發新話題

3R相轉電腦file

SCAN格120 SAVE TIFF 都執晒輸出都可以成600-900MB一張架喎,而家仲要求3R TIFF

引用:
原帖由 RCman 於 4-6-2014 20:24 發表

120卅 135已經係兩個世界啦,
如果4x5 or 8x10更加唔洗講。
135個密度太低啦.....唔洗用Tif 啦! jpg夠了。
如果3R TIFF 一張相真係難以估計,3R SAVE JPG啦
我自己試個同一張相SCAN 120 TIFF 同 120 JPG,顏色上係有少許少許少許分別,大約相差15%,吾係好留心同專登去比好難睇得出
而且120 TIFF 己經去到6XX-9XXMB一張,如果3R都係JPG算啦

請PIXELs 係邊睇到?

引用:
原帖由 RCman 於 4-6-2014 20:36 發表

幾多MB一張相其實係唔實制,
睇相幾大係要睇幾多Pixel X 幾多Pixel
一張jpg scan完可能得3M,其實打開一樣同張tif 一樣像素,只不過係JPG壓縮左relation color,1﹣10個完檔大小都可以差好遠。
Tiff...比你一張 ...
我諗我吾會左你意思,因為一般SCAN時已經有埋幾多PIXEL X PIXEL
而你意思係谷大MB無意義實際係要睇幾多PIXEL X PIXEL?

引用:
原帖由 RCman 於 4-6-2014 22:41 發表

120唔算係大底,佢個菲林密度都唔係好多,
你Scanner 能夠Scan到最大幾多像素係一個數值,
原材料能夠氶接到幾多密度係一個數,
即係比個喻,兩部DSLR 係道,兩部都係2400萬像素,
一部係DX,一部係FF.你話邊部 ...
咁呢個我明,你意思即係一個谷像素
像數最主要都係睇編幅大小

而TIFF檔係等於RAW,而JPG經個壓縮
不個都係睇你需要SCAN咩,我就JPG就夠

引用:
原帖由 loveless 於 4-6-2014 23:08 發表
道理上, 菲林最高解像密度係150lpi左右,
若要完全RGB各原色都點對點o甘scan, 道理上135底片都有8千700萬像素,
按比例120 6x6就有33千萬像素

但實際上, 就算用最Pro既 scanner, 又任你點搞
就算 135底片scan出 ...
咁幻燈片呢
不個如果放相應該菲林正D下? 有冇師兄專業放相

引用:
原帖由 loveless 於 4-6-2014 23:13 發表

呀ken rockwell 神棍大仙話過 Velvia 50 都係160lpi左右
其實LPI咩意思??

發新話題