發新話題

[8掛]豬香港告香港玩家?

一間公司去告玩家們! 在公在私都唔明智! 唔出聲最實際!

如果豬鄉廣真係為面子為担氣出綠屍信告客仔! 我一定即時唔再買佢出及有關產品.......

當年唔識野一口氣買左十二隻"豬鄉廣"M4 GBB叉氣夾! 睇"U-TIP"示範隻隻兇狠.......! 係"火口手"載翻屋企試玩隻隻碌很!

最後賣走四隻............其餘八隻掉輪走曬!

引用:
原帖由 Dave 於 5-2-2015 16:21 發表

呢度都有個打手同你一樣英文字頭的,今日都有靜雞雞CAP 呢度的對白圖片去G必必驚麻度貼,正一老鼠 ,果邊個ID 好似叫KXXX HXX,大家講野小心D 啦...
有乜好驚!

粗糙地睇完呢啲"補吏"!

好搞笑! 結論係一定唔會再幫襯"XXX"! 因為一點專業都沒有! 傲慢得來又帶點無知, 無知得來又帶點蠢!

原本想買 " 個 " 一支 之 V V AK !  睇完一點興趣都燒失了!

嬲嬲地就 打 棺 屍 ! 我都好想咁得閒拿幾舊水出封綠屍信! 分分鐘自己扮綠屍出封信就當係石堅去凶狗仁 ....... ! 做玩具揾好多錢啦! 吿人 "誹謗" 唔洗錢既??????? 分分鐘上庭玩兩堂致小洗幾皮野港元啦! 如果由寶㠀告來太平山的話!!!!!!! 天大笑話!

呢單野踢去生果曰布分分鐘有錢收! 等生果放蛇去買件來同其他牌子比較又叫 " 消費者委員會 " 去介入俾啲意見! 分分鐘有其他廠商會出玩具來過比較當賣廣告!

其實在香港迫人(客人)寫悔過書以經可能犯法!

引用:
原帖由 saswilliam 於 6-2-2015 10:13 發表
Dave原文 :
唔想同你嘈,叫左版主刪你帖唔知佢聽唔聽

要嘈奉陪,但唔想係呢個POST

再於G 大,佢比人告唔係因為嘈交,
係因為佢講:GHK 將B 級次品賣人

至於我同台仔嘈關你甚麼事呢? 我有哪個POST 是放G ...
引用:-

再於G 大,佢比人告唔係因為嘈交,
係因為佢講:XXX 將B 級次品賣人

如果我係呀 G SAN 我彩封綠屍信都有味! 唔該叫個條出信既叔台清楚提供政府對有關行業定下之標準什麼是"B級次品"定義! 乜XXX買產品時有提供物料質量標準! 尺寸及重量標準! 表現標準! 保養證明.......!

如果要求寫悔過書因在某某論壇自由言論出問題的話! 我會張個產品寄回該公司及去信"臺灣貿發局之類政府部門投訴" 因今次事件有白色恐怖感覺道致本人煩亂驚恐以後唔敢再買任何臺灣生產製造之貨物! CC到: 本地代理和所有Forum及玩具店及臺灣及本地平果及大陸大公布及SCMP等等.......!

香港係outside臺灣既jurisdiction! 我見識小! 想知點告呀?

引用:
原帖由 loveless 於 6-2-2015 13:43 發表
"呢個moment 應該點?"

現階段G君可能受到法律追究的困擾, 已著手尋求法律意見及援助.
現階段G社若經民事程序提出要求G君需要同意及簽下指定文件, 那就很可能先需要確定G君曾收到相關通知訊息並自願向G社提供個人 ...
答案就是如下:-

如果我係 G SAN 總知冇講大話冇呃大家而在手上的XXX產品係正貨的話! 根本話之XXX出綠屍信! 唔洗理XXX及該綠屍信又無必要提供個人資料! 又無必要修改原本言論! 臺灣網絡同本港網絡一樣言論自由! 講粗口; 大隻講; 夸大; 粗言穢語; 講笑.......根本唔會受到法律規管!

當然連XXX都可以任意出(都唔知真定假)綠屍信給任何本地及外地人! 個位"橋王"以為G SAN唔識野想整封信大狗佢.......! 叫XXX真係去告"誹搒"啦! 洗錢之如一定告唔入及告唔到.......根住不了了之!

我們成曰收到客人啲綠屍信啦! "超" 講就兇狠! 告就碌很! 重好添! 以後有借口唔做呢類客人生意! 唔洗煩!

其實 G SAN 都可以出綠屍信去索XXX呀!

不過今次見到XXX呢間廠咁做生意對客人! 寫悔過書! 係咪跌輪褱個腦! 有小小COMMON SENSE都唔會撿悔過書乜乜.......!

我一定唔會再幫襯 GEE-EIGHT-CHU-KEE 任何產品! (總知一定唔再幫襯呢班人!)

引用:
原帖由 gtoray 於 6-2-2015 20:05 發表
香港有網上誹謗案案例ga
再者網上言論亦可受現實法例規管
唔係乜都可以亂up
對!同意!

誹謗大多數針對人!名譽受損佔大多數!

但因產品質素問題公開討論而道致有關公司廠方名譽受損再受金錢利潤生意上損失而撏求法律責任去控告他人誹謗罪!

聽到就好有保留!要法庭受理出全票機會接近零!

題外話! 客人永遠是對的! 不論客人係無意抹黑或有意抹黑, 商品出門有間題與否, 誰對誰錯....... 賣方(廠商方面)係要盡量大事化小, 小事化無心態去處理客戶問題!

舉例:-

之前出了一架"豬三佰軍用示區車" ! 在保養期內發覺機械表現有問題 ! 多次與廠方聯絡解決問題 ! 但廠方沒有正事問題而只是每次求期為修了事 ! 火爆下去拍台"小個經理" ! 他們都一樣笑婬婬 ! 對不起呀乜生 ! 係既我們會再一次盡力處理.......就算數了事 !    

到最後咪嬲嬲地出封律師信.......抄送去消委會; 德國總行; 及德國汽車工業總會之類部門投訴 ! 再索賞費用及換過架新車 !    

結局咪出封信來要求我架車回廠免費換成套全新系統給我再加長保養期!

事實上誰對誰錯! 廠自己想想吧! 他們可以話我揸了五千公里唔識揸而揸褱架車一予唔賠償! 如果他們用他們專業角度來"大蝦細" ! 我實輸呀 ! 但他們明白可能以後小單生意.......! 所以對客人好也是做生意成功因數之一! 我們也是同一原則做生意!

引用:
原帖由 Dave 於 8-2-2015 14:12 發表

5000 公里渣得壞,單車都唔止啦

不過都有可能係未磨合,軍車D野。。。 不懂玩別買 
都係之前貪平致出事!一般人唔識車都唔知係問題!一到換車時就知出事!不過架車整好重唔拿拿林放咩!都算佢地對客人服務算叫好啦!之後都訂了別一架!如果佢唔賠償重串串供(奸以豬K咁)!咪以後唔再幫襯佢囉! 真的!唔識唔好買!我唔悉豬K我一定唔買佢啲野!

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 8-2-2015 15:20 發表
我以前網上做外國生意,比人讚,彈,吊,屈錢都試過,都係要忍,當係生意成本。好的結果係不打不相識,仲幫你推廣埋,生產同銷售建議。呢班回頭客幫助很大。當年我—心服務客人,當銷售額係選票,才能領先同業。雞版 ...
認同!
所以有人越做越大!又有別啲人越做越DIE!

型咼!保留......權利! 好驚訝!

我沒有偏幫客人或廠方! 好多玩具槍產品都係問題多.......! 就連真鐡也是一樣! 係槍會來來去去大多數人只係用 SIG; H&K; Walther; Glock; Anschutz; Hammerli; Korth; STEYR MANNLICHER; PERAZZI; 呢類品牌! 唔JAM耐用售後服務OK!

不過廠告客呢啲趣事真係第一次聽!

發新話題