發新話題

DIY 過年發奮之 小兒科搞作

下半場...
首先...邊X個教我話白電油可以洗甩希特拉塗層o架?

其實白電油係絕對可行的, 不過揮發得快, 用抹的話只抹去很表面, 下面還是塗層, 要徹底去掉希特拉漆將需要極大耐性

最後用了起漆水, 遂少部份塗上, 然後即時括走, 以免溶埋個托..

之後又係要磨磨磨...

特登擺多幾張相, 去凸顯磨磨磨而放棄白電油抹呢個重要訊息

仲磨緊....

除漆完成..總算只剩下硬膠,等下一步去磨/拋番順表面就搞掂了. 托內塞埋海綿的話, 感覺還可以...

條帖開左2星期, 槍就連影都未見,
就好似睇咸片但女主角遲遲都唔除衫o甘,
連我都想界凳o益回水

黎緊應該開始進入直路, 希望剩下的幾天可把她們完成...

前護木開始染色..

因為自己來來去去都只用著一樽伊度巴水性胡桃木染色,
於是蘇師父很慷慨地把他所有伊度巴染色都借了給小弟,
雖是同一牌子, 但蘇師父的伊度巴不是水性的,
兩者唔係易溝, 決定用番水性,
反而遲點要搞莫辛步槍, 蘇師父的伊度巴就大派用場了...

自己通常的做法, 第一次上色是極薄極稀的,
用意是觀察木頭打磨後的瑕疵 , 及得知木頭那部份會不均勻地索入或排擠染料...

例如發覺這部份有點起毛, 可以事後用sealant處理 , 亦可趁早加以打磨...

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 24-1-2014 11:14 發表

我以為你抹橡膠漆tim
點解吾一開始就磨?
希特拉漆太啜, 太厚..

sealant = 封劑, 例如你即將俾我既士叻

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 24-1-2014 11:18 發表

駛鬼溝咩~上一層色後再上一層色,反正都係透明色
偷雞時偷雞, 執著時執著
我一執著就冇晒彈性, 條頸會好硬

可能因為自己另一個嗜好係古老18代鐘錶,
發覺今次過程眾多步驟中, 最有耐性搞的反而係呢類細眉細眼野...

又繼續...

試位...

大致上好似冇乜鑊氣...

再拆番散, 因為其實除漆後, 所有原先不會顯眼的水口都纖毫畢現..

快速去片..修好及染色後的樣子.
因為blue緊既過程中我移佢就位影相, 呢個可憐既柄被我手揗腳震搞到跌左落地3次, 有少少崩左..

橫掂他朝用用下都會殘, 崩位唔搞了..

其它件都係除去水口後染色..

終於接近收得工...

又講多次大致上好似冇乜鑊氣...

引用:
原帖由 tango1997 於 26-1-2014 10:19 發表

其實我覺你個虎鉗唔多掂檔
呢個虎鉗連文具舖都有得賣, 盛惠49大洋, 正所謂一分錢一分貨

引用:
原帖由 051039 於 26-1-2014 13:38 發表
銀色煲配個機匣好靚
磨銀雖然靚靚, 但個人唔太主張..
睇番成條帖, 基本上九成時間, 小弟只係極on居地把組件還原至工廠未造表面處理時既階段..
既然冇造表面處理仲靚, 那人家做生意的, 又何必花費成本做各種表面處理?
理由只有一個: 表面處理係有需要的.

表面處理可以係做黎掩蓋部件的生產瑕疵,
可以係要黎平衡部件本身物料的屬性/缺點
可以係要黎加強部件的耐磨性,
表面處理的厚度, 可以係已計算埋入部件裝組時的精確度,
總之如此類推之乎者也乜乜物物 etc etc 啦...

舊病復發又長篇大論了..
回正題:
條bolt冇表面處理, 易花又易氧化,
玩具合金密度多數唔會太平均, 不知成份的雜質又多,
就算做到鏡面拋光, 個人覺得都係冇乜so的..

吹水小插曲:

這是電鍍 M500的電鍍彈殼管扣, 大約一蚊硬幣既大細..

話說日前有幸相約 Tango師兄咬飯, 佢老兄抽空用o左少少時間,
向小弟講解及示範正確銼野手勢, 又指點了一些竅門,
自己當晚按Tango兄所講, 練習了幾小時, 用一把4吋普通細銼, 一片打磨布, 一小片砂紙,
全程只用這3樣東西, 搞搞下就將電鍍那層銅除去了.

活學活用, 雖然初次強迫自己用非慣性動作, 係較難把握, 銼得亦唔算好,
但確是已比我之前既銼功好上N倍..

呢個小插曲既寓意係...
師資好重要.
我地可以有十九幾年免費教育,
再自己俾錢又去讀多七年,
但如果冇良好既師資...點算..
可能讀成世都未開竅..

唏噓的M500 千瘡百孔電鍍身..
之前我話會試浸多次稀釋硫酸, 睇下做唔做到灰色氧化層...

結層洗乾淨後...是銀色的
相信可靠打磨變為略偏啞銀,
本來就是想要銀色身, 本來亦是銀色電鍍身, 一切只能怪自己手多閉門造車搞出隻o甘既鑊

但望住個身, 真係冇乜心機..

o甘既腐蝕又唔似舊化, 只係似連非洲軍閥都唔買既次貨...

把心一橫, 又磨佢.

樣衰既靚仔..自欺欺人..

真係冇力了, 明晚睇下可否埋尾...

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 27-1-2014 13:19 發表

極為同意

咁個bolt的銀色部份又點保護?我都諗緊
唔理啦, 有時理智與感情之間要取得平衡
其實感情好多時會嬴過理智, 例如我都會整條鋼外管落支 glock 18 去玩死自己

引用:
原帖由 kirk123 於 27-1-2014 16:51 發表

Receiver兩邊可以做雷刻圖案, 或許可解決目前沙孔外表.
http://www.gunlistings.org/kansa ... r_and_figured_stock
係o咼   雕春宮~

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 28-1-2014 11:19 發表

我諗過套一條不袗管落條bolt到,時關佢的工差似乎很大

整條鋼外管落支 glock 18到好正常呀

不如裝條骨或膠彈倉去遮住佢la,諗下諗下就有戰術理由|a
唔搞條bolt了, 本身拋走花痕都好易, 無謂額外搞一大餐自討苦吃...

忽然rant mode:
我...最憎...係...戴住手套...磨緊野...手忙腳亂...電話whatsapp微信電郵就永遠會響呢D時刻不停o甘叮叮叮
琴日痴緊個木托緊張關頭, 個死人whatsapp就不停o甘叮叮叮, 叮到我做錯野

發新話題