27 12
發新話題

[Marui] 馬記都出GBB M4.....

如果馬記GBBM4做唔到比KSZ個結構像真, 其實意義不大
以馬記作風個售價唔會平得去邊, Lm4 RIS 一槍兩夾 2千尾。。。
不過作為馬記粉絲既我都想佢開發更多GBBR槍型~

回覆 4# 的帖子

重匣個人覺得問題不大可以克服, 匣氣化比較緊要~
馬記氣化能力未必比得上數一數二既KW@, 不過hopup&QC原廠比較多數會勝出吧

佢無影火控構造,不過睇到條bolt&防塵蓋,係類似我們/KSZ個樣
估到馬記既構造都唔會有咩像真構造, 不過槍身睇落唔錯肯定有colt花,呢點會完勝KSZ,
氣化就未必贏到KSZ了, 未投入GBB M4可以等埋馬記

回覆 15# 的帖子

睇過條片, 覺得除左槍身好過KSZ(應該係KSZ槍身做得差 ) ,
其它地方如後座力,氣化,仿真度,價錢,用料,以馬記氣動野唔太覺得會比KSZ有優勢
同埋佢果個唔多似真數身, 感覺馬記支野好似名氣大過實物,好似MP7咁。。

不過未出冇定論, 作為粉絲呢支都冇咩興趣,
利申: 以前玩過1x支馬記AEG ,幾支GBB

可能而家各系統既GBB M4越做越好,越做越靚, 馬記。。。
只怪太遲推出市場了,
最近既豬HK M4需然偏貴,但氣化以豬HK牌面宣傳得咁密,差極有番咁上下又全鋼件構做又算像真,
馬記如果售價三千左右定位落場槍仲有得同KSZ/豬HK競爭下,
不過我諗大作起碼四千起跳冇走雞, 未計打唔打得topgas要換件
四千都夠買3支豬皮WOK kit加夾, 兩支VVE, 一支Lm4原廠已鋼火控加四~五夾。。。
除非馬記有明顯優勝過人地方

引用:
原帖由 Dave 於 15-5-2014 15:14 發表

粉絲呢家野... 又唔止MARUI 有既

先說上面提到匣重500 克,其實偏輕的,
GP PMAG 應該430 克,GHK M4 五百幾,KSC就唔洗提
如果為著真數去玩MARUI 基本上SIDE 氣,倒不如說是無傷太大資源下添加一些時髦 ...
日本仔平均都揾得比香港人多, 佢本地啲野眼中可能唔算貴
不過平民揾港紙玩日製唔捨得玩得幾多支就係真,
M4槍型GBB系統都有567間。。平均二千幾蚊, 炒冷飯野個人覺得唔值貴價,
無奈唔係先出hk416/Scar呢啲少有又熱們槍型, 物以罕為貴, 貴啲都會捨得比水
(馬記開左個ARGBB系統, 未來只要開模做416槍身用番次世代骨件托唔排除有機會出)

支野未出無謂討論太多好與不好地方,但馬記有個優點係其它牌子比唔到,
就個人而言, 就係馬記比到信心一買即打,準度高,照佢說明書使用有耐用保障,咁多產品只有個別易出問題,
完全適合新入們或唔想執槍既師兄~
自己係個AR+馬記粉絲, 不過呢次我比較偏好豬HK。。。
雖然我玩緊井成爽打,又入多左支暫時對其它無興趣。。。 逃~

回覆 53# 的帖子

豬hk佢真係宣傳既又睇得又打得小弟先考慮佢先,其實個個玩槍玩到最後都想咁姐 電話冇電又要打過 ,馬記關鍵係佢售價,同而家市面既差唔多或只係貴唔多肯定受歡迎,佢個殼都ok,性能都會有保障,但係冇咩突破性賣點對於識執槍既師兄就睇唔上眼了,好似而家馬記電槍vs其它港臺電槍一樣,出下其它少有既槍型會好得多,老老實實,m4gbb要玩既一早玩到有啲厭,只係執念追求更好一個最睇得最打得既糸統而已

tw個邊望到張圖,始終仍然是馬記作風。。。

附件

16-5-2014 03:14

回覆 73# 的帖子

偷偷地講個秘密比大家,其實KSZ都會出次世代電槍
應該冇乜人知
http://www.youtube.com/watch?v=NkE5ao-PEB0

回覆 75# 的帖子

咁就唔清楚了.都好耐冇留意電槍野,
不過電槍馬記代表作次世代冇得輸,只係貴,

講番GBB, 小趣聞, M4GBB呢舊肥豬肉未來總共有8個系統
VVA
VVE
KSZ
VFZ
Kxj
V!per
豬HK
馬記

真係。。。。
拜托出下其它槍型。。。

回覆 77# 的帖子

我覺得馬記內構有啲似我們牌既影子,不過我們牌係真數身
KSZ個內構雖然像真度麻麻地但仍然有為仿真外型設計, 馬記內構只可以講似玩具設計,
不過只要唔打開入面, 除左防塵蓋睇相過,馬記外表像真度都算不錯,
唯有只當佢係實用性&射擊取向既M4外型GBB咁睇會好啲

附件

16-5-2014 09:58

回覆 82# 的帖子

除左某兩三個系統未必保証得外, 只要執過一雞唔軟腳爽清40粒對於而家GBBR成熟年代好似唔難做到 ,我信馬記都無問題,
GBBM4叉一次氣爽清兩匣先應該係難題吧, 暫時最強氣化既KSZ聽講都只係清一匣半左右, 應該差唔多係M4GBB槍型既氣化極限。。。

順便貼埋另一條片過黎, 比較詳細
https://www.youtube.com/watch?v=B3YFnSHmSY4

睇落實物表面處理同刻字的確做得唔錯,唔識日文, 個身係陽極定焗漆?
打上黎後座力唔錯,可能鋁件多加上火控原本已經設計到順既關係,不過未知真實程況可否唔軟腳清一匣,

老實說,睇完呢條片有所改觀,可惜內構唔好睇唔係我杯茶,不過只要賣3千中左右唔貴過4千小弟覺得呢支係港台都可以佔有一部分市場,
對比死對頭同樣日製既KSZ, 真係KSZ你衰係個槍身到偷懶令到其它系統有機可乘了,
如果係做得正正常常個身, 馬記都冇得揮

回覆 100# 的帖子

KSZ M4一直都只係差一個正常一體上身,佢第二款AR mega m4 聰明即刻改番好,
至於本來焗漆&冇刻字可以靠客製完美解決問題, 始終就差一小步可以成為主流,無辦法要玩既唯有一路玩一路等補品
我們牌都有鍛身, KSZ將來都有機會出補品身吧只要玩既人夠數,
佢支AK個身唔差的, 只係人地個身係沖壓鋼身, 對比下雖敗猶榮吧

引用:
原帖由 saswilliam 於 16-5-2014 15:49 發表

個身係cerakote,美國新槍身coating,十分耐磨。係好野黎。香港粉絲想做個cerakote身都要ship去日本,然後一來一回千幾蚊先得。

如果係AR槍迷,應該聽過 Jack Carbin,灰色果層就係cerakote。 再去youtube睇片 ...
唔怪得睇真啲都幾靚仔, 靚過次世代個隻焗漆好多

27 12
發新話題