發新話題

3R相轉電腦file

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 3-6-2014 21:46 發表
scan做乜file?
正路仲係俾 TIFF你既, 但你可指明要RGB jpg, 一般scanner真正光學解像度都唔會過2400 SPI, 但點都夠你300dpi出版用有餘..
另一個方法:
set個架, set好穩定光源, 用相機翻拍相片.. 大把人係o甘做..

引用:
原帖由 T-800 於 3-6-2014 23:13 發表

"快逃尾" 係唔會出TIFF,只會jpg...
専業既PHOTO LAB 會出TIFF,但好貴ー張...

用相機翻拍相片亦是方法,若數量吾多可以試下...

HAPPY SHOOTING!
叫So師傅幾舊水買部柯達P460 scanner之類係最實際, 最主要係佢對工時既概念有點模糊

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 3-6-2014 22:41 發表
我梗係想用一個吾駛錢的方法做左佢啦....等我執哂出泥先
認真mode:

曾經何時開始, 懶醒既marketing方針令買部打印機好平, 而換油墨/炭粉好貴.
於是油墨/炭粉用完, 大把人就直接將打印機丟棄, 而再買部新機.

隨處可見被隨街丟棄既, 不乏高階3合1打印機..
呢D機既掃瞄光學組件及功能, 並唔係講笑的..
要完全唔用錢?
去搬台番屋企,
scan 晒堆相,
用完又學人當垃圾丟走佢...

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 4-6-2014 16:22 發表
嘩!乜咁多學問o架
搞清楚先,
你只係scan相片,
定要scan 埋菲林底片?

其實最大既學問只係時間
要因應媒體去諗好set好個流程, 例如除塵,
跟住既都只係機械人式重複動作, 苦悶到爆但一樣要計人工成本

引用:
原帖由 RCman 於 4-6-2014 13:52 發表
其實Scan -VE/+ve菲林都係好花時間的,同專係scan底片的scanner會快好多,一般flat bed...單係你mount果下....已經花好多時間了
而且,由於負片的微粒,就算你有幾高解像度的Scanner,放大相都係死。
一般scan完當 ...
我經歷過滾筒年代, 記憶中scanner房班大帝通常都係一絲不苟的, 手續嚴謹到不得了
時代改變, 我諗佢地老早改晒行做地產經紀...

引用:
原帖由 RCman 於 4-6-2014 20:36 發表

幾多MB一張相其實係唔實制,
睇相幾大係要睇幾多Pixel X 幾多Pixel
一張jpg scan完可能得3M,其實打開一樣同張tif 壓縮像素,只不過係JPG質素左relation color,1﹣10個完檔大小都可以差好遠。
Tiff...比你一張 ...
我慣常只睇獨立原色channel壓縮後有冇出事...
話說回頭若今時今日仲有人經internet/FTP傳個900mb Tif過黎, 我會落佢降頭

道理上, 菲林最高解像密度係150 line per millimeter左右,
若要完全RGB各原色都點對點o甘scan, 道理上135底片都有8千700萬像素,
按比例120 6x6就有33千萬像素

但實際上, 就算用最Pro既 scanner, 又任你點搞
就算 135底片scan出黎又真係足8700萬像素,
只要與同樣呎吋FF  DSLR (當只有2400萬像素) 原大相/圖片一比較,
你只會嗌回水...

個人一向睇法係, 單純數像素多少, 一向唔係決定質素既指標..

引用:
原帖由 cato 於 4-6-2014 23:10 發表

咁幻燈片呢
呀ken rockwell 神棍大仙話過 Velvia 50 都係160 line per millimeter左右

line per millimeter
我打錯字

發新話題