發新話題

DIY之彫刻1911木柄(11/2 -完-)

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 12-1-2014 17:53 發表
從未夾過.晒力係因為你用錯刀,落錯刀,彫錯手法.疱丁解牛讀過吧 原來想放享多D心法體會,不過怕冷水濕身,罷了.
對不起, 那我收聲了

引用:
原帖由 怒人甲 於 12-1-2014 17:20 發表
但呢件野都幾難夾!用批士得吾得呢??
Probably this can help. :-)

This is my dream vise! :-D
差不多全方位移動... :-D

引用:
原帖由 loveless 於 12-1-2014 18:08 發表

對不起, 那我收聲了
此post貼於A壇及W壇也同樣冷清,想必群眾怪我多言,和你無關

心法不過四字:順勢而行

木柄凹凸起伏,我的拍照技術難以把握,懇求大師為我操刀

引用:
原帖由 kirk123 於 12-1-2014 18:14 發表

金屬堅硬均勻,一定要夾,否則輕則用不了力,重則滑刀

引用:
原帖由 kirk123 於 12-1-2014 18:14 發表

呢D刀我也很想~

附件

12-1-2014 18:24

你的日子如何,你的力量也必如何

簡單併件..單軸轉

引用:
原帖由 loveless 於 12-1-2014 18:26 發表
簡單併件..單軸轉
自製的?!

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 12-1-2014 18:34 發表

自製的?!
相機腳架轉盤
手錶維修夾具
雖然唔係行 bearing, 但夾件木柄推彎曲位應該夠用了..

小弟多口。。。個人意見。。。如果彫一對試吓/玩吓。。。無傷大雅。。。如果彫一佰對。。。就買夾具就當然有化算啦。。。如果唔係買左擺度等生鏽(幾平刀係咁話)。。。

其實。。。要定住塊野。。。求其揾塊六分厚爛鬼蔗渣層板。。。利用1911隻“gap“嗰兩個窿收細木牙。。。彫時手踭宅住塊板。。。用腕刀彫出。。。一d刀唔哂力

唔好潑乜冷水唔冷水。。。大家出發點刀係有益無害。。。風格各自刀有。。。無所謂啦

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 12-1-2014 18:17 發表

此post貼於A壇及W壇也同樣冷清,想必群眾怪我多言,和你無關

心法不過四字:順勢而行

木柄凹凸起伏,我的拍照技術難以把握,懇求大師為我操刀
錦你就搵岩人啦老笠記同你一部DC搞掂佢

引用:
原帖由 loveless 於 12-1-2014 18:42 發表

相機腳架轉盤
手錶維修夾具
雖然唔係行 bearing, 但夾件木柄推彎曲位應該夠用了..
這個主意好

引用:
原帖由 tango1997 於 12-1-2014 18:45 發表
小弟多口。。。個人意見。。。如果彫一對試吓/玩吓。。。無傷大雅。。。如果彫一佰對。。。就買夾具就當然有化算啦。。。如果唔係買左擺度等生鏽(幾平刀係咁話)。。。

其實。。。要定住塊野。。 ...
對不起, 那我收聲了

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 12-1-2014 19:25 發表

對不起, 那我收聲了
。。。彫那花。。。玩野瓦 。。。乖啦。。。支持继續刁那花

續9

彫好第一層,準備加深
待續...

單係畫功已經不得了

發新話題