發新話題

[Marui] 鋼inside frame for 馬記 1911 (合鋼師奶用)

把M45A1 COLT 都話係cerakote, 睇d  marines用到.... ,  佢地已經係用6004

引用:
原帖由 NCP013 於 20-5-2015 12:56 發表
把M45A1 COLT 都話係cerakote, 睇d  marines用到.... ,  佢地已經係用6004

無人話CERAKOTE唔會花/甩
但樓主玩左半年, 支槍出入下HOLSTER就甩
經常用手摸到既地方都會甩, 咁就有D驚喎...

回覆 11# 的帖子

當年自己都玩過Dura,可能冇焗爐同冇買埋專用清潔濟, 出黎耐磨效果一般
呢隻唔知DIY又要點玩法?

引用:
原帖由 rYaN 於 20-5-2015 12:35 發表
我都有朋友經f__噴左.....鋼既生金秀,鋁既易花.....仲老連咁貴
咩價錢? 當年自己托代訂公司去外國訂Dura, 訂左三支,圍返一支印像4舊. 一支可做兩支M4身一支手槍有工具識玩幾抵

引用:
原帖由 ayaka 於 20-5-2015 15:46 發表

無人話CERAKOTE唔會花/甩
但樓主玩左半年, 支槍出入下HOLSTER就甩
經常用手摸到既地方都會甩, 咁就有D驚喎...
個人覺得始終係漆面, 耐磨極都只係層油唔可能唔甩,用耐左或撞過刮過甩正常
軍人用D野就算用軍規硬質陽極都用到花碌碌唔可以咁比既, 如果摸得耐都甩咁就有D驚..

引用:
原帖由 laiwangkai 於 20-5-2015 11:11 發表
我未有咁好精力日夜抽插
但玩左半年就開始甩油
可能係唔跟指示做預備工夫噴Cerakote? 我支支Cerakote finish槍都冇刮花! 我用銀仔同車匙大力刮支槍都冇花!

點解Cerakote抗磨擦力咁強勁! 其實曰本仔一早已經發明"陶瓷顏料" ! Cerakote每層coating就好似一塊有鱗片蛇皮, Coating層係運合一層層堅韌有彈性而中間滿有微細堅硬陶瓷片! 當有尖硬物料刮磨Cerakote表面時, Cerakote本質收縮之張力會自然收保刮磨造成的微細裂縫及尖孔, 而運合層內陶瓷片就好以鱗甲阻擋尖硬物料穿過cerakote到真物料表面. 就好似人穿著一件好粘身好堅身護甲一樣!

要做到耐用Cerakote Coatings! 一定要原物件表面處理要做足工夫! 表面打砂處理加強物料表面摩擦力, 再用Acetone去捈所有污物油脂, 放入焗爐加熱至250'C及噴實第一層薄薄地塗層有效鎭實Cerakote在真物件表面, 同樣地噴多三次就完成Cerakote Coatings!

一般鈻合金身我會先打砂再電度加硬然後清潔就做Cerakote! 效果好靚!

不過Cerakote有一個决點! 就係刮花左係冇得收保!

引用:
原帖由 gainax 於 20-5-2015 16:56 發表

個人覺得始終係漆面, 耐磨極都只係層油唔可能唔甩,用耐左或撞過刮過甩正常
軍人用D野就算用軍規硬質陽極都用到花碌碌唔可以咁比既, 如果摸得耐都甩咁就有D驚..
世上無唔甩既油, 但咁易甩就同官網聲稱既好大出入

引用:
原帖由 NCP013 於 20-5-2015 12:56 發表

睇圖就證明Cerakote好勁! 班SEAL起碼射至少兩三萬發子彈! 極高溫度下只係甩小小油漆! 再加長期浸鹹水, 上落沙灘受濕沙磨擦, 又乾又濕手套粘住海沙揸住支槍磨擦至少兩三萬次.......都只係估計三成括花! 重有軍佬issues用一季即棄! 合約價單張Specification就兇狠, 實際大量生產就大多數偷工減料! Cerakote咁貴! 分分鐘噴一層厚料就收工交貨!

所以Cerakote好耐用!

不過玩玩具槍用**模型油算把啦! 平靚正又簡單噴!

回覆 22# 的帖子

咁可能要跟足官方做法先可以定論, 一般...DIY應該冇咁好掛..

引用:
原帖由 gainax 於 20-5-2015 17:20 發表
咁可能要跟足官方做法先可以定論, 一般...DIY應該冇咁好掛..
樓主唔係DIY架, 係比鋪頭噴, 話跟足美國做法

回覆 21# 的帖子

我比鋪頭搞家
收得都幾貴
果時真係諗住可以落場博殺都無事
而家都開始有小小花(無跌過)

搵返F__啦
佢地好好人肯幫我補返油
因為佢地話R位入CQC會"穿"好正常(佢地話唔係甩油係叫穿左)
但係safety會穿就不解
佢地肯幫我補返油

返到美国買支nighthawk 玩下啦

回覆 28# 的帖子

近4K美金一支手槍要諗諗

GRP 2800 USD
TALON 3100 USD

發新話題