:00 發表
好似曾幾何時已經見過呢段野
比著我係阿sir都會玩boardgame好過玩wargame,出事邊個揹飛!
見過...?
其實都5算係wargame,射靶

上到大學再自己開一個仲好,始終你未成年,老師都有責任要睇住你地既安全,你冇理一句話想帶Airsoft入學校就帶到,有好多潛在問題你未必會想像到,往往都顧及到安全問題,就算老師真係批比你搞,你亦搞到,但突然有日有個會員自己走火射中人地爆江,咁你真係可以咩到飛?你點同人地家長交代?你都要代入番你老師既立場,唔係一句想就得,好多野都要考慮。學會呢味野,你有得玩已經好幸福,當年我淨係咩叫自修,發掘下其他喜好去join會玩仲好。你真係咁有決心搞會,強烈建議你上到大學先好玩呢味野,事關自由好多,但所有野,所有責任都會由你,同你隊crew咩飛
(p.s. 小弟家陣都係大學莊員)(我唔係想淋你冷水,只係講番個人意見及經驗而已)

睇完你上面講既野, 我覺得佢可能覺得你思想未成熟, 考慮既野唔周全

拿你諗下,

第1, 如果氣槍走火, 射爛學校d野邊個賠先, 射爛學校野事小, 如果粒豆射中人, 佢受傷又邊個賠? 我當你有眼鏡果d, 但射中牙又點先, 睇醫生都唔平架wo. 學校會唔會幫你買保險先?

第2, 如果你班會員有一日嘈交, 互射點算?

第3, 你攞槍番學d人可能覺得新鮮, 如果唔為意比人攞左去玩都係好危險既事

最後, 發生乜意外都好, 網上面一定有好多人插你, 話你搞到就黎禁槍之類, 甚至起你底, sd 信去你學校...你承唔承受到e 種壓力先, 就算你覺得冇問題, 你學校都會比人連累

可能你覺得我上面講既野好ff, 你會認為e d野一未必會發生, 但係意外就係咁架啦

最後, 努力讀書啦後生仔, 仲有3年就dse, 入完u你想玩乜都得架啦

我生得聰明得罪你咩!!!

香城教育...YOU KNOW IT

以前我中學都有war game學會, 仲可以起lunch 時間起個hall到射靶
要每人放低5蚊射10槍 後來唔知做咩事成個學會比人河蟹左

引用:
原帖由 lekch 於 31-12-2013 04:08 發表
以前我中學都有war game學會, 仲可以起lunch 時間起個hall到射靶
要每人放低5蚊射10槍 後來唔知做咩事成個學會比人河蟹左
依個好明顯係做生意檔口,而唔係學會啦下話……

引用:
原帖由 小鬼182 於 31-12-2013 05:18 發表

依個好明顯係做生意檔口,而唔係學會啦下話……
籌款買parts

引用:
原帖由 tango1997 於 31-12-2013 07:13 發表

籌款買parts
有得諗喎~~勁似以前讀小學時街邊game鋪5蚊打15分鐘ps,ss同n64咁~~
等我收工都返屋企攞D槍係樓下擺返檔先~~

引用:
原帖由 小鬼182 於 31-12-2013 08:29 發表

有得諗喎~~勁似以前讀小學時街邊game鋪5蚊打15分鐘ps,ss同n64咁~~
等我收工都返屋企攞D槍係樓下擺返檔先~~
好有國内市集擺灘射氣球feel

係呢個時候"wargame安全主任"唔出黎教下人呢?
偽君子!永遠虛偽!

唔做唔錯, 有風險就免得過就免
學懂逆來順受啊師兄
學識 素養 價值觀

勞心者治人
勞力者治於人
治於人者食人
治人者食於人
天下之通義也

睇完c兄們回覆關於安全問題,小弟很同意
有c兄提到帶槍回校會引起其他同學的好奇,所以我早就和老師有共識,我在早上把槍交給他保存,然後下午開始後才取回
另外在意外方面,我學會沒有會員,只有我一人
另外我亦把課室的窗簾放下,不會令在走廊的學生看見
最後在課室物品方面,小弟圍左網

個老師肯 "包庇" 你米已經好好... 個陣我初中, D&T個阿SIR明知錯都要老點, 點住你死, 睇住你衰, 重要比你事後發現埋個D重慘...

24 12
發新話題