42 123
發新話題

求救,幫朋友問CANON

求救,幫朋友問CANON

我朋友想買CANON
佢睇中左兩部EOS 1200D,EOS 100D
我就咁睇100D,CPU勁D

佢想買支18-200, 請問有冇乜介紹?
另外我自己睇CANON有出兩款餅鏡
EF 40/2.8
EF-M 22/2

請問EF,EF-M 有乜分別呢?

感謝!!

1200d只係入門級
當然係100d比較好

18-200我未用過答唔到
但ef-m系列鏡只可用到eos-m系列相機
ef鏡可以有轉接環轉做ef-m, 但ef-m無辦法轉翻ef/ef-s接口

100D同1200D都係入門低階機,呢D可以睇wiki
數據上ge野我唔多講啦,但100D就比1200D再細D,你朋友最好去showroom拎不睇下邊部卻服D啦
至於鏡呢,18-200呢類天涯鏡畫質一定會冇禁好,我冇咩研究,比唔到意見....
另外呢兩部機都冇機身摩打
而以我認知(我係N記用家),EF鏡係冇鏡身摩打,EF-S先有,鏡身同機身都冇摩打就代表你要用手動對焦
Detail野就等番其他Canon用家答啦

引用:
原帖由 zeta 於 29-5-2014 20:44 發表
1200d只係入門級
當然係100d比較好

18-200我未用過答唔到
但ef-m系列鏡只可用到eos-m系列相機
ef鏡可以有轉接環轉做ef-m, 但ef-m無辦法轉翻ef/ef-s接口
如果咁100D係EF機
可以直接用EF 40/2.8 ?

感謝

引用:
原帖由 cato 於 29-5-2014 20:58 發表

如果咁100D係EF機
可以直接用EF 40/2.8 ?

感謝
100D 可以用EF 同 EF-S鏡
所以EF 40/2.8無問題
不過因為佢感光元件係較細少的APS-C 所以焦距要*1.6
支EF 40/2.8會變左64mm

引用:
原帖由 felix923hk 於 29-5-2014 21:02 發表

100D 可以用EF 同 EF-S鏡
所以EF 40/2.8無問題
不過因為佢感光元件係較細少的APS-C 所以焦距要*1.6
支EF 40/2.8會變左64mm
我朋友問我TAMRON 18-200好吾好,我都吾識答
諗住叫佢買支餅鏡,如果EF-M 22/2 要再買野加落去就有些D可惜
EF 40卅2.8 64MM又誇左D

感謝

其實用咩鏡都冇話好唔好,睇佢點用,同埋影啲咩多

18-200 表面上方便,實際上有幾多人平時會用到100-200mm 嘅焦段?
如果室內影,理論上唔會用超過70mm.  如果室內影風景,一般都係影wide shot,  除非室外影人而刻意用長焦壓縮景深。前題係要環境夠光。

用單反可能都會貪心想換鏡,如果唔換鏡,又可能用部10x 以上變焦嘅DC 仲好。
當然,一樣米養百樣人,前題係睇佢點用。

我建議另加一支Canon 35mm f2, 或者Sigma 30mm f1.4

引用:
原帖由 051039 於 29-5-2014 20:57 發表
100D同1200D都係入門低階機,呢D可以睇wiki
數據上ge野我唔多講啦,但100D就比1200D再細D,你朋友最好去showroom拎不睇下邊部卻服D啦
至於鏡呢,18-200呢類天涯鏡畫質一定會冇禁好,我冇咩研究,比唔到意見....
另 ...
CANON ef/ef-s都全部有鏡頭摩打

可以考慮下Sigma 17-70 2.8~4(C)或者Tamron 17-50 2.8 VC 加 Tamron 70-300 4~5.6 VC USD

THANK,咁多位師兄

引用:
原帖由 Hamlet 於 2-6-2014 16:17 發表
可以考慮下Sigma 17-70 2.8~4(C)或者Tamron 17-50 2.8 VC 加 Tamron 70-300 4~5.6 VC USD
Sigma 17-70 f2.8-4 係好鏡!

引用:
原帖由 xyzchan 於 3-6-2014 01:34 發表

Sigma 17-70 f2.8-4 係好鏡!
其實幫我朋友簡相機都煩,又係D家長想同小朋友影相
乜都吾知,要啱心水顏色,對焦要快要準,買左吾啱就TRADE OUT 部機
已經換左三次,我同佢講買部CANON G卅P 系列咪好,一部有晒又細部

老實講部機都未識用又未熟,點會用得好。。只係想俾有限錢就要有絕對既質數,要求真係好高

但佢又話要影個女係台上表演要影到遠野,其實就算幫佢簡好左最後都係又賣走,所以都幾煩

引用:
原帖由 cato 於 4-6-2014 23:00 發表

乜都吾知,要啱心水顏色,對焦要快要準,買左吾啱就TRADE OUT 部機
已經換左三次,我同佢講買部CANON G卅P 系列咪好,一部有晒又細部

老實講 ...
我從來唔肯幫人揀機, 揀乜都好都只會淪為千古罪人

引用:
原帖由 cato 於 4-6-2014 23:00 發表

老實講 ...
都賣咗幾次機,即係幫佢都冇用啦~

呢啲人通常又要部機夠大夠勁,但係又嫌佢大嫌佢重,又要一支18-400mm f2.8L, 不過唔可以重過500g

一係叫佢買Leica 囉, 到佢影唔到想要嘅相時就話『你唔係唔識用啊嘛!?』

我自己好簡單,

1D3
5D3
16-35L f2.8
24-70L f2.8 II
70-200L f2.8 II
35mm f1.4
50mm f1.4
85mm f1.4
100mm f2.8

夠晒用~~不過連埋喼幾十磅重啫~~

ps. 理論上唔用定焦都ok~