發新話題

DIY之彫刻1911木柄(11/2 -完-)

比個email我,send本書比你

下次如你所言揾D靚木+鑽石頭玩下先

一set鴨記鑽石頭吾知貴吾貴

精衛先係去填海,木Grips你留比我啦

續20

再進一歩就是彫好.彫好後就是仔細檢查修正.燈光要足夠但不必太均匀.無死角的燈光是看不了暇疪

上蟲膠…比水還稀,蟲膠膜比岡本還薄,乾得和酒精一樣快(蟲膠是以酒精為融液),無味.蟲膠還可以食用,不過甲醇不能食用.

左邊上了第一層.

共上了四層,沒有打磨過

完了.
本帖最近評分記錄
  • gtoray 威望 +30 神鵰~ 11-2-2014 09:59
  • gtoray 金錢 +30 神鵰~ 11-2-2014 09:59

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 leahcim 於 11-2-2014 12:48 發表
蘇師傅
點解右邊個GRIP唔上咗色先?
陰陽色喎
初頭的圖是比各位大大睇的對比圖.

至於陰陽色係兩塊木不同(一棵樹不同部份),與蟲膠無關.

蟲膠本身係無色的,今次隻蟲膠吾純,不過都係稀過奶茶

蟲膠(士叻水)係大五金舖同油漆行有售

tango兄介紹我用,果然係正

白描仕女(總之係女)style會好正

彫完木柄後我曾做過資搜~
1.槍界浮彫極少人做,反而正宗ge係不突出來的浮彫,仲吾係好浮,這反而控制了成功率
2.今天用機器cnc或laser係會好完美,一般人都用打磨機.手彫除了有種刀削的金石味外經濟上一無是處
3.槍界西式pattern多,但複雜呆板無特色.中式pattern除了保利,北方,可能得我會玩,"合用"的資料太少
4.做西式pattern有一套固定章法,其他pattern要摸索硏究,畫功要好好
5.gun stock graving要三結合:經驗,工具和靚木.若對我再彫,要考慮埋自己能力,畫功...
6.彫人像講求起稿,對人體結構比例等要好熟,我偏偏吾熟

總結:木彫好比塞象入雪櫃…知易行難

問緊有心人借支1911影相

雙劍合璧用詞不當

舊木本身的顏色係咁…呢D木咪搞到人無乜心機咯

引用:
原帖由 loveless 於 11-2-2014 16:31 發表

支井勝?
井勝聞說賣了,現在斑緊支高人加持過,槍壇名宿擁人的金栢

引用:
原帖由 怒人甲 於 11-2-2014 18:24 發表

Oh 原來係士力水,甘我家中都有剩1卅3支,謝謝鵰師傅^^
卻說怒兄加持過的金柏手槍好鬼堅秋喎

點解我估吾到?!

下次整個月餅grip都好喎

引用:
原帖由 tango1997 於 12-2-2014 07:44 發表

下次整夠兩對比笠兄雙槍人。。。雙天至尊排久。。。齋鑽窿就ok 。。。夠哂中國特色
有無得洗先

你肯比個frame我試

附件

12-2-2014 19:19

發新話題