42 123
發新話題

新手準備入ipsc坑(練下手感同埋整理卅改造先)

新手準備入ipsc坑(練下手感同埋整理卅改造先)

宜家想買一支KJ Works P08 或 P09

想問下邊支補品多D?同埋兩支既結構係咪差唔多

本來想買TM HC5.1但是全膠。。。所以想試KJW先

P.S.P09同P09D有咩分別?

marui d 膠好過kj d"金屬"多多聲
特別打ipsc, kj亞鉛slide太重, 用膠slide反而有著數

至於k08 k09...小弟自問226落場已經係稀有生物
如果有一日閣下用k08作賽請務必比我去觀摩觀摩

所以係新手練習用

而且未正式玩過金slide 所以都想試試

諗都唔駛諗, marui hi-capa 5.1
買另一枝玩係一回事, 新手打ipsc一定一定一定係買hi-capa, 依家yen低夠平更加唔駛諗
你留番果幾百, 買匣買鋼hammer set買鋁slide都好

過來人買過kp-06, 都係無得走買過枝

kj hi cap唔係鋁slide咩?。。。WE hi cap先係啞鉛。。。有錯請指正 thx(我玩kp05)

http://www.arms-cool.net/forum/thread-157819-1-1.html

俾這位師兄毒到

不過聽日去灣仔試一試手型先

KP08, KP09(P09), TM HC 5.1

仲有無其他介紹?

引用:
原帖由 Opica 於 19-7-2015 23:59 發表
http://www.arms-cool.net/forum/thread-157819-1-1.html

俾這位師兄毒到

不過聽日去灣仔試一試手型先

KP08, KP09(P09), TM HC 5.1

仲有無其他介紹?
TM HC 5.1: 只可以打 Standard/Open組別
改裝選擇豐富.
可以向上改裝做OPEN 組別適合的槍.
IPSC 買marui hi-capa 唔會錯得去邊, 尤其日圓低現在$800以下已經有交易.

KJ KP09(CZ75): 適合打 Production/Standard組別.
Double action極重, trigger pull感覺不好, 準星簡陋等..改裝空間亦少.
不建議新手用. 用此打IPSC自high成分為高.
冇人用此槍打open.

KJ CZ-P09: 適合打 Production/Standard組別.
Double action與trigger pull比KP09大為改善, 改裝空間一般地少.
可以一戰. 如Standard組別請用marui hi-cap5.1.
冇人用此槍打open.

KJ KP08: 只可以打 Standard/Open組別.
同樣是hi-cap款式.金屬Slide. 改裝空間甚高但比marui少.
簡單而言marui hi-cap5.1是此槍的上位互換.
如果你覺得金屬slide抵D!而你又想長玩IPSC.
請都係用marui upgrade上去.
除非你想與別不同(唔係好打D),
或者KJ有sponsor你,
或者你有唔用KP08打IPSC會有生命危險諸如此類既原因,
你可以用, 請便.

大概係咁

群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

回覆 6# 的帖子

除了hi-capa外, 次選 m&p9v亦是一支實用既handgun, 換trigger就可以了

marui m&p 9v 好似性價比很高,補品都夠多,主要會飛機座,飛機,trigger 和司牙都有補品

除非你有愛,若果冇咩特別喜好既話,馬記支HICAP係 “唯一” 選擇
相對結構簡單,零件多,方便維修UPGRADE
打個比喻,例如你用支M9,壞左隻匣我都唔知係邊樹死隻匣比你
同埋突然諗倒多一個理由,其實HICAP既GRIP同匣既設計,某程度上可以話係抄STI,一般容易搵倒O岩用既SPEED HOLSTER同POUCH,若果你用CZ75咁先算,你要搵或者訂貨O羅

其實以小弟所知,一般原裝槍都係金屬部件既(包括台仔/ 國9 ),都應該係亞鉛,唔會鋁合金,因為太貴。你諗O下一條鋁SLIDE動輒4~5舊,人地成枝槍,點會用呢D件?

想問下TM hicap改金屬滑架要幾錢到

引用:
原帖由 Opica 於 21-7-2015 20:50 發表
想問下TM hicap改金屬滑架要幾錢到
5-600
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

同意樓上師兄講法, 買TM HI-CAPA 5.1!
IPSC係一項運動, 係以追成績同突破自己為目標, HEA打或玩下算就用會槍體驗下算啦
見好多新入師兄, 問完人又唔信, 堅持己見, 咁問黎做咩呢? 唔信街外人都識問下自己個會既師兄吧?

如果真係確認自己能投身呢個運動其中,
我個人認為最慳錢方法就係, 一開始就搵鎗匠砌你既心中款式(TM HI-CAPA數/膽), STI, SVI, 2-2, 乜CAT咩都好, 或者原裝外觀都可以, 上網SEARCH吧, 一炮過攻頂, 先由STD Div開始, 打落去先決係咪打Open Div.
唔讚成咩打壞打爆先Upgrade, 浪費時間再去磨合, coz' everything cost money, 試問新手初開始要train 自己身體工具點可以成日有唔同呢?

*WARGAME玩鎗思維不合於IPSC上*

同玩其他大人玩具一樣, 一萬幾千過眼雲煙, 唔好兜兜轉轉浪費時間同金錢。
所以買TM HI-CAPA 5.1!買TM HI-CAPA 5.1!買TM HI-CAPA 5.1!

無話唔信你地

所以兩支買晒

Aplus KJ KP08
TM Highcap 5.1

不過想買多支SMG 或Machine Pistol類

我另開一post定係改OP算?

引用:
唔讚成咩打壞打爆先Upgrade, 浪費時間再去磨合, coz' everything cost money, 試問新手初開始要train 自己身體工具點可以成日有唔同呢?
因為你喜愛既野未必係你需要既野...
你掉幾千蚊改套kit最後發覺唔岩打都只係好型咁走冤枉路
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

42 123
發新話題