發新話題

西裝一問

恤衫還可以買到。

回覆 4# 的帖子

抱歉了,上文好像引起樓主不悅。
我想話,穿著的重點應該從貼身及穿著時間長的襯衫(恤衫)展開。
價錢上,樓主早已設定。是我不好,說了無謂的話。
真心說的話,樓主不是急求一套衣服,既然這樣可以從好的單品一件一件的配置。

樓主的預算可以去永安,先施的專櫃看看。

引用:
原帖由 loveless 於 22-4-2014 16:55 發表

冇單一答案的.
有部份人不論肥瘦, 著平又好貴又好既西裝都好睇
而有部份人真係要靠A. 設計師 或 B. 裁縫既功力至會好睇.
所以A、B同C 對某牌子或裁縫讚不絕口, 並不代表適合D、E或F.

襯衫我會訂造, 西裝未 ...
我對訂造襯衫的效果有保留,
聞說我的手臂好像略長,
有人見意去訂造襯衫的。
到最後,我仍是覺得大牌的設計很有心思。

引用:
原帖由 loveless 於 22-4-2014 18:50 發表

咦膊頭位造得OK o咼
我會選略為縮肩,可以比三角肌,二頭肌,三頭肌充塞整個外套手袖,這樣才顯得剪裁乾脆利落。

引用:
原帖由 xyzchan 於 22-4-2014 19:30 發表

我同班teammate睇完之後有諗過,最後我怕整爛件西裝同爆呔肴底冇著到~
好似陳展鵬喺“叛徒"咁,著件針織西裝擒高擒低都唔怕。

編輯。

引用:
原帖由 loveless 於 22-4-2014 16:55 發表

冇單一答案的.
有部份人不論肥瘦, 著平又好貴又好既西裝都好睇
而有部份人真係要靠A. 設計師 或 B. 裁縫既功力至會好睇.
所以A、B同C 對某牌子或裁縫讚不絕口, 並不代表適合D、E或F.

襯衫我會訂造, 西裝未 ...
幾日前參觀了playlord,店員親切,倒是給旁邊的西裝友藐了一眼。
幾日前家庭聚會,飯店附近剛巧有這家店。店的櫥窗裝飾很給引囡囡,有花花有馬馬看得囡囡歡欣雀躍。我跟老虎囡囡仨人借櫥窗作佈景拍照玩樂。之後也進店觀賞,在店裡面我們仨人很守規矩,沒騷擾他人情況下就給人藐視。

回覆 47# 的帖子

其實唔關事,每個裁縫師傅都有佢自己搵食版形,一般訂造西裝只係可以造到合身,而唔會造到有形有款。正因為版形所限,想要有形有款,就只能從品牌成衣著手,尋找適合自己身形的品牌。

發新話題