發新話題

[others] 新手想整枝 MK 12MOD1

引用:
原帖由 jerry853 於 25-1-2015 16:52 發表
用乜牌嘅魚骨,槍管同槍咀?
thanks
GBB既話
建議你先決定/諗掂外管方案
其他RAS, 準星, 火帽都唔難, 甚至好豐儉由人,
但外管選擇唔多, 好大可能要加工/改裝..

傳統上SPR外管, 絕大部份都由2節假狗組成,
好像只有GP MK12 mod 1 GBB 的前節套件, 係真正一體18吋管, 但奈何外型係做錯的, RAS細節上也有很多小錯處..

不如你講多少少, 好讓大家較易清楚你既要求及定位...
A. 你係用邊種GBB系統
B. 你對外觀像真度/物料/造工/質素既要求
C. 願意投資既檔次
若可以俾多丁點資料, o甘大家都會更容易俾出最實用既意見~~

GP SPR/A RAS Kit for WA M4 GBB USD$198.00 網站話有貨. 門市訂價應該平D...
http://shop.ehobby亞洲.com/g-p-s ... b.html#.VMYz2UHyyUk

VFC, KA 焊點位係造得較好, 但淨骨都要百五美金左右, 況且普遍各家網站見都係sold out.
CA電槍前節套件該係最平, 但又係要諗掂外管先.
Dboys 司馬級數就無謂考慮了, 一來表面處理相差好遠, 二來散件遂樣買加埋其實亦唔平.

即係
假設你買GP 套件千幾
VFC前後準星三四百
鏡+鏡座+腳架+濕濕碎碎野(hop up座之類)
其實好快到3000

題外話
一碌蛇仔當5、6千落樓...加3千變身..
9千大洋砌支槍依然冇件係真品
好似有點貴

引用:
原帖由 jerry853 於 27-1-2015 12:12 發表
打咗去14/F,唔再返MK12,
所以冇提VFC 成槍. 根本買唔到.

不論點砌都好, 總之最先要諗掂既係條外管
1. 如果真數身, 最好先要確定你有o岩用既導氣管, 真係要揾條rifle length導氣管其實都幾閉翳的.
2. 假狗駁長槍管火帽, 同18吋管用既火帽, 結構係唔同的, 所以總係話先要決定外管方案.
3. 留意下正確Douglas 18吋 SPR 槍管既外型, 就會明為何會有假狗駁長槍管火帽..ie.若成條係鋼, 偷盡淨外管大概都要800g以上
4. 現成既WA GBB外管, 不論鋁/鋼, 差不多冇支係啱profile的..要花點心思計好點搞
5. 井/蛇外管的管尾位置, 都車成有內凹槽, 槍膛/hopup座伸延多1mm左右, 同大路外管有丁點分別, 係需要留意的..

引用:
原帖由 gainax 於 27-1-2015 13:29 發表
買唔到平平地買份前節kit改去v!per到,3K改埋hopup精密管都仲得
大大近排有冇去e何B?
我見有好多蛇外管, 價錢好似仲平過以前
但就o甘隔住玻璃睇, D表面處理..黑滑到好似噴油o甘...

引用:
原帖由 gainax 於 27-1-2015 14:13 發表
回love大
我都好耐冇去,蛇管咩價位到? 以前個d表面處理唔ok, 而家好左定點
舉例20吋A2管都唔過四百
以前似磷化, 而家似噴油

引用:
原帖由 dickyan28 於 27-1-2015 14:41 發表
蛇外管最近入左條, 日光之下效果偏向灰,
同隻COLT灰FRONT SIGHT襯晒色
F marked..有D流口水

引用:
原帖由 jerry853 於 27-1-2015 15:18 發表
c-hing , 請問是否買豬P套件?
可唔可以直上毒蛇M4/M16?
用豬P條外管要稍為磨一下蛇原裝菊花座, 輕微執生野, 最基本經驗都足以應付的
ps. WA規格導氣管係會短左的, 你要蛇/ino/Prime規格..

以papago大大既標準同要求, 條外管都係焗住要格硬黎, 完全唔合邏輯

引用:
原帖由 dickyan28 於 28-1-2015 18:11 發表

在下反而有以下見解:

即使玩玩具, 要玩得過癮, 必須投放心思及要求, 吓吓其望市場上出現直改parts,
得出結果亦只是人有我有, 再伸延下去就演化成鬥外置配件的價格值位.............

以現有物 ...
可能我用字上有點誤解啦..
小弟意思係砌MK12所需要既18吋管, 若冇現成在手, 就真係非常頭痕,
連papago大大, 以佢既能力及資源, 都會妥協到格硬駁一碌出黎..

如果係WA系, 在我有限所知範圍內, 最適合用黎改既, 會係元素當年出既M16A2外管..
呢條槍膛至gas block 一段比 GP粗得多
而gas block至火帽一段, 係光身冇散熱紋的, 亦冇任何刻字..

再簡單D, 你先當我係屎忽鬼吹毛求疵吧
papago 大大條管, 上gas block位罝, 係明顯有虛位靠機米頂住的, 因為o個節已收窄至0.725, 而非導氣孔位既 0.748..
etc etc

引用:
原帖由 0050100 於 30-1-2015 19:07 發表
出於SMGLee的照片,怎看都應有點說服力吧!

其實有沒有人看過,看似是灰色身的軍用MK12mod-1流出照呢!
所以我鐘意上版張相師兄你係用A1下身砌
下面Cap圖正正就提到了GM下身
btw 留意最後一句, 雖然死圖睇唔到樣,
但那人所提及的全新M16A3下身... 係XM16E1來的..

附件

30-1-2015 19:57

發新話題