發新話題

求救,幫朋友問CANON

其實用咩鏡都冇話好唔好,睇佢點用,同埋影啲咩多

18-200 表面上方便,實際上有幾多人平時會用到100-200mm 嘅焦段?
如果室內影,理論上唔會用超過70mm.  如果室內影風景,一般都係影wide shot,  除非室外影人而刻意用長焦壓縮景深。前題係要環境夠光。

用單反可能都會貪心想換鏡,如果唔換鏡,又可能用部10x 以上變焦嘅DC 仲好。
當然,一樣米養百樣人,前題係睇佢點用。

我建議另加一支Canon 35mm f2, 或者Sigma 30mm f1.4

引用:
原帖由 Hamlet 於 2-6-2014 16:17 發表
可以考慮下Sigma 17-70 2.8~4(C)或者Tamron 17-50 2.8 VC 加 Tamron 70-300 4~5.6 VC USD
Sigma 17-70 f2.8-4 係好鏡!

引用:
原帖由 cato 於 4-6-2014 23:00 發表

其實幫我朋友簡相機都煩,又係D家長想同小朋友影相
乜都吾知,要啱心水顏色,對焦要快要準,買左吾啱就TRADE OUT 部機
已經換左三次,我同佢講買部CANON G卅P 系列咪好,一部有晒又細部

老實講 ...
都賣咗幾次機,即係幫佢都冇用啦~

呢啲人通常又要部機夠大夠勁,但係又嫌佢大嫌佢重,又要一支18-400mm f2.8L, 不過唔可以重過500g

一係叫佢買Leica 囉, 到佢影唔到想要嘅相時就話『你唔係唔識用啊嘛!?』

我自己好簡單,

1D3
5D3
16-35L f2.8
24-70L f2.8 II
70-200L f2.8 II
35mm f1.4
50mm f1.4
85mm f1.4
100mm f2.8

夠晒用~~不過連埋喼幾十磅重啫~~

ps. 理論上唔用定焦都ok~

引用:
原帖由 Hamlet 於 5-6-2014 01:12 發表

照咁既需要,即係要5DIII或6D 跟大三元先得o羅……
冇錯~ 不過佢會嫌重嫌貴嫌麻煩

引用:
原帖由 RCman 於 5-6-2014 09:04 發表

係攝影Forum見過好多呢類人,
想輕又要影到遠又影到近。
就算一個DSLR body + 一支天涯鏡18-300都無用啦!
影表演,多數室內。300mm時光圈去到F5.6~ 6.3! 你要推ISO去到幾多?至比到1/60或以上快門(企定定唱歌 ...
因為好多人唔識用單反,就用佢嘅auto mode, 但係當佢地影反差大嘅畫面嘅時候,就會因為相機誤判而over 或under.  對焦方面,如果set 中央對焦,唔多人識先對焦後構圖,如果set 自動對焦,又可能focus 錯主體。所以冇心學又用單反的話,反而出來效果仲差

引用:
原帖由 cato 於 5-6-2014 19:04 發表
我叫佢買M9, 吾要放比我,不個佢問完我咩黎就冇騷我

其實CANON G卅P 系列真係幾好,又細又有質數,不個佢吾鐘意
因為唔夠大部唔夠型嘛

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 6-6-2014 14:17 發表

但17會有黑角

不過入門計確係CP值極高
好耐冇見你喇~

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 6-6-2014 14:17 發表

但17會有黑角

不過入門計確係CP值極高
平靚正又夠利, 二手只係$2000, 夠用喇~

引用:
原帖由 RCman 於 6-6-2014 15:22 發表

我現在去旅行時,就算會帶D800,
都唔會日是帶係身,有D trip知係飲飲食食買買野,
我都係帶Sony RX100M2多。
機仔細細質素合我要求,輕裝反而享受去旅行時的閒適。
我都係習慣5D3 + 24-70II

之前突登買部fujifilm X20, 諗住日日袋出街用, 最後覺得...用手機算數...

引用:
原帖由 reniless 於 6-6-2014 16:23 發表

老虎都鐘意大光圈鏡,影阿囡都精靈啲,閃光燈都慳返。
正常人都會迷戀大光圈~ 我等緊Sigma 出24.4~

引用:
原帖由 RCman 於 6-6-2014 16:30 發表

講一個關於17-50的故事比大家知。
話就我有個同事,前年由DC換上DSLR,當時問我意見。
他是偏向買N記,而他也分不清何為DX, 何為FF
佢budget下就選了D7000,當時計都算正路。
但我就叫佢唔好選Kit鏡,推介左Sig ...
一般冇影開相嘅人最初會覺得17-50 嘅50唔夠Tele, 到第日影得多先知佢好~

發新話題