發新話題

[Marui] 東京マルイ M4A1 MWS GBB 

引用:
原帖由 F_Fillet 於 27-7-2014 23:01 發表

再睇多次, 七發之後我自已數到盡都係打左4+7+8
不過呢個唔係重點啦

講性能, 以佢內構已經不仿真黎講, 我又唔覺得真係咁好
考慮埋個價更甚

馬記唔係無失敗過, 上次mp7都唔多得, 特別係有KSC比較
呢次未出 ...
UTUBE 而家內置可以SET 播放速度,我是用0.25 倍去數佢個BOLT 回左幾多次,開定個小算盤輸入 "1" "+" "+",之後每按一次ENTER都會+1
數到是TTL 33~ 35 粒的程度。

至於G5 匣是否真是壯陽,自己曾經土炮方法測過,分別測G5 ,GP M4 , 2 支槍都用PMAH / G5 匣來試勻,資料係之前果個咩無碼流出POST 已貼,但唔記得幾多頁了。
結論係... G5 用PMAG 或G5 匣都穩定,但兩者出力平均值分別不高於5%,所以話G5 匣真是特別穩特別好?或者真有其事,但提升幅度係咪大到有病醫病無病強身? 我會覺得口號而已。

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 F_Fillet 於 28-7-2014 03:48 發表

我自己經驗兩者"彈速"的確係差不多穩定, 2J力以下果少少氣要穩難度唔高
但係WA系 M4上, 吹完彈, blowback果啖氣穩唔穩定先係最大問題,
腳唔腳軟亦係睇呢度.

係我枝槍上面, gp gun + GP PMAG 可以急扣單發或5~8burst ...
這是我朋友之前拍的片... 全原裝咩件都冇換但執過飛機同bolt 的磨合位,另加左粒buffer 膠,39 發full auto lock bolt ,
唔係話我朋友叻,佢都話其實對症下藥,好多槍都可以做到相近表現。
https://www.youtube.com/watch?v=pTM58gnaA_g

其實gbb 的道理都大同少異,愈少磨擦力,耗氣愈低就自然愈穩定。

至於wa 系統同 g5 系統最決斷性不同就係前者有開氣同cut 氣,引申到後者做少一個程序,穩定性係會比較高,但反之不同槍型或bolt 重的相容性低。

至於言龜正傳,我覺得馬記入面幾假都好,有條bolt ,有hammer ,有trigger set 就ok ,
但大前題係落場打得,同埋穩定。馬記從來都是以實用為主,正如支拉一打六sg ,pumping 半行程都冇,打開bolt 位完全一舊膠超核凸,入彈位塊片無中生有,
但卻可令之前唔落得大場的sg 可以見光。不可以說佢勁,只可以說走對了路。殼靚從來都是錢搭出來的,內部如何就要睇工程力。

最好馬記條bolt 有咁假得咁假,有咁輕得咁程,hammer / bolt lock 有咁錯得咁錯,但一雞清匣仲要槍槍準的話我寫包單賣到一街都係。

不過利申.. 我對ar 完全冇興趣再買.. 出famas / p90 / psg1 的話另計。

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

不過重點係幾時出都未講,重以為琴日會講

呢個年代仲講緊邊支M4好打邊支唔軟腳個啲?
我而家買槍都唔點諗呢啲了,差唔多支支都有得搞到一雞爽清, 要包埋氣化勁又後坐力大就難講,
個人覺得比較首要考慮因數係支野多唔多問題/耐唔耐用/同有冇後備件為重要(當然個外殼要靚先願意比水)
希望馬記唔會賣得太貴, 貴過4k港台呢邊聽收檔

話外題, 我都想試下GK M4匣用係井成到但又怕夾唔到晒錢,有冇師兄兩支槍都有試過?
原因係WAM4匣太肉 ,唔鐘意PMAG外型。。。PGZ又唔夠上面咁好打

引用:
原帖由 gainax 於 28-7-2014 11:01 發表
呢個年代仲講緊邊支M4好打邊支唔軟腳個啲?
我而家買槍都唔點諗呢啲了,差唔多支支都有得搞到一雞爽清, 要包埋氣化勁又後坐力大就難講,
個人覺得比較首要考慮因數係支野多唔多問題/耐唔耐用/同有冇後 ...
井勝入GHK GI匣連入到入唔到

當日8/26日有機會順手排隊玩過下,其實都吾差(Blow back)有白煙正常因為用134A氣試,兩支槍用大約12隻匣輪流試,重熱風槍吹我試時匣都係小凍,但係都oK

引用:
原帖由 當時物 於 28-7-2014 16:12 發表
當日8/26日有機會順手排隊玩過下,其實都吾差(Blow back)有白煙正常因為用134A氣試,兩支槍用大約12隻匣輪流試,重熱風槍吹我試時匣都係小凍,但係都oK
個樣見得人嗎師兄?

其實吾差,颜色都可以合金身和次世代差不多
引用:
原帖由 N_G 於 28-7-2014 18:47 發表

個樣見得人嗎師兄?

引用:
原帖由 當時物 於 28-7-2014 22:39 發表
其實吾差,颜色都可以合金身和次世代差不多
正野,must buy

引用:
原帖由 F_Fillet 於 29-7-2014 22:17 發表

同我講既野無衝突喎, GP PMAG都做到既野, G5匣咪只會做得更好囉.

個匣本身出氣夠穩, 先可以唔靠切氣機構減少阻力, 另一個post有師兄分析GHK M4可以唔切氣,
係個匣valve夠軟, 用好輕既hammer spring都打得開, ...
其實你搞清楚G5/GHK M4個內構未?
切氣機構唔係隻匣上面,唔代表支槍冇切氣機構......
WA系統用嘩佬LOCK,馬記系統係用撞針LOCK,姐係LOCK死條撞針,一樣有切氣功效

同埋你用套BOLT SET,同GP MAG拆切氣片跟本無關。
VFC切氣機構係撞針座度。
你家陣係夾硬拆走重要零件,搞到GP MAG鬼死咁廢。

語氣強D講,你呢個SETTING,跟本就係錯誤,牛頭搭馬咀!

利申,WA/專業嬴彈匣玩家

發新話題