發新話題

新手準備入ipsc坑(練下手感同埋整理卅改造先)

引用:
原帖由 Opica 於 19-7-2015 23:59 發表
http://www.arms-cool.net/forum/thread-157819-1-1.html

俾這位師兄毒到

不過聽日去灣仔試一試手型先

KP08, KP09(P09), TM HC 5.1

仲有無其他介紹?
TM HC 5.1: 只可以打 Standard/Open組別
改裝選擇豐富.
可以向上改裝做OPEN 組別適合的槍.
IPSC 買marui hi-capa 唔會錯得去邊, 尤其日圓低現在$800以下已經有交易.

KJ KP09(CZ75): 適合打 Production/Standard組別.
Double action極重, trigger pull感覺不好, 準星簡陋等..改裝空間亦少.
不建議新手用. 用此打IPSC自high成分為高.
冇人用此槍打open.

KJ CZ-P09: 適合打 Production/Standard組別.
Double action與trigger pull比KP09大為改善, 改裝空間一般地少.
可以一戰. 如Standard組別請用marui hi-cap5.1.
冇人用此槍打open.

KJ KP08: 只可以打 Standard/Open組別.
同樣是hi-cap款式.金屬Slide. 改裝空間甚高但比marui少.
簡單而言marui hi-cap5.1是此槍的上位互換.
如果你覺得金屬slide抵D!而你又想長玩IPSC.
請都係用marui upgrade上去.
除非你想與別不同(唔係好打D),
或者KJ有sponsor你,
或者你有唔用KP08打IPSC會有生命危險諸如此類既原因,
你可以用, 請便.

大概係咁

群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 Opica 於 21-7-2015 20:50 發表
想問下TM hicap改金屬滑架要幾錢到
5-600
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
唔讚成咩打壞打爆先Upgrade, 浪費時間再去磨合, coz' everything cost money, 試問新手初開始要train 自己身體工具點可以成日有唔同呢?
因為你喜愛既野未必係你需要既野...
你掉幾千蚊改套kit最後發覺唔岩打都只係好型咁走冤枉路
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 GMG17 於 6-8-2015 00:22 發表

首先, 跳出斷我章義呢個框框先... 你截我段文既前提我係叫新手找鎗匠去改, 唔好自己瞎摸摸跟風去自己改技鎗, 如果要講既係比人呃錢昆水之類係另一個話題(改咩方向就應該多問自己會前輩師兄議見...)

另外, 係心 ...
專業呢同槍匠呢兩個係好敏感既詞語, 我就不作論述了.
你改到支砲曉飛又點,
安全意識是零, 搵唔到sight picture,
開槍冇follow through, double tap手指抽筋,
哦, 又係一個錢多冇碇洗既新手.

器材只係射擊運動其中一個環節, 你問我有咩一定要改,
我會話係FO front sight, magwell, 強化飛機,
最多裝埋shock buffer.
最基本係呢三四樣一定有顯著提升功能性既零件.
冇其他鳥, 係呀.
除著時間有wear and tear先換金屬套件都未遲.

其他, 可能你好有錢改曬都得,
但未必有幫助, 或者係反效果
(太敏感的 trigger, 近付零blow back的槍, 槍匠的工作...etc.)

錢洗左就係洗左.

時間是最寶貴我認同,
勤力保養槍支裝備,
得閒dry fire下, draw槍練sight picture,
去槍會認真打course練基本功, 找實力相近的同好一起努力, 競爭.
呢D先係我眼中既珍惜時間.

改槍有6-70%部分是個人興趣,
我覺得滿足自己是ok, 但一步到位係唔需要改到噴火既.
就算你係bruce wayne, 有個bat cave, 有埋阿福做你管家
你都唔係batman,因為作為一個新手佢未有齊所有既skill set.
(或者根本就係冇).

不過講到尾你拎支full option既槍打都係冇問題的,
認真練習自然就會提升技術, 久而久之替換不需要既零件.
(又係晒錢囉, 有冇錢同有冇浪費係兩樣野).

一個shooter係想返會fing 下自己支 青見 木倉,
定係磨練技術? 呢D真係見仁見智.

你問我我會係練習行先, 雖然我都喜歡show off自己D裝備.
你show off 支槍既話比錢已經做到效果啦
(不計所有的bad taste match up...),
不過show off技術會得到更多人的尊重.

最後我會建議有 強烈實驗精神好多無謂錢 既新手師兄們改爆支槍上IPSC新班.

money can't buy time,
can't buy skill,
can't buy respect(mostly, ahem).

just my 2 cents.

群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 Tazman 於 6-8-2015 16:10 發表
你地算喇,唔好強姦人地個POST
總之樓主個問題,買TM5.1定係台仔,冇心水既就買5.1,有心水既我夾硬叫你買5.1都冇謂
不過若果你將AIRSOFT IPSC當做一種運動去睇既話,你遲早會明點解我地叫你買5.1

至於幾時改支 ...
我只係人品好心地善良先講多D姐, 唔覺意又強姦左人添
唔講囉
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 GMG17 於 6-8-2015 22:23 發表
yes, agree. money can't buy time, can't buy skill & respect, 但邊個話去改鎗送技術?
我只係提供一個選擇.

邊個話洗錢改鎗一定要榮, 定係只係你睇唔過眼就唔鐘意新人用改鎗打?
我見你回文一直導向話搵鎗匠 ...
我都只係提供一個選擇.
冇錯, 錢買唔到技術咁做乜洗個D錢?

我真係冇乜所謂, 正如有D人係錢多有D人中意做大佬咁,我係冇乜意見既.

不過搵槍匠又係你提起, if money can buy time it worth又係你講既, 我回文架乍.
引用:
原帖由 GMG17 於 6-8-2015 22:23 發表 我見你回文一直導向話搵鎗匠改鎗無一萬幾千都落唔到樓, 一定係FULL OPTION, 一定唔係改你話D核心野...
引用:
原帖由 GMG17 於 28-7-2015 09:38 發表 我個人認為最慳錢方法就係, 一開始就搵鎗匠砌你既心中款式(TM HI-CAPA數/膽), STI, SVI, 2-2, 乜CAT咩都好, 或者原裝外觀都可以, 上網SEARCH吧, 一炮過攻頂...

不過見到咩搵槍匠呢我就比較敏感既.
只因為呢個圈子太多cult leader/自稱專業人士/自稱gun smith/C fu.
見到都怕怕, 我有感而發而已.

我係老土架, 又中意駁嘴.
我只係將眼睛所見心中所想, 過往的經驗分享出黎,
對新手並無偏見/睇唔過眼之類,
我亦唔係為爭論而爭論.
你唔中意我講既野咪當我精神分裂發up風咪得囉,
唔洗人身攻擊既, 我亦都唔會有感覺.

群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 GMG17 於 11-8-2015 15:21 發表
你D回文就算啦, 選擇性東拉西址,盡是一些煸情傾向自己之話

共勉之
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 rho837 於 12-8-2015 19:50 發表
重有!我跟足真IPSC 槍seting!

最後粒彈射完一定要Blow back 到 Lock 到slide!

Trigger pull weight 一定要原裝Marui Hi Cap trigger pull weight 相同!

同時個下身 slide receiver 一定跟真槍一樣用錭製 ...
咁你個comp咪冇功能囉, 唔夠真setting wor
你要比D top gas compensate家嘛
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 GMG17 於 13-8-2015 10:23 發表
我好同意IPSC當然係可以玩款, 咸魚青菜各有所愛。 練習係漫長既, 而且好易悶, 改支自己鐘意既鎗去練習都開心D.

其實甚麽 “安全意識, sight picture, 開槍follow through, double tap”,真係樣樣都係正常運 ...
唔駛咁激動既師兄, 我只係以事論事姐.
你覺得我為人同EQ有幾多係你既考量,隨便講.

我對你要講既已經講完,你唔駛回帶喇, 請集中討論裝備吧啦.
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

發新話題