24 12
發新話題

係學校搞氣槍學會感言

"安全問題唔可以收人"
你認為唔可以收人算學會咩

引用:
原帖由 亞爾多 於 31-12-2013 13:55 發表
"安全問題唔可以收人"
你認為唔可以收人算學會咩
小弟係學校老師用"羽毛球學會"作為對外番號

我以前搞既wargame club要用outdoor activity club做名
好彩都有熟既老師做ta
但只係一年搞3場game,平時冇活動

引用:
原帖由 kaige321 於 31-12-2013 13:11 發表
睇完c兄們回覆關於安全問題,小弟很同意
有c兄提到帶槍回校會引起其他同學的好奇,所以我早就和老師有共識,我在早上把槍交給他保存,然後下午開始後才取回
另外在意外方面,我學會沒有會員,只有我一人
另外我亦 ...
未來既世界在你們手中,
你現在的經歷可以話係將來你要面對無窮問題的prelude.

我知你好有心,
但有心係冇用的, 想成就一件事情你需要明白當中關鍵.
安全的確是理由, 但並不是你想像那樣去做安全網去預防意外,
而係有事發生時會有怎樣後果.

簡單講,
若同學A因任何原因打傷同學B,
唔好用盲眼o甘嚴重例子,
當打甩一隻大牙o甘大把吧.
同學B家長追討4萬醫療費用, 再追討30萬賠償金.
你覺得律師會針對邊個索償?
而律師有冇理據展開索償?
在你現階段人生認知的世界,
你會想到真正實體的安全,
但未必有考慮過法律保險責任問題.
所以你抓不著成事機會的關鍵...

只講得皮毛, 但你應明我意思.
未來依然在你手中,
新年快樂.

引用:
原帖由 loveless 於 31-12-2013 17:36 發表

未來既世界在你們手中,
你現在的經歷可以話係將來你要面對無窮問題的prelude.

我知你好有心,
但有心係冇用的, 想成就一件事情你需要明白當中關鍵.
安全的確是理由, 但並不是你想像那樣去做安全網去預防意 ...
明白C兄所指出的問題,真是很現實的問題,小弟也忽略了這問題
這個"學會"從9月至今已經4個月,等f.3完左下年唔會搞,或者再考慮清楚

引用:
原帖由 kaige321 於 31-12-2013 13:11 發表

睇完c兄們回覆關於安全問題,小弟很同意
有c兄提到帶槍回校會引起其他同學的好奇,所以我早就和老師有共識,我在早上把槍交給他保存,然後下午開始後才取回
另外在意外方面,我學會沒有會員,只有我一人
另外我亦把課室的窗簾放下,不會令在走廊的學生看見
最後在課室物品方面,小弟圍左網
係學校有得做到錦, 重想點

引用:
原帖由 小鬼182 於 31-12-2013 05:18 發表

依個好明顯係做生意檔口,而唔係學會啦下話……
果時中一入會 咩都唔識 射完靶d bb彈要我地去掃
個會長就咩都唔洗做 錢就入哂佢袋 諗起都好搵笨下

有時可能老師話唔俾, 自己轉頭去左玩

不過講真, 在一個豆腐甘細的地方玩槍, 真係好多野要考慮.  
我以前間中學旁邊有老人院, 又是屋村,
有次聽過排球隊打波飛出去, 差少少打中個老人家.
阿伯唔追究, 但d家人吵到死...結果...

不必怪學校,結果好正常

中學就算搞得成都好麻煩

未必係壞事

24 12
發新話題